Kako je Microsoft došao od priče „Linux je tumor“ do „Microsoft voli Linux“

Kako je Microsoft došao od priče „Linux je tumor“ do „Microsoft voli Linux“

Foto: DepositPhotos

Microsoftov izvršni direktor (CEO) Steve Ballmer, nazvao je Linux tumorom 2001. i činilo se da taj dvojac neće nikad pronaći zajednički jezik no već 2014. CEO Satya Nadella javno je izjavio da Microsoft voli Linux. Prema svemu nakon toga, čini se da je to tako.

Dobro, možda nije potpuna istina da Microsoft voli Linux kao takav, ali prilagodio se ideji otvorenosti te ju prigrlio i okrenuo jednu novu stranicu u svojoj povijesti. Kao i Linux, kojem suradnja ne smeta ni najmanje, dapače, razvija se i napreduje brže, bolje i na širi način nego u godinama kad mu se Microsoft predstavljao kao prijetnja.

No, kako je počeo sukob, odnosno, tranzcija prema ljubavi?

Početkom stoljeća Microsoft je optuživao Linux za narušavanje intelektualnog vlasništva zbog neovlaštenog korištenja njegovih patenata pa čak natjerao Android proizvođače da plaćaju naknadu ako ih koriste. Pokazalo se da je razlog takvih napada činjenica što Microsoft vidi Linux kao prijetnju na serverskom tržištu. Konkretnije, ne samo Linux nego softver otvorenog koda u globalu.

Jer, poslovni model koji je zagovarao Microsoft bio je zatvoren, sve se moralo plaćati i ako postoji konkurent koji nudi praktički identičnu uslugu besplatno, naravno da je prijetnja. Posebno jer dok u Microsoftu rade plaćeni stručnjaci, softver otvorenog koda stvaraju i održavaju entuzijasti diljem svijeta. Besplatno!

Naravno, vrlo brzo su takva "besplatna" rješenja postala dio serverskog svijeta i Microsoft se morao početi prilagođavati. Prijetnje, optužbe i prisila plaćanja za patente nisu urodili plodom. Dapače, potpuno su okrenuli tech javnost od Microsofta i krenuli su teški trenuci za tu kompaniju. Izgubila se na tom polju, pogubila se na polju pametnih telefona, pogubila se na polju konzola i trebalo je napraviti zaokret.

On je stigao s 2014. i Nadellom, koji je shvatio da je bolje surađivati i otvarati se umjesto nesuradnje i zatvaranja. Time je krenula jedna nova era za Microsoft, ali i Linux. Njihova prisna suradnja možda još izaziva skepsu, ali napredak koji postižu je jasan, mjerljiv i poticajan.

Još iz kategorije

Zašto Linux kao operativni sustav ne dominira na desktop PC-ima?

Zašto Linux kao operativni sustav ne dominira na desktop PC-ima?

08.06.2022.

Linux je besplatan i otvoren operativni sustav, koji je kreiran prije više od 30 godina, ali je njegova popularnost počela iznimno rasti tek unazad desetak godina. Uvjetno rečeno jer čini tek 2,35 posto udjela na tržištu.

Kibernetička sigurnost: Što je SBOM i zašto se kompanije sve više njime bave

Kibernetička sigurnost: Što je SBOM i zašto se kompanije sve više njime bave

07.06.2022.

U vrijeme kada korporacije i države trebaju odgovoriti na sve više opasnosti iz softverskog lanca opskrbe, sve važnije postaje imati kvalitetni SBOM.

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

23.05.2022.

Gaming industrija, odnosno industrija video igara (PC igre, mobilne igre, igre na konzolama i browser/social network igre) jedna je od najbrže rastućih industrija čija vrijednost prelazi brojku od 100 milijardi dolara. Time ova nova industrija premašuje globalnu filmsku i glazbenu industriju, a pametni uređaji unijeli su veliku promjenu u razvoj gaminga i učinili ga omiljenom zabavom za sve, bez obzira na godine.