Kako će novi val strojnog učenja utjecati na današnje gospodarstvo?

Kako će novi val strojnog učenja utjecati na današnje gospodarstvo?

Foto: Fotolia

Napredno strojno učenje trenutno postiže tektonske promjene u svijetu tehnologije jer algoritmi kojima se barata otkrivaju stvari koje nikad prije nismo mogli primijetiti. Zato se kompanije kao Google, Microsoft, IBM, Amazon, Facebook i Salesforce toliko trude napraviti još pokoji korak naprijed i izdići iznad konkurencije.

Da bi to uspjeli, trebaju poboljšati trenutnu situaciju s umjetnom inteligencijom (AI). Svjesni su da je to jedini način i da će se tako sve skupa dodatno ubrzati jer bi "strojevi" tako bolje znali što i kako, ne bi trebala "ljudska ruka" kao putokaz za ono na čemu se radi u datom trenutku. Kad se to dogodi, promjene u svim grana industrije bit će neminovne - i ubrzane!

Najprije, strojno učenje često se miješa s Ai, ali to nije isto jer dok AI treba improvizirati i nalaziti rješenja na temelju određene situacije, što bi značilo da može samo isprogramirati ili stvoriti nešto bez ljudske pomoći, strojno učenje se bazira na praćenju određenih postupaka, kojima se potom prilagođava, ali ne istupa iz tih okvira.

Ukratko, strojno učenje idealno je za analizu velike količine podataka, a potom i baratanje njima. Zna se da analitičara velikih podataka nedostaje u svijetu i spajanje super računala sa strojnim učenjem mogli bi riješiti taj "ljudski" problem. Zato je poprilično jasno, strojno učenje jest budućnost. Umjetna inteligencija zapravo bi u ovoj priči bila produžena ruka, ona bi znala kako baratati "saznanjima" strojnog učenja.

Kad se to postigne, profitirat će svi, od kompanija koje nam žele donijeti vozila bez vozača, do medicine, do istraživanja apsolutno svih vrsta, bilo da se radi o Zemljinoj kori ili navikama potrošača na tržištu. Dakle, čim stigne "novi val" strojnog učenja potpomognutog umjetnom inteligencijom, promjene će biti toliko brze da će ih se teško pratiti.

Još iz kategorije

INOVACIJA …  i kako je odbiti

INOVACIJA … i kako je odbiti

13.07.2018. komentiraj

Ne, ovo nije pogreška u naslovu! Stvarno se mislilo „odbiti“, a ne a „dobiti“! To je tema koju smo u raznim instancama vidjeli u više članaka u ovoj kolumni. Od recentnih katastrofalnih promašaja tipa Kodak („digitalna kamera bi nam uništila postojeći posao!“), do prastarih izjava kojima se odbijala inovacija (''Lord Kelvin, Predsjednik The Royal Society, 1895: ''Nemogući su strojevi za letenje teži od zraka.).

INOVACIJA …  i individualni „case study“

INOVACIJA … i individualni „case study“

03.07.2018. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli da se alternativne izvore financijske i druge potpore inovatorima mora smatrati „nužnim zlom“ jednostavno zato, jer inovaciji nedostaje institucionalna potpora. Tako imamo start-up-ove zato, jer je „golu“ ideju nemoguće prodati. Štoviše, ne može je se niti provesti na način da bi je netko čak i BESPLATNO prihvatio za realizaciju. Svatko tko nešto izmisli, „osuđen“ je i na „egzekuciju“: osnivanje tvrtke, papirologiju zaštite intelektualnog vlasništva, pribavljanje resursa, uspostavu proizvodnje, marketing, te konačno osiguranje tržišnog uspjeha proizvoda nastalog na osnovi inovativne ideje.

INOVACIJA …  i potpora razvoju

INOVACIJA … i potpora razvoju

27.06.2018. komentiraj

Prije prikaza konkretnog slučaja razvoja inovativne ideje potrebno je malo pojasniti kakav je eko-sustav potpora istraživanju i razvoju. Za potrebe financiranja razvoja imamo čak i specijaliziranu banku – EBRD. U ranijoj kolumni INOVACIJA … i poslovni anđeli je prikazano kako je poslovna politika te banke financiranje „samo“ poslovnih poduhvata u visokom stadiju implementacije Na postavljeno pitanje potpore jednoj inovativnoj ideji, za koju je načinjeno istraživanje, prijavljen patent, objavljen preliminarni znanstveni rad i načinjen funkcionirajući prototip, off-record odgovor je bio negativan („To nije područje investiranja za EBRD – daleko prerani stadij razvoja proizvoda. Srdačan pozdrav,...“).