Kada je vrijeme za kupovinu novog mobitela, TV-a i računala

Kada je vrijeme za kupovinu novog mobitela, TV-a i računala

Foto: DepositPhotos

Kupovina može biti iznimno stresna u današnje vrijeme jer nerijetko se događa da baš kad za nešto odvojite novac, u svega nekoliko dana otkrijete da ste to preplatili jer postoji nešto novije i bolje po istoj ili neznatno višoj cijeni. A može se dogoditi i da čekate novi model nekog uređaja, shvatite da zapravo ne želite novi uređaj pa kupite stariji po spuštenoj cijeni, iako ni s time niste zadovoljni... Mnogo je kombinacija, patnje su to modernog vremena.

Stoga, treba jako dobro paziti što i kako kad kupujete novo stolno ili prijenosno računalo, televizor ili pametni telefon. Vjerovali ili ne, period u kojem se kupuju iznimno je bitan, čak i presudan ukoliko želite nešto novo ili želite uhvatiti odlične popuste na starije i ne osjetno lošije uređaje.

Dakle, ukoliko želite TV, često će vas primamiti najave u siječnju, najčešće na CES sajmu u Las Vegasu. Uobičajeno je da proizvođači tamo najavljuju novitete, ali njih neće biti u prvoj polovici godine. Stoga, siječanj je idealan, padaju cijene starijih modela. Amerikancima je drugačje, zbog Super Bowla početkom veljače padaju cijene i tad je novi TV idealna prilika. Zaljubljenicima u nogomet to će biti ove godine na ljeto, zbog Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Idealno se poklapa s novim modelima.

Što se pametnih telefona tiče, situacija je bitno kompliciranija. Apple predstavlja nove uređaja na jesen ili neposredno prije zime od prošle godine, što znači da je najbolje kupiti novi iPhone tijekom blagdana, odnosno neposredno prije njih. To je odlično vrijeme za mnoge, ali za neke i prekasno. Primjerice, Samsung predstavlja novitete oko proljeća pa su kasniji travanj i svibanj idealni za kupovinu. Dakle, svaki proizvođač ima svoj vremenski okvir, pa kad odlučite koji želite, ravnajte se po tom okviru. Slično je i s računalima, osim onim Appleovima koje je najbolje kupovati na proljeće.

Ako pak nemate vremena pratiti trendove, onda su blagdani i početak ljeta idealno vrijeme za nabavku novih uređaja. Jer, jedan period cilja na masovnu potrošnju, a drugi se popustima želi spasiti suše.

Još iz kategorije

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

17.07.2019. komentiraj

Za švedskog vlasnika Tele2 Hrvatska priča je završena. Tele2 AB je odmah na početku svog šestomjesečnog izvješća istaknuo kako Tele2 podaje svoje poslovanje u Hrvatskoj i kao takvog ga smatraju završenim i posebno to ističu tijekom cijelog izvješća. Čak ga i ne prikazuju u grupnim rezultatima nego navode kao „Tele2 Croatia is reported as a discontinued operation for all periods“ odnosno nema više Tele2 Hrvatska kao dijela grupacije.

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom A1 Hrvatska objavio je svoje rezultate za prvih šest mjeseci ove godine i oni su sasvim solidni. Očekivani, no ono što slijedi je velika utrka na telekom tržištu za Optima Telekomom odnosno bolje rečeno korisnicima i infrastrukturom. Kako Hrvatski Telekom koji upravlja Optima Telekom mora prodati Optimu, a Zagrebačka banka kao najveći pojedinačni dioničar također će prodavati istovremeno svoj udjel jer im u portfelju telekom ne treba jasno je da ima nekoliko jasno zainteresiranih strana. Prije svega tu je A1 Hrvatska koji bi time ojačao svoju poziciju, pridodao dio infrastrukture i korisnike i to bi za njih značilo još veću trku na tržištu s najjačim domaćim telekom Hrvatskim Telekom.

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.