Kad početi brinuti o karijeri

Kad početi brinuti o karijeri

Foto: Dražen Tomić

Najbolje odmah. Sad kad smo riješili naslovno pitanje, vrijeme je da postavimo ono pravo. Kako? Za one koji nisu baš oduševljeni odgovorom i sumnjaju u moju stručnost i ekspertizu pozvat ću se, kao i uvijek, na cijenjene eksperte iz predmetnog područja. Ovaj put Muju. I Hasu naravno, koji mudro zaključuje:

„Nije se Mujo usr'o što je ćenifa daleko, neg' što je kasno kren'o!“

Za manje upućene, ćenifa je poljski zahod, ona kućica s izrezbarenim srcem na vratima, smještena u pravilu na kraju imanja. S razlogom.

Nekad je bilo bolje

Ako mislite da ne mislim baš ozbiljno, ako ste od onih koji su upravo prošli traumatično iskustvo upisa u srednju ili fakultet još uvijek mantrajući „ prokleti sustav, zašto bi dijete ove dobi moralo znati što želi, mi smo se u naše vrijeme neopterećeno igrali i uživali u svijetu, sve je išlo samo po sebi, a danas, danas smo svi izloženi samo nepotrebnom stresu i muci …“, vi živite u prošlosti, ne primjećujući da se realnost drastično promijenila i da nekadašnji recepti, a ni „… sve ovo ide u krasan …“ neće pomoći. Niti vama, a pogotovo ne djetetu za kojeg sete odgovorni i s pravom zabrinuti.

Mi te potpuno podržavamo, još SAMO jedan korak

Dozvolite još samo jedan vrlo čest, meni daleko najgori primjer brige. „Samo ti odaberi što bi želio/la biti, mama/tata i ja te potpuno podržavamo u tvom izboru. I učiniti ćemo sve da ti to omogućimo. Ti samo moraš znati što želiš.“

Evo, vjerujem da ste shvatili. Ovakvom podrškom dolazite do ruba provalije. Ovim putem, dijete „samo“ mora odabrati što želi, a vi ćete mu to omogućiti.

Kako?

Vjerujete li mi da je pravo pitanje ipak kako? Jer ukoliko nastavite u smjeru mi ćemo ti to omogućiti, i to svim sredstvima, plaćanjem instrukcija, priprema, hvatanjem veza i vezica (srećom sve manje utjecajnim, sustav e-upisa ima i neospornih zasluga) vjerujem da ćete shvatiti da ste na krivom putu.

Wrong track. Go back/Go to jail. Take a break. Razmislite. Kako?

Jednostavno

Vaša uloga nipošto nije da im pomažete postavljajući teška pitanja poput famoznog „što želiš?“, već da ih naučite, ne pokažete, već NAUČITE kako (opet kako) na njih odgovoriti.

Od malih nogu.

I zato nikad nije rano (brinuti o karijeri)!

Vrline i vještine

Postoje brojne vrline i vještine koje već od najranijeg doba možete prepoznavati, poticati i njegovati. I pri tome još i uživati. Smijati se zajedno, poticati ih na aktivnost, znatiželju, radost, odgovornost, iskrenost, pravdu …. Imati vremena za razgovore o bitnim stvarima. Što je to bitno: jesu li to ocjene ili znanje? Što je sredstvo, a što cilj? I je li važniji cilj ili put? …

Nije lako, zar ne?

Nitko nije ni tvrdio da je piece of cake, no ovim putem sigurno dolazite do boljih rezultata. Odgajate dijete da samo istražuje, da griješi (doduše ne bludno J), da stoji iza svojih riječi i odluka i da ZNA da ćete ga uvijek podržati, ma kakav izbor učinio/la.

Walk the talk

I bitno je da ne samo razgovarate, bitnije je kako se ponašate, što nas vraća u začaranu i prekrasnu petlju roditelja i djece. Nisu li baš naši roditelji, u naše vrijeme, puno češće djelom nego riječima (bar kod mene je bilo vrlo malo riječi) sustavno ukazivali na Kako.

Zar ste vi ispali lošiji od svojih roditelja, hoćete li dozvoliti da vas sve ubrzaniji način života odvede na krivi put?

Ili ćete već danas (nikad nije kasno) sjesti sa svojom djecom i popričati o njihovoj karijeri.

Kako?

Nadam se na jedini ispravan način.

Još iz kategorije

Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

03.04.2020. komentiraj

Rasprave vezane uz to traju li SSD diskovi duže od “klasičnih” hard diskova traju već poduže vrijeme, a odgovor na brojna pitanja nude razni stručnjaci. Čak se prije četiri godine i Google odlučio ponuditi neke od odgovora, a sad su se na posao “bacili” i entuzijasti s How-To Geek.

5 osnovnih savjeta za rad od doma

5 osnovnih savjeta za rad od doma

31.03.2020. komentiraj

Svjetska kriza izazvana koronavirusom, epidemija koja je ugrozila gospodarstvo donijela je novu paradigmu i prisilila kompanije na rad od kuće. Iako će se mnogima činiti jednostavno rad od kuće će biti veliki izazov iz nekoliko razloga. Kompanije i pojedinci moraju odgovoriti na te izazove i upravo ćemo vam u ovom tekstu dati možda neke od korisnih smjernica kako se organizirati za rad od kuće.

Kako ne zvučati kao seronja u komuniciranju preko Slacka i e-maila

Kako ne zvučati kao seronja u komuniciranju preko Slacka i e-maila

30.03.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa natjerala je oko dvije milijarde ljudi diljem svijeta na izolaciju, što znači da oni koji mogu, obavljaju posao iz svojih domova, na daljinu. A tako nešto iziskuje prilagodbu u svakom smislu, među kojima je i ona vezana uz komunikaciju.