Jesu li SSD-ovi dovoljno pouzdani?

Jesu li SSD-ovi dovoljno pouzdani?

Foto: DepositPhotos

Sastavni dio gotovo svih računala načinjenih od 2018. do danas jest solid state drive (SSD), koji podiže performanse na znatno više razine no što je činio stariji hard disk drive (HDD), ali još uvijek se vode rasprave oko toga je li SSD dovoljno pouzdan da mu se korisnici okrenu.

Naime, iako istina jest su SSD diskovi sastavni dio modernih računala, isto je tako istina i da mnoga od tih računala imaju uz njega i HDD, koji služi za pohranu podataka. Dakle, SSD za sami sustav, HDD za sve što bismo željeli pohraniti. Jer, još uvijek HDD ima reputaciju stabilnijeg i dugotrajnijeg rješenja za pohranu podataka.

Ipak, vremena se mijenjaju i s njima cijena, a ona je zapravo najznačajnija stavka u ovoj priči. Naime, SSD često ne bi služio za pohranu podataka jer bi mu kapacitet bio preskroman, što je bila posljedica previsokih cijena. Ipak, u današnje se vrijeme za stotinjak eura može nabaviti i SSD disk kapaciteta oko 1TB, a to je i više nego pristojan kapacitet za pohranu.

Samim time, mijenja se i predodžba o tim diskovima, češće im se korisnici okreću te prepoznaju kvalitete. Nemaju dijelova koji se mogu uklanjati, nisu osjetljivi na magnetska polja, bolje podnose šokove kao pri nestanku struje i općenito bolje rade u situacijama kad dolazi do podrhtavanja uređaja u kojem se nalaze. Dakle, temelji za potpuni zaokret prma SSD diskovima postoje.

Nadalje, kad se govori o pouzdanosti SSD diskova, treba znati osnovne termine. Primjerice, P/E ciklus, koji određuje koliko puta se mogu (NAND) flash memorijske ćelije programirati i izbrisati. Ovisno o kvaliteti, to je moguće između 500 i 100.000 puta. Zatim, postoji TBW termin koji označava koliko terabajta se može "ispisati" na SSD prije nego počne propadati. Neke standardne brojke su 150TBW za 250GB kapaciteta, 300TBW za 500GB, 600TBW za 1TB... Važna napomena je da SSD diskovi najčešće imaju garanciju od pet godina, baš iz ovog razloga. To je neki period kad kreću "prema dolje".

U konačnici, tu je MTBF (mean time between failures), koji mjeri koliki je životni vijek neke hardverske komponente. Za SSD je to otprilike 1,5 milijuna sati, dok je za HDD oko 300.000 sati u prosjeku.

Još iz kategorije

Stvari za koje će svi prodavači složiti da im nisu baš drage u njihovom poslu

Stvari za koje će svi prodavači složiti da im nisu baš drage u njihovom poslu

22.09.2020. komentiraj

Ne biste vjerovali, ali zaista je izazovno za pronaći statistiku koliko je zaposlenih u prodaji globalno. No, statistike za SAD se u vrlo transparentne i lako dostupne. Otprilike 15 milijuna prodavača u Sjedinjenim Državama živi od jedne od najstarijih svjetskih profesija – dakle prodaje. Svi prodajemo različite stvari, a naša iskustva razlikuju se ovisno o industriji, zemljopisnom položaju i vrsti prodaje u kojoj poslujemo. Ali svi prodavači dijele zajedničku vezu u onome s čime se svakodnevno moramo nositi. Samo prodavač (ili bivši prodavač) razumije borbu i stvari koje ljude na terenu mogu izluditi. U nastavku pišem o stvarima za koje mislim da se svi prodavači složiti da ih mrze.

Edge computing i mini podatkovni centri budućnost su industrije podatkovnih centara

Edge computing i mini podatkovni centri budućnost su industrije podatkovnih centara

21.09.2020. komentiraj

Edge computing neće mijenjati industriju podatkovnih centara već će ju nadopuniti sukladno promjenama koje tehnologija i potrebe tržišta donose. Promjene koje nastaju odnose se na povećanu gustoću prisutnosti mikro i mini podatkovnih centara uz tradicionalne velike centralizirane podatkovne centre koji su već prisutni.

Projekt: U Hrvatskoj krenuo razvoj nove metodologije za mjerenje AI kapitala zemalja

Projekt: U Hrvatskoj krenuo razvoj nove metodologije za mjerenje AI kapitala zemalja

18.09.2020. komentiraj

Zemlje se konstantno uspoređuju po nizu kriterija. U zadnjem periodu smo vidjeli usporedbe u reakcijama i metodama borbe sa korona virusom, standardno se rade mjerenja ekonomskih pokazatelja, BDPa, nezaposlenosti, korupcije itd.