Je li tehnologija za prepoznavanje lica ipak preinvazivna metoda za nadzor?

Je li tehnologija za prepoznavanje lica ipak preinvazivna metoda za nadzor?

Foto: DepositPhotos

Tehnologija za prepoznavanje lica daleko je dogurala pa se koristi u sigurnosne svrhe, a odnedavno je počelo i testiranje u Velikoj Britaniji, gdje će se uz njenu pomoć moći detektirati osobe snimljene sigurnosnim kamerama. Kojih, uzgred rečeno, ne nedostaje u uskoro bivšoj članici Europske unije.

Samo u Londonu na tisuću stanovnika ima ih blizu 200, a u cijeloj Velikoj Britaniji gotovo oko šest milijuna, i to ako govorimo o onima za nadzor (CCTV). Ako se broje sve sigurnosne kamere, postavljene na raznim privatnim objektima, ima ih gotovo stotinu milijuna. Dakle, prepoznavanje lica uz pomoć njih može biti vrlo korisno.

Upravo zato britanska policija mora proći opširnu edukaciju. Naime, nije problem prepoznati nekoga uz tehnologiju prepoznavanja lica, bitno je poštovati građanska prava. Jer, vrlo lako se prepoznavanje lica može iskoristiti u potpuno neželjene svrhe i policija će morati biti oprezna, upozorio je to i ICO (Information Commissioner's Office), tijelo nadležno za privatnost, dijeljenje informacija i općenito zaštitu podataka u digitalnom prostoru.

"Bit će to ponajveći test za britansku policiju. Smatram da se ovu tehnologiju treba koristiti samo i isključivo u situacijama kad postoje konkretna saznanja o određenim kriminalnim aktivnostima ili aktivnostima koja zahtijevaju istragu. Nikako se ova tehnologija ne bi smjela koristiti bilo kad i bilo gdje, posebno ne uživo", naglasila je prva osoba u ICO, Elizabeth Denham.

Ljudi se s razlogom boje masovnog nadzora više nego ikad prije, što ima smisla jer nikad prije se tehnologija nije mogla iskoristiti na način da se zna gdje je tko u bilo kojem trenutku. A s obzirom na toliki broj nadzornih kamera, doslovno se prepoznavanjem lica može znati gdje je tko. Dakle, nije bitno je li riječ o kriminalcima ili nije, nadzirati se u teoriji može bilo koga u Velikoj Britaniji.

Upravo će zato regulatori pomno pratiti razvoj situacije i implementaciju jedne iznimno napredne i korisne tehologije u policijsku službu. Na pravi način, ona može biti od velike pomoći i treba osigurati da to bude upravo tako.

Još iz kategorije

SSD je najbolja stvar koja se dogodila PC hardveru u posljednjem desetljeću

SSD je najbolja stvar koja se dogodila PC hardveru u posljednjem desetljeću

20.01.2020. komentiraj

Podatkovni centri još uvijek se oslanjaju na klasične hard diskove jer su dugotrajniji, jeftiniji i s većim kapacitetom no alternativa koju nude daleko brži SSD (Solid State Drive) diskovi. No, kad se govori o komercijalnom tržištu, SSD je uspio nadmašiti HDD i to je velik uspjeh s obzirom da se na njemu radilo cijelo prošlo desetljeće.

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

17.01.2020. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.

Jeste li zabrinuti da će vam otisak na društvenim mrežama utjecati na karijeru?

Jeste li zabrinuti da će vam otisak na društvenim mrežama utjecati na karijeru?

16.01.2020. komentiraj

Vremena za zaposlene i one koji aktivno traže posao su se promijenila s društvenim mrežama jer jasno je da ono što se na njima objavljuje može biti viđeno od strane osoba koje su im nadređene ili razmatraju hoće li ih zaposliti, promaknuti ili im povećati plaću. Zato je bitno i kako se osoba prikazuje na društvenim mrežama.