Je li tehnologija za prepoznavanje lica ipak preinvazivna metoda za nadzor?

Je li tehnologija za prepoznavanje lica ipak preinvazivna metoda za nadzor?

Foto: DepositPhotos

Tehnologija za prepoznavanje lica daleko je dogurala pa se koristi u sigurnosne svrhe, a odnedavno je počelo i testiranje u Velikoj Britaniji, gdje će se uz njenu pomoć moći detektirati osobe snimljene sigurnosnim kamerama. Kojih, uzgred rečeno, ne nedostaje u uskoro bivšoj članici Europske unije.

Samo u Londonu na tisuću stanovnika ima ih blizu 200, a u cijeloj Velikoj Britaniji gotovo oko šest milijuna, i to ako govorimo o onima za nadzor (CCTV). Ako se broje sve sigurnosne kamere, postavljene na raznim privatnim objektima, ima ih gotovo stotinu milijuna. Dakle, prepoznavanje lica uz pomoć njih može biti vrlo korisno.

Upravo zato britanska policija mora proći opširnu edukaciju. Naime, nije problem prepoznati nekoga uz tehnologiju prepoznavanja lica, bitno je poštovati građanska prava. Jer, vrlo lako se prepoznavanje lica može iskoristiti u potpuno neželjene svrhe i policija će morati biti oprezna, upozorio je to i ICO (Information Commissioner's Office), tijelo nadležno za privatnost, dijeljenje informacija i općenito zaštitu podataka u digitalnom prostoru.

"Bit će to ponajveći test za britansku policiju. Smatram da se ovu tehnologiju treba koristiti samo i isključivo u situacijama kad postoje konkretna saznanja o određenim kriminalnim aktivnostima ili aktivnostima koja zahtijevaju istragu. Nikako se ova tehnologija ne bi smjela koristiti bilo kad i bilo gdje, posebno ne uživo", naglasila je prva osoba u ICO, Elizabeth Denham.

Ljudi se s razlogom boje masovnog nadzora više nego ikad prije, što ima smisla jer nikad prije se tehnologija nije mogla iskoristiti na način da se zna gdje je tko u bilo kojem trenutku. A s obzirom na toliki broj nadzornih kamera, doslovno se prepoznavanjem lica može znati gdje je tko. Dakle, nije bitno je li riječ o kriminalcima ili nije, nadzirati se u teoriji može bilo koga u Velikoj Britaniji.

Upravo će zato regulatori pomno pratiti razvoj situacije i implementaciju jedne iznimno napredne i korisne tehologije u policijsku službu. Na pravi način, ona može biti od velike pomoći i treba osigurati da to bude upravo tako.

Još iz kategorije

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

03.07.2020. komentiraj

Svijet ima 10 godina za riješiti svoje hitne izazove ili će biti prekasno. U svojoj novoj knjizi „DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja (4. kolovoza 2020.; Berret-Koehler), Blair Sheppard objašnjava zašto je taj vremenski okvir tako presudan, koji su najhitniji izazovi i ključni elementi rješenja.

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

25.06.2020. komentiraj

Kako funkcioniraju tržišta Srednje Europe? Poslovni stručnjak Andreas Schwabe, viši ekonomist u Raiffeisen Bank International AG (RBI) i diplomant MBA programa Global Executive na poslovnoj školi WU Executive Academy, analizirao je utjecaj koronavirus krize na regiju CEE s posebnim fokusom na ekonomije Hrvatske, Rusije, Rumunjske i Bugarske.

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

24.06.2020. komentiraj

Rad na daljinu postao je potreba kao nikad prije u trenucima pandemije koronavirusa pa su se zaposlenici morali prilagođavati, što je podrazumijevalo nabavku ključnih “alata” za kvalitetan rad. A jedan od njih za neke je svakako printer.