Je li prekasno za Wear OS?

Je li prekasno za Wear OS?

Googleov operativni sustav za pametne satove debitirao je prije šest godina na LG G Watchu i nazvan je Android Wear, ali od tog trenutka bilo je mnogo uspona i nešto više padova, zbog kojih se postavlja pitanje je li prekasno za ovaj operativni sustav. Sad poznatiji kao Wear OS.

Naime, na promjenu imena Google se odlučio u ožujku 2018. kako bi "rebrendirao" operativni sustav te mu udahnuo novi život. Bilo je jasno u trenucima dok se Android Wear mučio da jednostavno nema prolaz na tržštu. Samsung se odlučio za svoj Tizen, Apple je od samog starta nedodirljiv konkurenciji i korisnici su bili svjesni da s Android rješenjima nemaju "pravi proizvod".

Wear OS donio je neke novitete, kao bolju uštedu energije, Google Assistant, Wi-Fi koji se sam uključuje gdje je dostupan ukoliko Bluetooth funkcija nije omogućena... Ukratko, Google je krenuo iz temelja raditi novom operativnom sustavu te ga se sad, nešto više od dvije godine kasnije, može ocjenjivati.

Dakle, ono što je najbitnije za spomenuti jest da se Google već više od godine dana nije udostojio izbaciti novu nadopunu ili nadogradnju sustava. A i ta iz 2. svibnja prošle godine bila je relativno siromašna te više estetska nego konkretna u smislu nekih revolucionarnih poboljšanja.

To je svakako jedan od razloga zašto su proizvođači odlučili "stati na loptu". Odnosno, većinu njih na to je natjeralo nezainteresirano tržište, za koje se vjerovalo da će "poludjeti" za pametnim satovima u jednom trenutku. No, oni nikad nisu zaživjeli, ni šest godina kasnije. Ma koliko god bi u Appleu voljeli reći da to nije slučaj.

Ukratko, Samsung se okrenuo spomenutom Tizenu još 2015., Sony nikad nije napravio nasljednika za SmartWatch 3 iz 2014., Motorola je proizvela samo dva sata prije no što je odustala od njih 2016. Treba napomenuti da Moto 360 nije iz Motoroline proizvodnje. Nadalje, Huawei se okrenuo svom operativnom sustavu nakon Huawei Watch 2, ali posljednjih godinu dana ionako ne bi mogao koristiti Wear OS zbog američkih sankcija...

Iznimka je bio LG, koji se odano priklanjao Wear OS te proizvodio uređaj za uređajem, a čak je sklopio i partnerstvo s Googleom u 2017. kako bi načinio Watch Style i Watch Sport. Nažalost po LG, to nije dobro prošlo i situacija je takva da ta kompanija od Watch W7 otprije 18 mjeseci nije proizvela novi pametni sat.

Očito u Googleu više ne znaju koji bi smjer zauzeli i to je zabrinjavajuće. Zato proizvođači kalkuliraju i stagniraju, baš kao softver koji im se nudi. A da se ništa neće promijeniti, govori činjenica da Google ne planira napraviti Pixel Watch, koji bi svakako potaknuo tržište da se okrene Wear OS, prvenstveno jer bi to pobudilo optimizam...

Još iz kategorije

Rad od 9 do 5 je zastarjeli koncept rada

Rad od 9 do 5 je zastarjeli koncept rada

06.01.2021. komentiraj

Pandemija koronavirusa ne jenjava i svjetske ekonomije to itekako osjete. Naravno, automatski to osjećaju i poslovne organizacije, što njihove lidere uči kako se prilagoditi na najbolji mogući način. Čini se, rad od osam do 16 sati ili od devet do 17 sati (više) nije odgovor.

Kako živi država koja preživi nekoliko potresa

Kako živi država koja preživi nekoliko potresa

04.01.2021. komentiraj

Ovih posljednjih dana svjedoci smo katastrofalnih potresa u Hrvatskoj. No svjesni smo da to nisu jedini potresi koji muče Hrvatsku, koja muku muči sa ekonomijom i preživljavanjem.

Što bi u budućnosti moglo zamijeniti NAND flash?

Što bi u budućnosti moglo zamijeniti NAND flash?

29.12.2020. komentiraj

Unatoč uspjehu, NAND flash pobjeđuje samo zato jer još uvijek ne postoji ništa bolje. Ali, to bi se uskoro moglo promijeniti i tržište vezano uz memoriju samim time doživjelo bi velike promjene.