Je li došao kraj doba lojalnosti kupaca?

Je li došao kraj doba lojalnosti kupaca?

Foto: DepositPhotos

Pridobiti korisnike ili mušterije iznimno je važno za svako poslovanje, no još je važnije imati odane korisnike i mušterije, ali na tome se nekako manje radi te u tom smjeru automatski poslodavci čine iznimnu grešku. Samo, neki stručnjaci reći će da je to logičan slijed modernog vremena i da je odanost nekom brendu stvar prošlog vremena.

Svejedno, svi bi htjeli odane korisnike, ali svjesni su da prije ili kasnije uz sebe mogu imati i one koji nisu sretni te gube svoju odanost, što zahtijeva dodatne korake. Primjerice, nekad je odanost bila vezana isključivo uz proizvod. On bi bio kupljen, ako je sve u redu, korisnik će biti sretan. Ako dobiva sjajnu uslugu, bit će još sretniji i ako ima na raspolaganju rješenja u slučaju problema, dugoročno je "kupljen".

Ali, u današnje vrijeme korisnici ipak traže nešto više od samog proizvoda, a to je u prvom redu komunikacija. Spojeni smo na mrežu praktički u svakom trenutku i brojni proizvodi vezani su upravo uz taj segment. Stoga, često komunikacija nije isključivo vezana uz nešto što ne radi, već uz ono kako bi trebalo raditi. Ili, uz nešto što bi trebalo promijeniti kako bi bilo bolje. Barem, u očima korisnika.

Najbolji primjer su video igre, koje bi nekad bile kupljene i igrane, a ako su dobre, korisnik će se vratiti po nastavak ili igru istog proizvođača. Malo kasnije, igra bi se vezala uz online iskustvo, a danas se uz video igre vežu cijele zajednice, koje 24 sata svih sedam dana u tjednu traže interakciju s onima koji stoje iza video igre. I potom ispituju razne stvari.

Eto, Blizzard je zbog negativnih kritika za Warcraft 3: Reforged ponudio povrat novca bez da korisnik navede razlog zašto ga želi. To je bio odgovor na brojne reakcije koje su išle u iznimno negativnom smjeru. Time se i velikan kao Blizzard želio zaštititi te barem malo spasiti odanost svojih korisnika.

Upravo to čine i trebaju činiti svi, ali u konačnici, ne moraju. Bar ne svi. Zaključno, odanost svakako jest bitna i poželjna, ali svako poslovanje mora si odrediti ima li kapacitete i vrijeme baviti se korisnicima apsolutno stalno i donosi li to njihovom brendu toliko da bi se isplatilo.

Još iz kategorije

10 najvećih ubojica produktivnosti na radnom mjestu i savjeti kako ih riješiti

10 najvećih ubojica produktivnosti na radnom mjestu i savjeti kako ih riješiti

23.11.2020. komentiraj

Smetnje i distrakcije su jednostavno dio života. I dok postoje svaki dan i u svakom aspektu života, ometanja na radnom mjestu mogu „ubiti“ produktivnost i usporiti performanse tima. Smetnje dolaze u mnogim oblicima. Kako tehnologija postaje sveprisutna, može odvući pozornost u bezbroj različitih smjerova. Neučinkoviti unutarnji procesi, s druge strane, usporavaju timove, ostavljajući ih ranjivijima na ometanja.

EU se mora požuriti sa svojim cloud projektom ako misli sustići rivale

EU se mora požuriti sa svojim cloud projektom ako misli sustići rivale

17.11.2020. komentiraj

Europska komisija 24. rujna ove godine donijela je prijedlog odluke kojom regulira kako banke i druge financijske institucije koriste cloud usluge, što je nužan korak kako bi Europska unija bila konkurentnija Sjedinjenim Američkim Državama i Kini, koje su već podosta odmakle po pitanju pružanja usluga u oblaku.

Što u prodaji znači dobiti „NE“?

Što u prodaji znači dobiti „NE“?

11.11.2020. komentiraj

Nesvjesni prodavač će pretpostaviti da ovo 'ne' znači 'nema prodaje' i krenuti dalje. Dobro obrazovani prodajni profesionalci razumiju da to 'ne' samo znači, 'razgovarajmo još malo'.