Je li došao kraj doba lojalnosti kupaca?

Je li došao kraj doba lojalnosti kupaca?

Foto: DepositPhotos

Pridobiti korisnike ili mušterije iznimno je važno za svako poslovanje, no još je važnije imati odane korisnike i mušterije, ali na tome se nekako manje radi te u tom smjeru automatski poslodavci čine iznimnu grešku. Samo, neki stručnjaci reći će da je to logičan slijed modernog vremena i da je odanost nekom brendu stvar prošlog vremena.

Svejedno, svi bi htjeli odane korisnike, ali svjesni su da prije ili kasnije uz sebe mogu imati i one koji nisu sretni te gube svoju odanost, što zahtijeva dodatne korake. Primjerice, nekad je odanost bila vezana isključivo uz proizvod. On bi bio kupljen, ako je sve u redu, korisnik će biti sretan. Ako dobiva sjajnu uslugu, bit će još sretniji i ako ima na raspolaganju rješenja u slučaju problema, dugoročno je "kupljen".

Ali, u današnje vrijeme korisnici ipak traže nešto više od samog proizvoda, a to je u prvom redu komunikacija. Spojeni smo na mrežu praktički u svakom trenutku i brojni proizvodi vezani su upravo uz taj segment. Stoga, često komunikacija nije isključivo vezana uz nešto što ne radi, već uz ono kako bi trebalo raditi. Ili, uz nešto što bi trebalo promijeniti kako bi bilo bolje. Barem, u očima korisnika.

Najbolji primjer su video igre, koje bi nekad bile kupljene i igrane, a ako su dobre, korisnik će se vratiti po nastavak ili igru istog proizvođača. Malo kasnije, igra bi se vezala uz online iskustvo, a danas se uz video igre vežu cijele zajednice, koje 24 sata svih sedam dana u tjednu traže interakciju s onima koji stoje iza video igre. I potom ispituju razne stvari.

Eto, Blizzard je zbog negativnih kritika za Warcraft 3: Reforged ponudio povrat novca bez da korisnik navede razlog zašto ga želi. To je bio odgovor na brojne reakcije koje su išle u iznimno negativnom smjeru. Time se i velikan kao Blizzard želio zaštititi te barem malo spasiti odanost svojih korisnika.

Upravo to čine i trebaju činiti svi, ali u konačnici, ne moraju. Bar ne svi. Zaključno, odanost svakako jest bitna i poželjna, ali svako poslovanje mora si odrediti ima li kapacitete i vrijeme baviti se korisnicima apsolutno stalno i donosi li to njihovom brendu toliko da bi se isplatilo.

Još iz kategorije

Managed Cloud Solutions i podatkovni centri - tehnologije koje pobjeđuju recesiju

Managed Cloud Solutions i podatkovni centri - tehnologije koje pobjeđuju recesiju

28.07.2020. komentiraj

Svjedoci smo jednog od najvećih ekonomskih izazova modernog poslovanja uzrokovanog pandemijom COVID-19. Potreseni su uz poslovanje i naši životi, gotovo pa nema niti jedne grane gospodarstva koja nije zahvaćena krizom u većem ili manjem obimu. Cjelokuopno tržište je u padu, a sukladno tome u padu je i tržište ICT-ja. Međutim ako pogledamo tržište cloud tehnologija i podatkovnih centara predviđa se rast u 2020-oj godini iako će taj rast biti nešto manji nego li je bio u 2019.

Cijene mobitela su se udvostručile u zadnjih 5 godina. Zašto?

Cijene mobitela su se udvostručile u zadnjih 5 godina. Zašto?

27.07.2020. komentiraj

Cijene pametnih telefona postale su previsoke, prelaze 10.000 kuna posljednjih godina za top modele, a nekako je uobičajeno da se oni slabiji modeli “vrte” na oko 5000 kuna. Za taj se novac može kupiti sjajno računalo ili televizor, što dodatno sugerira apsurd do kojeg smo stigli.

KOMENTAR:  HT nastavlja ulaganja bez obzira na krizu

KOMENTAR: HT nastavlja ulaganja bez obzira na krizu

24.07.2020. komentiraj

Mnogima je kriza uvijek bila prilika za izlike i smanjenja, čak i ona koja su možda prilično ishitrena. Neka od tih su zapravo skrivena iz vrlo medijski popraćenih poslovnih poteza posljednjih tjedana jer se pokazalo da je nekima dovoljno malo da se krene u negativnom smjeru. Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekoma usprkos tome pokazuju kako su se othrvali tom jednostavnom načinu poslovanja u kojem je najjednostavnije reći „kriza je, loše je i usporavamo ulaganja, razvoj“.