Intel ima samo jednu opciju za borbu protiv rasta AMD-a, a to je snižavanje cijena procesora

Intel ima samo jednu opciju za borbu protiv rasta AMD-a, a to je snižavanje cijena procesora

Foto: Ilustracija

Intelu je investicijska banka Barclays srušila rejting i navela da jedini način da se održi na vrhu jest spuštanje cijena. Ako to ne učini, AMD će nastaviti svoj rast sve do razine kojom bi nadmašio nekad nedodirljivu kompaniju na tržištu procesora. Ali, nije da se sve to nije moglo naslutiti, Intel se predugo nije mijenjao, mislio je da situacija može konstantno ići u njegovu korist.

No, dat će sve od sebe u tom tehnološkom gigantu da do pada cijena ne dođe, prvenstveno jer to nikad nije bio način na koji je Intel poslovao. Napravili bi uvijek sve osim spuštanja cijena, zato što je to bila stvar principa, odavanje svojevrsne časti proizvodu kojeg smatraju daleko boljim od onog kojeg nudi konkurencija. Samo, AMD nije što je bio prije nekoliko godina.

Primjerice, njegova Ryzen serija je vrhunska, natječe se rame uz rame s najboljim što Intel ima za ponuditi, a ipak osjetno jeftinije. Proizvođači zbog toga ne dvoje previše jer iako Intel ima ime i označava prestiž, jasno je da nema smisla trošiti novac na nešto daleko skuplje, a kvalitetom praktički jednako.

Uz taj segment, veliki problem za Intel jest proizvodnja 14nm čipova i na taj način čak neće biti uskoro ni konkurentan AMD-u, što je samo po sebi velika katastrofa ove katastrofalne godine. U kojoj je, uzgred rečeno, AMD uspio pridobiti dodatnih 30 posto svjetskog CPU tržišta! I ne samo to, cijena dionice za AMD je sad na skoro 30 američkih dolara, a Intelova je u jednom trenutku s 53 dolara pala na 38, da bi se stabilizirala na 46.

Analitičari situaciju vide vrlo jednostavno, Intel će uskoro na tržište izbaciti i9 9900K i i7 9700K CPU, koji će se nadmetati s AMD-ovim Ryzen 7 2700X i čekat će razvoj situacije pa donijeti teške odluke nakon pristiglih brojki. Ali koštat će između 480 i 580 dolara dok je AMD-ov Ryzen na 320 dolara. Razlika je enormna i jasno je zašto se pad cijena mora dogoditi prije ili kasnije. Kad novi i9 i i7 ne uspiju pokriti nastale rupe, pad cijena bit će jedino rješenje i analitičari su svjesni da su u Intelu toga svjesni...

Još iz kategorije

INOVACIJA …   u državnoj upravi

INOVACIJA … u državnoj upravi

11.12.2018. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli kako uspješne zemlje poput Norveške, Finske i Danske promišljaju svoju budućnost ali i globalnu. Podrazumijeva se da država ulaže napore za podupiranje gospodarstva nakon nestanka prirodnih resursa (Norveška) ili u pretvaranje nekonkurentnih brodogradilišta u svjetski broj jedan za vjetroelektrane (Danska).

KOMENTAR: Jeste li spremni na dan bez mobitela, bez WiFi-a, bez bežičnih kućnih telefona, ali i struje, radara…

KOMENTAR: Jeste li spremni na dan bez mobitela, bez WiFi-a, bez bežičnih kućnih telefona, ali i struje, radara…

06.12.2018. komentiraj

Uskoro kreće komercijalizacija 5G mobilnih mreža koje će zahtijevati dva ili čak tri puta više baznih stanica koje postoje danas. U nekim slučajevima veće pokrivenosti i dometa baznih stanica će morati biti još i više. Pogotovo na višim frekvencijskim opsezima. I tu nastaje problem.

INOVACIJA …   u finskom „Institutu za budućnost“

INOVACIJA … u finskom „Institutu za budućnost“

04.12.2018. komentiraj

U prethodne smo dvije kolumne prikazali važnost znanja općenito i dali jednostavan „recept kojih šest vještina trebamo imati ako želimo biti dio „ekonomije znanja“ ili „društva znanja“. Nažalost, u nas se znanje tretira kao povijest, odnosno kao nešto dovršeno i statično. Što to znači? To znači da u obrazovnom sustavu nastavnici uglavnom „ex cathedra“ pričaju o činjenicama baziranim na prošlosti . Učenici i studenti polože test i dobiju ocjenu i uglavnom sve ekspresno zaborave. Za razliku od toga zemlje s naprednijim obrazovnim sustavima „sadržaj znanja“ sve manje tretiraju kao samo sebi svrhom, nego sadržaj koriste  kao podlogu edukaciji iz kritičkog promišljanja i osnovu za u  poduci  „kako učiti“.