Intel ima samo jednu opciju za borbu protiv rasta AMD-a, a to je snižavanje cijena procesora

Intel ima samo jednu opciju za borbu protiv rasta AMD-a, a to je snižavanje cijena procesora

Foto: Ilustracija

Intelu je investicijska banka Barclays srušila rejting i navela da jedini način da se održi na vrhu jest spuštanje cijena. Ako to ne učini, AMD će nastaviti svoj rast sve do razine kojom bi nadmašio nekad nedodirljivu kompaniju na tržištu procesora. Ali, nije da se sve to nije moglo naslutiti, Intel se predugo nije mijenjao, mislio je da situacija može konstantno ići u njegovu korist.

No, dat će sve od sebe u tom tehnološkom gigantu da do pada cijena ne dođe, prvenstveno jer to nikad nije bio način na koji je Intel poslovao. Napravili bi uvijek sve osim spuštanja cijena, zato što je to bila stvar principa, odavanje svojevrsne časti proizvodu kojeg smatraju daleko boljim od onog kojeg nudi konkurencija. Samo, AMD nije što je bio prije nekoliko godina.

Primjerice, njegova Ryzen serija je vrhunska, natječe se rame uz rame s najboljim što Intel ima za ponuditi, a ipak osjetno jeftinije. Proizvođači zbog toga ne dvoje previše jer iako Intel ima ime i označava prestiž, jasno je da nema smisla trošiti novac na nešto daleko skuplje, a kvalitetom praktički jednako.

Uz taj segment, veliki problem za Intel jest proizvodnja 14nm čipova i na taj način čak neće biti uskoro ni konkurentan AMD-u, što je samo po sebi velika katastrofa ove katastrofalne godine. U kojoj je, uzgred rečeno, AMD uspio pridobiti dodatnih 30 posto svjetskog CPU tržišta! I ne samo to, cijena dionice za AMD je sad na skoro 30 američkih dolara, a Intelova je u jednom trenutku s 53 dolara pala na 38, da bi se stabilizirala na 46.

Analitičari situaciju vide vrlo jednostavno, Intel će uskoro na tržište izbaciti i9 9900K i i7 9700K CPU, koji će se nadmetati s AMD-ovim Ryzen 7 2700X i čekat će razvoj situacije pa donijeti teške odluke nakon pristiglih brojki. Ali koštat će između 480 i 580 dolara dok je AMD-ov Ryzen na 320 dolara. Razlika je enormna i jasno je zašto se pad cijena mora dogoditi prije ili kasnije. Kad novi i9 i i7 ne uspiju pokriti nastale rupe, pad cijena bit će jedino rješenje i analitičari su svjesni da su u Intelu toga svjesni...

Još iz kategorije

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

04.06.2019. komentiraj

Googleova odluka o oduzimanju licence za Android Huaweiju, koju je vrlo brzo ublažio, ukazala je na cijeli niz problema u tehnološkom sektoru i već nakon desetak dana potpuno je jasno da se naredbe kao ona američkog predsjednika Donalda Trumpa ne mogu donositi ishitreno, prvenstveno jer zabrana trgovanja na najvišim razinama štete apsolutno svima. Osim Samsungu...

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

01.06.2019. komentiraj

Kada je i službeno potvrđeno da je Tele2 Hrvatska prodan United Grupi postalo je jasno da se dugo najavljivana prodaja napokon dogodila. Iako su neki isticali kako je Tele2 AB, kao vlasnik Tele2 Hrvatska, objavom u poslovnom izvješću o tome kako su zadovoljni poslovanje i kako nastavljaju s ulaganjima zapravo otklonio mogućnost prodaje to je zapravo bio dokaz da su na nju spremni. Pogotovo prikazani svi parametri poslovanja koji su rasli čime se vrijednost prodaje povećavala.