Intel ima samo jednu opciju za borbu protiv rasta AMD-a, a to je snižavanje cijena procesora

Intel ima samo jednu opciju za borbu protiv rasta AMD-a, a to je snižavanje cijena procesora

Foto: Ilustracija

Intelu je investicijska banka Barclays srušila rejting i navela da jedini način da se održi na vrhu jest spuštanje cijena. Ako to ne učini, AMD će nastaviti svoj rast sve do razine kojom bi nadmašio nekad nedodirljivu kompaniju na tržištu procesora. Ali, nije da se sve to nije moglo naslutiti, Intel se predugo nije mijenjao, mislio je da situacija može konstantno ići u njegovu korist.

No, dat će sve od sebe u tom tehnološkom gigantu da do pada cijena ne dođe, prvenstveno jer to nikad nije bio način na koji je Intel poslovao. Napravili bi uvijek sve osim spuštanja cijena, zato što je to bila stvar principa, odavanje svojevrsne časti proizvodu kojeg smatraju daleko boljim od onog kojeg nudi konkurencija. Samo, AMD nije što je bio prije nekoliko godina.

Primjerice, njegova Ryzen serija je vrhunska, natječe se rame uz rame s najboljim što Intel ima za ponuditi, a ipak osjetno jeftinije. Proizvođači zbog toga ne dvoje previše jer iako Intel ima ime i označava prestiž, jasno je da nema smisla trošiti novac na nešto daleko skuplje, a kvalitetom praktički jednako.

Uz taj segment, veliki problem za Intel jest proizvodnja 14nm čipova i na taj način čak neće biti uskoro ni konkurentan AMD-u, što je samo po sebi velika katastrofa ove katastrofalne godine. U kojoj je, uzgred rečeno, AMD uspio pridobiti dodatnih 30 posto svjetskog CPU tržišta! I ne samo to, cijena dionice za AMD je sad na skoro 30 američkih dolara, a Intelova je u jednom trenutku s 53 dolara pala na 38, da bi se stabilizirala na 46.

Analitičari situaciju vide vrlo jednostavno, Intel će uskoro na tržište izbaciti i9 9900K i i7 9700K CPU, koji će se nadmetati s AMD-ovim Ryzen 7 2700X i čekat će razvoj situacije pa donijeti teške odluke nakon pristiglih brojki. Ali koštat će između 480 i 580 dolara dok je AMD-ov Ryzen na 320 dolara. Razlika je enormna i jasno je zašto se pad cijena mora dogoditi prije ili kasnije. Kad novi i9 i i7 ne uspiju pokriti nastale rupe, pad cijena bit će jedino rješenje i analitičari su svjesni da su u Intelu toga svjesni...

Još iz kategorije

Beskontaktno plaćanje mobilnim uređajima

Beskontaktno plaćanje mobilnim uređajima

19.10.2018. komentiraj

Većina građana, kada izlazi iz svoga doma, sa sobom uzima nekoliko stvari koje su im nezaobilazne za svakodnevni život, kao što su npr. ključevi, novčanik i mobitel. Međutim, često nam nije praktično ili poželjno imati toliko stvari uz sebe, zbog čega se logičnom nameće ideja o stvarima koje imaju više funkcija. Moderni pametni uređaju mogu omogućiti funkcionalnosti plaćanja i time zamijeniti platne kartice koje građani nose u svojim novčanicima, te u velikom broju situacija smanjiti potrebu za nošenjem klasičnih novčanika.

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska priredio iznenađenje - odličan u prvih devet mjeseci

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska priredio iznenađenje - odličan u prvih devet mjeseci

18.10.2018. komentiraj

Treći po veličini domaći telekomunikacijski operater Tele2 iznenadio je odličnim rezultatima u prvih devet mjeseci ove godine, ali i posljednjem kvartalu. Svi ključni pokazatelji rastu, marže također i Tele2 je pokazao da se može. Neki bi rekli možda poliraju bilancu za neku skoru prodaju, jer ovakvi rezultati privukli bi svakog investitora. Možda žele dokazati centrali u švedskoj da imaju prostora za novi rast i možda neke akvizicije. Svašta se na tržištu priča posljednjih mjeseci, ali i godina.

INOVACIJA …  i veza sa cjeloživotnom edukacijom

INOVACIJA … i veza sa cjeloživotnom edukacijom

17.10.2018. komentiraj

Na kraju prethodne kolumne smo se pitali, može li se pod inovacijom smatrati promjena našeg i ponašanja samo putem imitacija praksi iz Japana ili Austrije? Ne, to je nužno, ali ne i dovoljno! Jedino slabo i daleko svjetlo prosperiteta na kraju tunela može se vidjeti u mogućoj orijentaciji na edukaciju. Kakve veze ima edukacija s inovacijom? Ogromne! Po EIS (European Innovation Scoreboard, „Europska ljestvica uspjeha u inoviranju 2018.“), ovo je tablica zemalja: