Inovacija, što je to zapravo?

Inovacija, što je to zapravo?

Foto: Dražen Tomić

Profesori mnoga predavanja započinju definicijama teme. Smatraju da će tako studenti bolje razumjeti predavanje.

Studenti se često definicije pitaju čemu služe definicije, izgledaju kao beskorisna gnjavaža koju moraju učiti napamet. Oni su donekle u pravu, jer su definicije često dugačke i vrlo složene.

Dobra definicija je „hermetička“ – ne treba joj ništa dodati, niti joj se može što oduzeti. Time se postiže njezina SVRHA: na razumljiv, pamtljiv i potpun način opisati predmet definicije.

Pokušajmo „inovaciju“ definirati na svrhovit način! Kako? Najbolje jednostavnim asocijacijama na riječ INOVACIJA, uz pojašnjenje točnosti i potpunosti:

 • Nova korisna IDEJA:
  • Time počinje proces inovacije, ali niti izdaleka samo IDEJA nije dovoljna za inovaciju!
 • INVENCIJA (kreativnost):
  • Nužna osobina za stvaranje (novih) ideja, ali je potrebno još mnogo napora kako bi se od ideje došlo do nečega što donosi POVEĆANU VRIJEDNOST.
 • Suprotnost IMITACIJI:
  • Inovacija podrazumijeva novost, pa IMITACIJA uistinu zvuči kao njezina negacija! Suprotno, postoje mnoge inovacija koje su se bazirale na imitaciji, npr. Windows u kompleksu: Xerox à Apple à Microsoft.
 • Nov ili bolji PROIZVOD:
  • Primarno uistinu inoviramo kod (novih ili poboljšanih) proizvoda, no što je s novim procesima ili poslovnim modelima ili novom organizacijom?
 • IZUM ili otkriće:
  • Opasna greška: tvrtke čekaju da genijalni pojedinac ili inovacijski konzultant otkrije ili izumi novu tehnologiju, pa se ne pouzdaju u svoje zaposlenike ili konzultante, među kojima najčešće nema niti jednog genija!
 • PATENT, registrirani dizajn ili zaštićena robna marka:
  • Izvrsno je ako tvrtka svoja rješenja patentira ili drugačije zaštiti i time osigura konkurentsku prednost. No mnogo inovacija se odnosi na proizvodne i druge procese ili poslovne modele, koji se jednostavno ne mogu zaštititi.
 • Rezultat znanja, rada, ISTRAŽIVANJA I RAZVOJA:
  • To je važna komponenta, ali i OECD kaže: „Innovation goes far beyond R&D“!
 • KORIST kroz novost:
  • POVEĆANA VRIJEDNOST („korist“, „benefit“) je ključni pojam inovacije, ali niti to ne mora dovoljno: da li je korist održiva, je li to rezultat neke naše namjere ili tek vanjske „više sile“?

Ovo su bili stereotipi koji uglavnom opisuju DIJELOVE pojma inovacije, a ovdje jedna od ponajboljih kratkih definicija:

 • Namjerna novost koja donosi održivu korist:
  • Da, to je definicija koja je uistinu „hermetična“:
   • „KORIST“ može biti neposredno financijska, ili pak povećanje kvalitete i sigurnosti;
   • „ODRŽIVO“ znači da na najmanje srednji rok treba biti ostvaren povrat investicije u inovaciju, te po mogućnosti i povećanje stabilnosti poslovanja;

u „održivosti“ imamo i komponentu „compliance“ – dakle usklađenost s propisima

 • NOVOST je NAMJERNA, dakle ne uzrokovana vanjskom „višom silom“ (npr. promjenom tržišnih uvjeta iznenadnom promjenom legislative ili pak nekom društvenom ili prirodnom nepogodom).

U određivanju inovacije najviše je nerazumijevanja oko samog predmeta inovacije: tehnologija, fizički proizvod, usluga, proces, poslovni model ili organizacijsko unapređenje? Da treba uključiti sve ove pojmove, dokaz je Henry Ford (vidi okvir dolje!), jedan od najvećih inovatora svih vremena u poslovnom svijetu. Iako je bio inženjer kod Edisona, najpoznatiji je po unapređenju procesu proizvodnje automobila. Preokrenuo je pristup proizvodnji i ostvario uspjeh koji traje već više od cijelog stoljeća. A po prirodi stvari se (proizvodni) proces ne može patentirati!


JESTE LI ZNALI?

Foto: Wikipedia

Henry Ford se početkom 20. stoljeća suočio s problemom da postojećim  proizvodnim procesom nije mogao proizvesti količine koje bi osigurale dovoljnu profitabilnost njegove tvornice. Tražeći druge poslovne prilike, kod „snimke stanja“ jedne velike klaonice, upoznao se s tehnologijom obrade goveđih polovica pomoću pokretne trake. Tako je dobio ideju da na isti način postavi proizvodnju automobila. Time je 1913. višestruko povećao proizvodnost, do nevjerojatne proizvodnje od 1.000 jedinica svaki radni dan! Taj ogroman napredak za njegov automobilski biznis omogućilo mu je stvaranje poslovnog carstva koje je desetljećima bilo vodeća automobilska industrija, a on jedan od najbogatijih ljudi svojega vremena!


Henry Ford je osim ostaloga u području inovacije zapamćen i po svojem odnosu prema kupcima: „Kada bih slušao kupce, ne bih proizvodio automobile, nego bih uzgajao brže konje!“. Ta izreka naglašava kontroverzu odnosa između inovacije u poslovanju na tržištu i njezine stvarne vrijednosti za krajnjeg korisnika. O tome više pročitajte u ovoj kolumni sljedeći ponedjeljak!

 

Dr.sc. Miroslav Mađarić
Nezavisni inovacijski konzultant

Još iz kategorije

Internet of things - uvod u NB-IoT

Internet of things - uvod u NB-IoT

22.10.2020. komentiraj

Danas, više nego ikad prije, postoji potreba za brzim i sigurnim prijenosom podataka. Sve je više elektroničkih uređaja i virtualnih sustava međusobno povezano te se konstantno razvijaju nove mogućnosti njihove međusobne interakcije. Nadzor proizvodnih postrojenja, logistika, industrijska automatizacija i razvoj ‘’smart city’’ infrastrukture samo su neka od područja u kojima je brz i pouzdan prijenos podataka od presudne važnosti. Stoga ne čudi da je ‘’internet stvari’’ (engl. Internet of things) već dugi niz godina dio AMR sustava diljem svijeta. Industrija ‘’zahtijeva’’ točne i pravovremene podatke o potrošnji, manje potrebne infrastrukture i što niže troškove održavanja.

Kako izbor oblaka prilagoditi poslovanju

Kako izbor oblaka prilagoditi poslovanju

21.10.2020. komentiraj

Razmišljanje o prebacivanju informacijskih sustava u cloud kod većine korisnika i dalje stvara nedoumice. Kolokacija, privatni oblak, javni oblak, hibridno okruženje modeli su koji stoje na raspolaganju korisnicima. Svaki od navedenih modela za korisnike ima određenih prednosti.

KOMENTAR: Rezultati pod utjecajem krize, ali i cijelo tržište

KOMENTAR: Rezultati pod utjecajem krize, ali i cijelo tržište

20.10.2020. komentiraj

Bilo je za očekivati da će rezultati biti pod utjecajem krize, treći kvartal je pokazao prvo pravo stanje zbog tog virusa. A četvrti kvartal mogao biti i gori. I dok čekamo rezultate Hrvatskog Telekoma, jer Tele2 nećemo vidjeti do godišnjih rezultata, jasno je da se A1 Hrvatska našao na udaru krize. Neki će reći puno, neki će reći malo, a realno očekivan pad prihoda i dobiti i na kvartalnoj i devetomjesečnoj razini.