Inkjet ili Laser - koja tehnologija je bolja?

Inkjet ili Laser - koja tehnologija je bolja?

Rad na daljinu postao je potreba kao nikad prije u trenucima pandemije koronavirusa pa su se zaposlenici morali prilagođavati, što je podrazumijevalo nabavku ključnih “alata” za kvalitetan rad. A jedan od njih za neke je svakako printer. Ili, po hrvatski, pisač.

Jer, u uredima su printeri uobičajena pojava, osigurana od strane organizacije u kojoj se radi. No, kod kuće je druga priča i s vremenom se stvorila potreba ispisivati dokumente baš kao da ste u uredu. Ali, kako znati koji printer odabrati kad za to nikad prije nije bilo potrebe, a oni u organizaciji su bili više nego solidni? Pokušat ćemo pomoći ovim tekstom...

Najprije, treba odrediti želite li klasični inkjet ili laserski printer. Iako postoji cijeli niz razlika, detaljno objašnjenih, ići ćemo u smjeru za laike jer tako možemo široj populaciji pojasniti o čemu se radi.

Dakle, inkjet je "tintni" printer, što znači da koristi tintu pri radu. Spori su, ali dovoljno precizni i jeftini sami po sebi, no boja može koštati koliko i oni sami, što u konačnici znači podosta troška. Ako pak želite smo crno-bijeli ispis, tad ste u najboljoj situaciji jer takvi su printeri jeftini i za oko 150 kuna možete kupiti boje koja će ispisati 1600 stranica A4 formata.

Laserski printeri pak su jako skupi, koštaju tisuću eura ili više, ali zato su precizniji, brži i troše manje boje. Dugoročno se isplate, no ako printaju u boji, često su lošije rješenje od tintnih printera. Jasno je, morate odvagnuti što vam u cijeloj priči treba - brzina, preciznost ili cijena i kvalitetnija boja.

Na kraju priče, ono na što treba paziti jest da postoji bežična mogućnost spajanja, bilo kroz bluetooth, NFC ili Wi-Fi, kao i kompatibilnost sa svim uređajima koje koristite, bilo da je riječ o računalima, tabletima ili pametnim telefonima. Zapravo, to je ključan dio priče, a nakon njega odredite što vam dalje treba te se okrenite u tom smjeru.

Još iz kategorije

Zašto Linux kao operativni sustav ne dominira na desktop PC-ima?

Zašto Linux kao operativni sustav ne dominira na desktop PC-ima?

08.06.2022.

Linux je besplatan i otvoren operativni sustav, koji je kreiran prije više od 30 godina, ali je njegova popularnost počela iznimno rasti tek unazad desetak godina. Uvjetno rečeno jer čini tek 2,35 posto udjela na tržištu.

Kibernetička sigurnost: Što je SBOM i zašto se kompanije sve više njime bave

Kibernetička sigurnost: Što je SBOM i zašto se kompanije sve više njime bave

07.06.2022.

U vrijeme kada korporacije i države trebaju odgovoriti na sve više opasnosti iz softverskog lanca opskrbe, sve važnije postaje imati kvalitetni SBOM.

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

23.05.2022.

Gaming industrija, odnosno industrija video igara (PC igre, mobilne igre, igre na konzolama i browser/social network igre) jedna je od najbrže rastućih industrija čija vrijednost prelazi brojku od 100 milijardi dolara. Time ova nova industrija premašuje globalnu filmsku i glazbenu industriju, a pametni uređaji unijeli su veliku promjenu u razvoj gaminga i učinili ga omiljenom zabavom za sve, bez obzira na godine.