Ima li smisla kupovati zakrivljeni monitor za gaming?

Ima li smisla kupovati zakrivljeni monitor za gaming?

Zakrivljeni gaming monitori pravi su hit posljednjih godina jer pružaju realističnije iskustvo igranja video igara, ali i rada s video ili foto sadržajem. Barem će tako reklamirati takve monitore proizvođači, koji nisu dovoljno objektivni i zato je stiglo vrijeme odgovoriti na pitanje treba li trošiti novac na njih ili ne.

Najprije, zakrivljeni monitori pojavili su se 2014., ali prije dvije godine dobili su zamah na tržištu te stigli malo više u fokus. Ono što najprije treba naglasiti oko njih jest da se označavaju slovom "R", što označava radijus. I on iznosi 1800, 3000 ili 4000. Što je broj manji, to je zakrivljenost veća. Veličine u kojima dolaze su minimalno 24 inča jer efekt zakrivljenosti primijeti se što je monitor veći. To pojašnjava zašto su kino platna zakrivljena.

Korisnici koji žele vrhunsko iskustvo, svakako bi trebalo potrošiti novac na njih, a on je nekoliko stotina američkih dolara u prosjeku. Ili oko dvije tisuće kuna. Istovremeno, kvalitetan "obični" monitor košta do tisuću kuna. Ali, ta viša cijena se može opravdati.

Naime, zakrivljeni monitor realistično projicira okolinu jer svijet oko nas nije ravan pa samim time zakrivljenost jako dobro preslikava istu tu okolinu. Već to je ljubiteljima što savršenije slike dovoljno da potroše dodatni novac na to što zakrivljeni monitori mogu ponuditi. Ali, naravno, to nije ni izbliza dovoljno.

Zakrivljeni monitori dobri su i za oči jer ih manje naprežu, odmornije su i automatski ćete imati manje glavobolja. Ako ste ih imali. Također, s obzirom da se ovdje piše o gaming monitorima, a u igrama se provodi sate i sate dnevno, jasno koliko pomaže ako su monitori bolji za oči.

I boje izgledaju bolje, kontrast je izraženiji, zbog zakrivljenosti su kutevi jasniji i može se vidjeti veći dio okoline pred korisnikom. Ukratko, mnogo je pozitivnih stavki zakrivljenih gaming monitora koje opravdavaju cijenu.

Ali, postoje i lošije strane, no nisu toliko strašne. Bez obzira na sve kvalitete, zakrivljeni monitori svejedno imaju problema s odsjajem. I dizajneri zbog ravnih linija ipak imaju više koristi od "ravnih" monitora...

Još iz kategorije

Par usputnih razmišljanja o teškim vremenima

Par usputnih razmišljanja o teškim vremenima

06.04.2020. komentiraj

Rekli su da zadnji koji bude odlazio u Njemačku ili Irsku ugasi svjetlo. Rekli su da nema nade za Hrvatsku i da se ništa ne može promijeniti, resistance is futile... I onda je fakat nastalo veliko sranje kad je još došla ta korona... I onda se skupila totalno opaljena ekipa koja je napravila suludi desant i pokazala da je participacija građana i poduzetnika u oblikovanju javnih politika u Hrvatskoj još uvijek moguća.

Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

03.04.2020. komentiraj

Rasprave vezane uz to traju li SSD diskovi duže od “klasičnih” hard diskova traju već poduže vrijeme, a odgovor na brojna pitanja nude razni stručnjaci. Čak se prije četiri godine i Google odlučio ponuditi neke od odgovora, a sad su se na posao “bacili” i entuzijasti s How-To Geek.

5 osnovnih savjeta za rad od doma

5 osnovnih savjeta za rad od doma

31.03.2020. komentiraj

Svjetska kriza izazvana koronavirusom, epidemija koja je ugrozila gospodarstvo donijela je novu paradigmu i prisilila kompanije na rad od kuće. Iako će se mnogima činiti jednostavno rad od kuće će biti veliki izazov iz nekoliko razloga. Kompanije i pojedinci moraju odgovoriti na te izazove i upravo ćemo vam u ovom tekstu dati možda neke od korisnih smjernica kako se organizirati za rad od kuće.