Ima li smisla kupovati zakrivljeni monitor za gaming?

Ima li smisla kupovati zakrivljeni monitor za gaming?

Zakrivljeni gaming monitori pravi su hit posljednjih godina jer pružaju realističnije iskustvo igranja video igara, ali i rada s video ili foto sadržajem. Barem će tako reklamirati takve monitore proizvođači, koji nisu dovoljno objektivni i zato je stiglo vrijeme odgovoriti na pitanje treba li trošiti novac na njih ili ne.

Najprije, zakrivljeni monitori pojavili su se 2014., ali prije dvije godine dobili su zamah na tržištu te stigli malo više u fokus. Ono što najprije treba naglasiti oko njih jest da se označavaju slovom "R", što označava radijus. I on iznosi 1800, 3000 ili 4000. Što je broj manji, to je zakrivljenost veća. Veličine u kojima dolaze su minimalno 24 inča jer efekt zakrivljenosti primijeti se što je monitor veći. To pojašnjava zašto su kino platna zakrivljena.

Korisnici koji žele vrhunsko iskustvo, svakako bi trebalo potrošiti novac na njih, a on je nekoliko stotina američkih dolara u prosjeku. Ili oko dvije tisuće kuna. Istovremeno, kvalitetan "obični" monitor košta do tisuću kuna. Ali, ta viša cijena se može opravdati.

Naime, zakrivljeni monitor realistično projicira okolinu jer svijet oko nas nije ravan pa samim time zakrivljenost jako dobro preslikava istu tu okolinu. Već to je ljubiteljima što savršenije slike dovoljno da potroše dodatni novac na to što zakrivljeni monitori mogu ponuditi. Ali, naravno, to nije ni izbliza dovoljno.

Zakrivljeni monitori dobri su i za oči jer ih manje naprežu, odmornije su i automatski ćete imati manje glavobolja. Ako ste ih imali. Također, s obzirom da se ovdje piše o gaming monitorima, a u igrama se provodi sate i sate dnevno, jasno koliko pomaže ako su monitori bolji za oči.

I boje izgledaju bolje, kontrast je izraženiji, zbog zakrivljenosti su kutevi jasniji i može se vidjeti veći dio okoline pred korisnikom. Ukratko, mnogo je pozitivnih stavki zakrivljenih gaming monitora koje opravdavaju cijenu.

Ali, postoje i lošije strane, no nisu toliko strašne. Bez obzira na sve kvalitete, zakrivljeni monitori svejedno imaju problema s odsjajem. I dizajneri zbog ravnih linija ipak imaju više koristi od "ravnih" monitora...

Još iz kategorije

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

03.07.2020. komentiraj

Svijet ima 10 godina za riješiti svoje hitne izazove ili će biti prekasno. U svojoj novoj knjizi „DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja (4. kolovoza 2020.; Berret-Koehler), Blair Sheppard objašnjava zašto je taj vremenski okvir tako presudan, koji su najhitniji izazovi i ključni elementi rješenja.

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

25.06.2020. komentiraj

Kako funkcioniraju tržišta Srednje Europe? Poslovni stručnjak Andreas Schwabe, viši ekonomist u Raiffeisen Bank International AG (RBI) i diplomant MBA programa Global Executive na poslovnoj školi WU Executive Academy, analizirao je utjecaj koronavirus krize na regiju CEE s posebnim fokusom na ekonomije Hrvatske, Rusije, Rumunjske i Bugarske.

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

24.06.2020. komentiraj

Rad na daljinu postao je potreba kao nikad prije u trenucima pandemije koronavirusa pa su se zaposlenici morali prilagođavati, što je podrazumijevalo nabavku ključnih “alata” za kvalitetan rad. A jedan od njih za neke je svakako printer.