Ima li smisla kupovati zakrivljeni monitor za gaming?

Ima li smisla kupovati zakrivljeni monitor za gaming?

Zakrivljeni gaming monitori pravi su hit posljednjih godina jer pružaju realističnije iskustvo igranja video igara, ali i rada s video ili foto sadržajem. Barem će tako reklamirati takve monitore proizvođači, koji nisu dovoljno objektivni i zato je stiglo vrijeme odgovoriti na pitanje treba li trošiti novac na njih ili ne.

Najprije, zakrivljeni monitori pojavili su se 2014., ali prije dvije godine dobili su zamah na tržištu te stigli malo više u fokus. Ono što najprije treba naglasiti oko njih jest da se označavaju slovom "R", što označava radijus. I on iznosi 1800, 3000 ili 4000. Što je broj manji, to je zakrivljenost veća. Veličine u kojima dolaze su minimalno 24 inča jer efekt zakrivljenosti primijeti se što je monitor veći. To pojašnjava zašto su kino platna zakrivljena.

Korisnici koji žele vrhunsko iskustvo, svakako bi trebalo potrošiti novac na njih, a on je nekoliko stotina američkih dolara u prosjeku. Ili oko dvije tisuće kuna. Istovremeno, kvalitetan "obični" monitor košta do tisuću kuna. Ali, ta viša cijena se može opravdati.

Naime, zakrivljeni monitor realistično projicira okolinu jer svijet oko nas nije ravan pa samim time zakrivljenost jako dobro preslikava istu tu okolinu. Već to je ljubiteljima što savršenije slike dovoljno da potroše dodatni novac na to što zakrivljeni monitori mogu ponuditi. Ali, naravno, to nije ni izbliza dovoljno.

Zakrivljeni monitori dobri su i za oči jer ih manje naprežu, odmornije su i automatski ćete imati manje glavobolja. Ako ste ih imali. Također, s obzirom da se ovdje piše o gaming monitorima, a u igrama se provodi sate i sate dnevno, jasno koliko pomaže ako su monitori bolji za oči.

I boje izgledaju bolje, kontrast je izraženiji, zbog zakrivljenosti su kutevi jasniji i može se vidjeti veći dio okoline pred korisnikom. Ukratko, mnogo je pozitivnih stavki zakrivljenih gaming monitora koje opravdavaju cijenu.

Ali, postoje i lošije strane, no nisu toliko strašne. Bez obzira na sve kvalitete, zakrivljeni monitori svejedno imaju problema s odsjajem. I dizajneri zbog ravnih linija ipak imaju više koristi od "ravnih" monitora...

Još iz kategorije

KOMENTAR: Odlični rezultati u iščekivanju 5G mreže

KOMENTAR: Odlični rezultati u iščekivanju 5G mreže

13.07.2021.

Nakon početka epidemiološki i poslovno izazovne 2021., A1 Hrvatska konsolidirala je poslovanje, tvrde u drugom po veličini domaćem telekom operateru, komentirajući poslovne rezultate na upit ICTbusiness.info.

Kuharica informacijske sigurnosti

Kuharica informacijske sigurnosti

17.06.2021.

Prošlo je skoro pola godine od prošlog članka Sigurnost je kombinacija procesa, tehnologija i ljudi. Porast security konzultantskih poslova je osjetan. Najvjerojatniji je uzrok količina nemilih događaja na lokalnoj, a još više na svjetskoj razini, koja je dobila ogroman medijski prostor (koliko je to moguće pored još uvijek aktualne pandemije i njenog utjecaja na život i ekonomiju).

Kako vidjeti sebe onako kako nas drugi vide

Kako vidjeti sebe onako kako nas drugi vide

28.05.2021.

Vidjeti sebe same onako kako nas vide drugi iznimno je važno u svakom dijelu života, pa tako i onom poslovnom. Jer, na taj način lakše se znamo postaviti, lakše znamo odrediti sljedeće korake i manje griješimo. Svaki uspješni poduzetnik željet će vidjeti sebe kako ga vide i drugi bez obzira na ego koji ga možda krasi ili ne krasi.