ICTbusiness slavi osam godina na što smo iznimno ponosni

ICTbusiness slavi osam godina na što smo iznimno ponosni

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Negdje u ovo doba prije točno 8 godina na Internetu se pojavio ICTbusiness.info. Danas tih 8 godina kasnije mogu kao glavni urednik reći da sam zaista zadovoljan onime što smo ostvarili iako je sigurno da smo mogli bolje.

Nadam se da smo svim našim čitateljima slušateljima i gledateljima donijeli pregršt zanimljivih informacija jer smo ovih 8 godina krenuli i s TV misijom i donijeli zanimljive vijesti iz Hrvatske i svijeta, s mnogobrojnih sajmova od CES-a u Las Vegasu, MWC u Barceloni, sajma IFA u Berlinu i mnogih drugih.

Bili smo i na mnogobrojnim domaćim konferencija, progovorili o različitim projektima, implementacijama različitih IT rješenja. Međutim, kao i za sve prošle godina, ali i početak ove godine je po mnogo čemu specifičan.

Mnogi će reći da je godina bila izazovna, mnogi će reći da je bila problematična, mnogi će reći da je bila posebna. Za nas u ICTbusinessu prošla godina bila je godina kada smo TV emisiju u potpunosti zahvaljujući tehnologiji preselili u virtualni svijet u naš virtualni studio, sve smo radili online. Što se tiče portala oduvijek smo bili online tako da se za nas u prošle godine nije mnogo toga promijenilo.

Nažalost više nema nekih dragih ljudi koji su otišli u proteklih 8 godina s kojima smo stvarali različite dijelove našeg malog medijsku projekta koji mene osobno kao glavnog urednika jako veseli iza kojeg mogu zaista iskreno reći da je projekt u kojih je u ovih 8 godina odnosno 2920 dana objavljeno više od 45 tisuća tekstova na naša 3 internetska portala. Uz to napravili smo i više od 150 televizijskih emisija, snimili smo nekoliko specijala, a kao što sam već napisao i posjetili mnogobrojne sajmove li domaće konferencije koje ne treba zaboraviti jer domaći ICT sektor je u ovim godinama snažno rastao.

Trudili smo se na ICTbusiness.info pokazati najbolje od domaće ICT scene. Detaljno pratimo poslovanje domaćih ICT tvrtki svake godine i donosimo veliku analizu njihova poslovanja, svaki mjesec analiziramo domaće tržište IT javnih nabava jer u ovom trenutku i dalje gotovo 60% domaćeg tržišta čini državna potrošnja.

Naravno da bi se to promijenilo potrebno je da se gospodarstvo promijeni. Kriza je pokazala da se domaće tvrtke u ovom sektoru i te kako dobro mogu boriti s krizom. Uspjesi Infobipa, Nanobita, Rimac Automobila, Microblinka i Photomatha, ali i mnogih drugih domaćih kompanija pokazuje da se može. Može se naravno uz veliko odricanje i stvaranje preduvjeta kroz znanje i kompetencije jer ova industrija mora biti kompetitivna i na svjetskom nivou. Jer njihovoj je bojno polje odnosno igralište danas cijeli svijet. Veliki dio domaćih IT tvrtki danas je orijentiran izvozu, mnogi od njih planiraju i daljnje iskorake prije svega zahvaljujući znanju i iskustvu.

Što nas čeka u narednih 8, 10 ili 20 godina zapravo nitko ne zna, ali ono što znam je da ćemo se truditi i dalje donositi relevantne informacije, provjerene vijesti, širiti naš medijski sadržaj. Kada se opet bude moglo jednostavnije putovati, jer i danas je moguće putovati ali ne baš tako jednostavno, ponovo ćemo donositi reportaže, intervjue i druge zanimljivosti s najvećih svjetskih sajmova i konferencija.

Kako stvari stoje to bi se trebalo dogoditi već sredinom ove godine. Najveći sajam mobilne telekomunikacijske industrije koji se trebao održati potkraj ovog mjeseca u Barceloni i s kojeg je emitirana naša prva televizijska emisija prije 7 godina ove godine pomaknut je za kraj lipnja. Najveći svjetski sajam u Las Vegasu bio je samo virtualan početkom ove godine. Sve te promjene pokazuju koliko je važnost tehnologije, ali ne tehnologije kao takve nego primjene te iste tehnologije.

Upravo to nam je i bila nit vodilja kada smo prije 8 godina krenuli s portalom, nakon toga s televizijskom emisijom, pa se još nekoliko projekata te dva portala.

Uskoro vas možda iznenadimo s još nečim novim i zanimljivim, ali o tome nekom drugom prilikom.

Ono što je sigurno je da sam ponosan na cijelu ekipu koja je u ovim godinama radila na portalu, zapravo bolje reći na portalima i televizijskoj emisiji. Hvala svima - Antonio, Boris, Vanja, Silvija, Marko, Vedran, Kristina, Damir, Goran, Robert, Jurica, Pavle, Kes kojeg nažalost više nema...

I za kraj još jednom hvala svim našim čitateljima i gledateljima!

Do slušanja, gledanja i čitanja

Dražen Tomić

Glavni urednik

Još iz kategorije

COVID-19 i trendovi u obrazovanju menadžera u 2021. godini: što je novo, što ostaje, što odlazi

COVID-19 i trendovi u obrazovanju menadžera u 2021. godini: što je novo, što ostaje, što odlazi

01.03.2021.

Pandemija uzrokovana koronavirusom potaknula je unaprjeđenje digitalne učionice u sektoru obrazovanja menadžera. Godinu dana studenti na WU Executive Academy imaju mogućnost koristiti pogodnosti novih tema, naprednih nastavnih planova i inovativnih formata učenja.

KOMENTAR: HT ispunio očekivanja, iznenadio visokom razinom ulaganja

KOMENTAR: HT ispunio očekivanja, iznenadio visokom razinom ulaganja

24.02.2021.

Kriza je očekivano utjecala na prihode najvećeg domaćeg telekoma HT-a i odluka da u 2020. godini ulažu više od 1,8 milijardi kuna i to u razvoj i pripremu za dolazak 5G mreža u optiku pokazuje da misle ozbiljno, tvrde nam naši sugovornici s telekom sektora.

Lokacija podatkovnog centra krucijalna je za stabilnost poslovanja

Lokacija podatkovnog centra krucijalna je za stabilnost poslovanja

16.02.2021.

Kako bi uhvatili korak sa digitalnom transformacijom i pratećom hrpom zahtjeva koje ona nosi sa sobom tvrtke sve više u svim djelatnostima preusmjeravaju svoju infrastrukturu u podatkovne centre izvan svojih organizacija. Time si tvrtke omogućavaju brojne prednosti kao što su fleksibilnost infrastrukture, bolja mogućnost oporavka, jednostavniji pristup javnim operaterima u oblaku i na kraju niži ukupni trošak.