Hoćemo li zaraditi na kriptovalutama?

Hoćemo li zaraditi na kriptovalutama?

Cijeli svijet prenosi riječi poznatog američkog investitora Tima Drapera, koji ne prestaje prognozirati rast Bitcoina do najkasnije 2023.godine. Prema njegovim predviđanjima, prenosi u.today, ta će najpoznatija kriptovaluta na svijetu doseći cijenu od čak 250.000 dolara, odnosno oko 1,6 milijun kuna.

Zbog čega mnogi vjeruju i nadaju se njegovim prognozama? Poznat kao ulagač u vrlo uspješne tvrtke, između ostalih Twitter, Hotmail, Skype, Teslu, SpaceX i Baidu - kinesku multinacionalnu tehnološku tvrtku specijaliziranu za internetske usluge i proizvode te umjetnu inteligenciju - Draper očito zna što radi.

Ono što je zanimljivo kod njega je i činjenica da je ulagač u Coinbase, digitalnu mjenjačnicu sa sjedištem u San Franciscu u Kaliforniji, koja razmjenjuje Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Ethereum Classic i Litecoin sa fiat valutama (dolar, euro..) u otprilike 32 zemlje, te bitcoin transakcije i pohranu u 190 zemalja širom svijeta.

Zbog čega Draper vjeruje da će se dogoditi streloviti rast kriptovaluta, osobito Bitcoina?

  • po njemu, svijet je krenuo prema decentralizaciji, a mediji i vlade širom svijeta uskoro će shvatiti Bticoinov potencijal
  • trgovanje valutama danas je ogroman biznis. Ako njemu dodamo kriptovalute i pričekamo 10 godina, vrijedit će gotovo nevjerojatnih 120 trilijuna dolara

Da ste uložili 2010...

2010.godine, kada smo o Bitcoinu mogli čitati tek na šačici medija, mnogi od nas vjerovali su da u tu kriptovalutu treba uložiti. No, rijetko tko je uzeo 500 dolara i istražio kako i gdje kupiti tada gotovo nepoznatu digitalnu valutu za sitnih 0.003 dolara. Sedam godina kasnije, Bitcoin je skočio na 19.783 dolara, što je za sve početne ulagače značilo doslovce bogaćenje preko noći.

Bitcoin, Ethereum, Litecoin i Ripple bili su među najkomentiranijim kriptovalutama u Hrvatskoj pred 2 godine. Mnogi poznati poduzetnici predviđali su Bitcoinu još veći rast od 19.783 dolara, a čule su se prognoze i o čak 500.000 dolara vrijednosti jednog Bitcoina.

Kraken

Iste te godine, i ja sam uložila u 4 najkomentiranije. Jedna od najvećih banaka u Hrvatskoj odbila mi je prebaciti novce na Kraken, po mnogima najpouzdaniju platformu za traedanje Bitcoinom i drugim kriptovalutama, no Privredna banka pokazala je nevjerojatno razumijevanje. U 10-ak dana registrirala sam se na Krakenu, doduše uz priloženje puno papira: osobne, putovnice, fotografije, potpisa, pa čak i dokaza da režije dolaze na moje ime, a zatim sam u doslovce par dana prebacila novce s PBZ-a.

Ubrzo nakon toga, vrijednost Bitcoina i ostale tri kriptovalute je osjetno pala.

Sada se time ne zamaram. 'Draperova' 2023. doći će jako brzo, a danas se nikako ne isplati prodavati, iako rizik od gubitka novca uvijek postoji. Realisti oko mene kažu mi da će, ako Bitcoin ikada poraste na čudesnih 250k dolara, biti gotovo nemoguće prodati ga po toj cijeni i zaraditi xxx puta, ali ja sam odlučila ostati klasa optimist. Pa kada već nisam riskirala 2010., najpametnije što danas mogu je – čekati i vidjeti.

 

piše: Martina Kocijan

Još iz kategorije

SSD je najbolja stvar koja se dogodila PC hardveru u posljednjem desetljeću

SSD je najbolja stvar koja se dogodila PC hardveru u posljednjem desetljeću

20.01.2020. komentiraj

Podatkovni centri još uvijek se oslanjaju na klasične hard diskove jer su dugotrajniji, jeftiniji i s većim kapacitetom no alternativa koju nude daleko brži SSD (Solid State Drive) diskovi. No, kad se govori o komercijalnom tržištu, SSD je uspio nadmašiti HDD i to je velik uspjeh s obzirom da se na njemu radilo cijelo prošlo desetljeće.

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

17.01.2020. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.

Jeste li zabrinuti da će vam otisak na društvenim mrežama utjecati na karijeru?

Jeste li zabrinuti da će vam otisak na društvenim mrežama utjecati na karijeru?

16.01.2020. komentiraj

Vremena za zaposlene i one koji aktivno traže posao su se promijenila s društvenim mrežama jer jasno je da ono što se na njima objavljuje može biti viđeno od strane osoba koje su im nadređene ili razmatraju hoće li ih zaposliti, promaknuti ili im povećati plaću. Zato je bitno i kako se osoba prikazuje na društvenim mrežama.