Hoće li 2018. biti godina u kojoj umiru mali mobiteli?

Hoće li 2018. biti godina u kojoj umiru mali mobiteli?

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Ne tako davno, još prije tri godine Samsung je izbacivao uz svoj Galaxy S flagship njegovu „mini“ verziju, koja je bila nešto slabija i koštala manje novca. Sony je pak do ove godine ostao vjeran compact modelu uz flagship iz Z, odnosno, XZ serije. Ali, i tome je došao kraj.

Ta informacija je iznimno bitna zato što sugerira da je 2018. godina u kojoj su mali modeli pametnih telefona rekli svoje konačno zbogom, odnosno, tržište im je potpuno okrenulo leđa pa više nisu isplativi. Proizvođačima to nije toliko loša situacija jer otkako je Samsung predstavio S Edge, a kasnije i S+ model uz svoj flagship, svi su počeli slijediti taj put. Čak i Apple s iPhone Plus modelima.

Na taj način proizvođač izbacuje najbolje što nudi, a uz to "izbaci" i nešto veću verziju istog tog modela, u koji stane više svega pa je još luksuzniji i još bolji no original. Osim toga, koji mjesec kasnije stiže i phablet verzija, kao kod Samsunga Note serija ili kod Huaweija Mate serija.

Odolijevao je Sony dugi niz godina, ponajviše jer ima praksu izbacivanja novog modela svakih šest mjeseci pa si je mogao priuštiti širinu ponude. Ili su tako mislili u japanskom tehnološkom gigantu. S obzirom da kao šesti ili sedmi najveći proizvođač pametnih telefona Sony ipak nema toliku širinu publike, koja bi kupovala sve što se nudi, trebalo je biti praktičniji. I time je stigao kraj za simpatičnu compact seriju, koja je bila istinsko osvježenje na tržištu.

Ne samo zbog dizajna već i činjenice da performansama nije odudarala od flagship modela. Dakle, nije bilo "prevare" kakvu su drugi proizvođači činili sa svojim "mini" i sličnim inačicama. No, tržište je reklo svoje i jedan svjež, zanimljiv i originalan pristup ipak će biti dio prošlosti. Uostalom, da se isplate manje verzije flagship uređaja, ne bi Apple stao na iPhone SE već bi nastavio dalje. Samo, publike za to nema.

Također, treba znati da se pod "manje" modele sad smatra one sa zaslonom do 4,7 inča, što je nekad bila standardna veličina za flagship modele. U današnje vrijeme standard je čak za inč veći nego nekad, što označava promjenu navika, zaokrete i potrebu da se pristupi novim strategijama. Compact i manji uređaji će nedostajati, ali dali su svoje i na tome treba biti zahvalan.

Još iz kategorije

INOVACIJA …  gamifikacija u edukaciji

INOVACIJA … gamifikacija u edukaciji

18.09.2018. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli kako se može doći do znanja na globalnoj razini: Quora daje odgovor na gotovo sva pitanja. Postavljeno pitanje služi kao osnova za automatsku pretragu gdje sustav nudi odgovore na već postavljena pitanja. Tako se po mom osobnom iskustvu može riješiti do 80% upita. Ostalih 20% su novi upiti na koje odgovaraju „samoproglašeni“ eksperti u nekom području. Njihove odgovore pitatelji vrednuju s „upvote“ i „downvote“. Tako pitatelj može na osnovi kvalitete i kvantitete odgovora odabrati kome će uputiti svoje pitanje.: Najčešće se obraćaju onima koji su dali mnogo „upvoted“ odgovora. Ti „bodovi“ predstavljaju osnovu za „gamifikaciju“ obzirom da se odgovaratelji zapravo natječu u tome tko će dati više kvalitetnih odgovora. Sličan pristup osiguravaju   i  medalje i bedževi u LikeMyIdea ili Moodle.

Zašto je Facebook nemoćan u zaustavljanju vlastitog pada?

Zašto je Facebook nemoćan u zaustavljanju vlastitog pada?

14.09.2018. komentiraj

Facebook ima dvije milijarde aktivnih korisnika, što ga čini platformom s kakvom se može usporediti samo Google, čijih osam proizvoda koriste milijarda ili više ljudi. To su redom Google Search, Gmail, YouTube, Maps, Chrome, Android, Google Play i Google Drive. No, zašto je to bitno?

INOVACIJA …  u pitanjima i odgovorima

INOVACIJA … u pitanjima i odgovorima

13.09.2018. komentiraj

Za ovo bi čovjek rekao – lijepo uređen vrt. No pažljivijem i iskusnom promatraču neće promaći ovaj detalj. Što je to? To je izdanak bambusa izrastao iz „rizoma“, masivnih korijena koji se šire. Ako nemate sreće, uništit će Vam svojom agresivnošću cijeli vrt. Ispod trave se stvara cijela mreža bambusovog korijenja i širi se nezaustavljivo desecima metara dalje od posađenog bambusovog grma!