Hoće li 2018. biti godina u kojoj umiru mali mobiteli?

Hoće li 2018. biti godina u kojoj umiru mali mobiteli?

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Ne tako davno, još prije tri godine Samsung je izbacivao uz svoj Galaxy S flagship njegovu „mini“ verziju, koja je bila nešto slabija i koštala manje novca. Sony je pak do ove godine ostao vjeran compact modelu uz flagship iz Z, odnosno, XZ serije. Ali, i tome je došao kraj.

Ta informacija je iznimno bitna zato što sugerira da je 2018. godina u kojoj su mali modeli pametnih telefona rekli svoje konačno zbogom, odnosno, tržište im je potpuno okrenulo leđa pa više nisu isplativi. Proizvođačima to nije toliko loša situacija jer otkako je Samsung predstavio S Edge, a kasnije i S+ model uz svoj flagship, svi su počeli slijediti taj put. Čak i Apple s iPhone Plus modelima.

Na taj način proizvođač izbacuje najbolje što nudi, a uz to "izbaci" i nešto veću verziju istog tog modela, u koji stane više svega pa je još luksuzniji i još bolji no original. Osim toga, koji mjesec kasnije stiže i phablet verzija, kao kod Samsunga Note serija ili kod Huaweija Mate serija.

Odolijevao je Sony dugi niz godina, ponajviše jer ima praksu izbacivanja novog modela svakih šest mjeseci pa si je mogao priuštiti širinu ponude. Ili su tako mislili u japanskom tehnološkom gigantu. S obzirom da kao šesti ili sedmi najveći proizvođač pametnih telefona Sony ipak nema toliku širinu publike, koja bi kupovala sve što se nudi, trebalo je biti praktičniji. I time je stigao kraj za simpatičnu compact seriju, koja je bila istinsko osvježenje na tržištu.

Ne samo zbog dizajna već i činjenice da performansama nije odudarala od flagship modela. Dakle, nije bilo "prevare" kakvu su drugi proizvođači činili sa svojim "mini" i sličnim inačicama. No, tržište je reklo svoje i jedan svjež, zanimljiv i originalan pristup ipak će biti dio prošlosti. Uostalom, da se isplate manje verzije flagship uređaja, ne bi Apple stao na iPhone SE već bi nastavio dalje. Samo, publike za to nema.

Također, treba znati da se pod "manje" modele sad smatra one sa zaslonom do 4,7 inča, što je nekad bila standardna veličina za flagship modele. U današnje vrijeme standard je čak za inč veći nego nekad, što označava promjenu navika, zaokrete i potrebu da se pristupi novim strategijama. Compact i manji uređaji će nedostajati, ali dali su svoje i na tome treba biti zahvalan.

Još iz kategorije

INOVACIJA …   i pravilo 5 sati tjedno?

INOVACIJA … i pravilo 5 sati tjedno?

21.11.2018. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli koliko loše stojimo s edukacijom za poduzetništvo. GEM studija daje direktne pokazatelje: Obrazovanje u školi je ocijenjeno s 2,39, a prosjek Europe (ne samo EU!) je 3,37 . Dakle prosjek EU je 40% bolji od Hrvatske, a to nas među 54 analiziranih zemalja stavlja na neslavno 46. mjesto. Obrazovanje nakon škole (cjeloživotno) je ocijenjeno s 3,69 i a prosjek Europe je 4,76 tj29% bolji. To nas smješta na još gore 51. mjesto što znači da su samo su tri analizirane zemlje gore od nas.

Nepopularni “notch” na mobitelima brzo će postati povijest

Nepopularni “notch” na mobitelima brzo će postati povijest

20.11.2018. komentiraj

Apple je prije nešto više od godinu predstavio skupocjeni iPhone X, a s njim ujedno i nepopularni “zub” (eng., notch), koji ljudima upada u oči i malo tko je njime zadovoljan. Srećom, uskoro ga više ne bismo trebali gledati pa možemo biti mirni. Osim ako ne postoje oni koji su bili njegovi fanovi pa će biti tužni zbog nove promjene.

„Stick and rudder“ za informatičara

„Stick and rudder“ za informatičara

19.11.2018. komentiraj

Kažu iskusniji kolege da je letenje u generalnoj avijaciji zadnje „pravo“ letenje. Daleko od toga da piloti koji upravljaju monstrumima od tehnologije i elektronike u komercijalnom zrakoplovstvu, ili nabrijanim vojnim „pilama“, nisu vrh vrhova među svima koji se bave zrakoplovstvom. Tu su tisuće sati i selekcija koju, i uz sav trud, samo rijetki mogu proći.