Hoće li 2018. biti godina u kojoj umiru mali mobiteli?

Hoće li 2018. biti godina u kojoj umiru mali mobiteli?

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Ne tako davno, još prije tri godine Samsung je izbacivao uz svoj Galaxy S flagship njegovu „mini“ verziju, koja je bila nešto slabija i koštala manje novca. Sony je pak do ove godine ostao vjeran compact modelu uz flagship iz Z, odnosno, XZ serije. Ali, i tome je došao kraj.

Ta informacija je iznimno bitna zato što sugerira da je 2018. godina u kojoj su mali modeli pametnih telefona rekli svoje konačno zbogom, odnosno, tržište im je potpuno okrenulo leđa pa više nisu isplativi. Proizvođačima to nije toliko loša situacija jer otkako je Samsung predstavio S Edge, a kasnije i S+ model uz svoj flagship, svi su počeli slijediti taj put. Čak i Apple s iPhone Plus modelima.

Na taj način proizvođač izbacuje najbolje što nudi, a uz to "izbaci" i nešto veću verziju istog tog modela, u koji stane više svega pa je još luksuzniji i još bolji no original. Osim toga, koji mjesec kasnije stiže i phablet verzija, kao kod Samsunga Note serija ili kod Huaweija Mate serija.

Odolijevao je Sony dugi niz godina, ponajviše jer ima praksu izbacivanja novog modela svakih šest mjeseci pa si je mogao priuštiti širinu ponude. Ili su tako mislili u japanskom tehnološkom gigantu. S obzirom da kao šesti ili sedmi najveći proizvođač pametnih telefona Sony ipak nema toliku širinu publike, koja bi kupovala sve što se nudi, trebalo je biti praktičniji. I time je stigao kraj za simpatičnu compact seriju, koja je bila istinsko osvježenje na tržištu.

Ne samo zbog dizajna već i činjenice da performansama nije odudarala od flagship modela. Dakle, nije bilo "prevare" kakvu su drugi proizvođači činili sa svojim "mini" i sličnim inačicama. No, tržište je reklo svoje i jedan svjež, zanimljiv i originalan pristup ipak će biti dio prošlosti. Uostalom, da se isplate manje verzije flagship uređaja, ne bi Apple stao na iPhone SE već bi nastavio dalje. Samo, publike za to nema.

Također, treba znati da se pod "manje" modele sad smatra one sa zaslonom do 4,7 inča, što je nekad bila standardna veličina za flagship modele. U današnje vrijeme standard je čak za inč veći nego nekad, što označava promjenu navika, zaokrete i potrebu da se pristupi novim strategijama. Compact i manji uređaji će nedostajati, ali dali su svoje i na tome treba biti zahvalan.

Još iz kategorije

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

17.07.2019. komentiraj

Za švedskog vlasnika Tele2 Hrvatska priča je završena. Tele2 AB je odmah na početku svog šestomjesečnog izvješća istaknuo kako Tele2 podaje svoje poslovanje u Hrvatskoj i kao takvog ga smatraju završenim i posebno to ističu tijekom cijelog izvješća. Čak ga i ne prikazuju u grupnim rezultatima nego navode kao „Tele2 Croatia is reported as a discontinued operation for all periods“ odnosno nema više Tele2 Hrvatska kao dijela grupacije.

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom A1 Hrvatska objavio je svoje rezultate za prvih šest mjeseci ove godine i oni su sasvim solidni. Očekivani, no ono što slijedi je velika utrka na telekom tržištu za Optima Telekomom odnosno bolje rečeno korisnicima i infrastrukturom. Kako Hrvatski Telekom koji upravlja Optima Telekom mora prodati Optimu, a Zagrebačka banka kao najveći pojedinačni dioničar također će prodavati istovremeno svoj udjel jer im u portfelju telekom ne treba jasno je da ima nekoliko jasno zainteresiranih strana. Prije svega tu je A1 Hrvatska koji bi time ojačao svoju poziciju, pridodao dio infrastrukture i korisnike i to bi za njih značilo još veću trku na tržištu s najjačim domaćim telekom Hrvatskim Telekom.

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.