Hoće li 2018. biti godina u kojoj umiru mali mobiteli?

Hoće li 2018. biti godina u kojoj umiru mali mobiteli?

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Ne tako davno, još prije tri godine Samsung je izbacivao uz svoj Galaxy S flagship njegovu „mini“ verziju, koja je bila nešto slabija i koštala manje novca. Sony je pak do ove godine ostao vjeran compact modelu uz flagship iz Z, odnosno, XZ serije. Ali, i tome je došao kraj.

Ta informacija je iznimno bitna zato što sugerira da je 2018. godina u kojoj su mali modeli pametnih telefona rekli svoje konačno zbogom, odnosno, tržište im je potpuno okrenulo leđa pa više nisu isplativi. Proizvođačima to nije toliko loša situacija jer otkako je Samsung predstavio S Edge, a kasnije i S+ model uz svoj flagship, svi su počeli slijediti taj put. Čak i Apple s iPhone Plus modelima.

Na taj način proizvođač izbacuje najbolje što nudi, a uz to "izbaci" i nešto veću verziju istog tog modela, u koji stane više svega pa je još luksuzniji i još bolji no original. Osim toga, koji mjesec kasnije stiže i phablet verzija, kao kod Samsunga Note serija ili kod Huaweija Mate serija.

Odolijevao je Sony dugi niz godina, ponajviše jer ima praksu izbacivanja novog modela svakih šest mjeseci pa si je mogao priuštiti širinu ponude. Ili su tako mislili u japanskom tehnološkom gigantu. S obzirom da kao šesti ili sedmi najveći proizvođač pametnih telefona Sony ipak nema toliku širinu publike, koja bi kupovala sve što se nudi, trebalo je biti praktičniji. I time je stigao kraj za simpatičnu compact seriju, koja je bila istinsko osvježenje na tržištu.

Ne samo zbog dizajna već i činjenice da performansama nije odudarala od flagship modela. Dakle, nije bilo "prevare" kakvu su drugi proizvođači činili sa svojim "mini" i sličnim inačicama. No, tržište je reklo svoje i jedan svjež, zanimljiv i originalan pristup ipak će biti dio prošlosti. Uostalom, da se isplate manje verzije flagship uređaja, ne bi Apple stao na iPhone SE već bi nastavio dalje. Samo, publike za to nema.

Također, treba znati da se pod "manje" modele sad smatra one sa zaslonom do 4,7 inča, što je nekad bila standardna veličina za flagship modele. U današnje vrijeme standard je čak za inč veći nego nekad, što označava promjenu navika, zaokrete i potrebu da se pristupi novim strategijama. Compact i manji uređaji će nedostajati, ali dali su svoje i na tome treba biti zahvalan.

Još iz kategorije

Kako nas je SaaS učinio uspješnijom tvrtkom?

Kako nas je SaaS učinio uspješnijom tvrtkom?

18.02.2019. komentiraj

Poslovna klima u Hrvatskoj daleko je od motivirajuće ili inspirativne. No, postoje pojedinci i njihove kompanije koji ne posustaju i kao iznimke koje potvrđuju pravilo prkose gospodarskoj letargiji. Svjedočimo raznim strukturama društva koji podliježu dostupnim regulativama i zakonima: mladi se kroz HUB-ove i start-up projekte bore za svoje mjesto, uz očigledno da će, ako im se pruži prilika, napustiti Hrvatsku. Starije koji će ostati na svojim radnim mjestima jer ne vide bolje pozicije ili su uz brojne obveze u svojoj zemlji onemogućeni otići. I one nas između koji pokušavamo pronaći svoje mjesto i to mjesto napraviti uspješnijim.

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

15.02.2019. komentiraj

Kompletirani su rezultati svih domaćih telekoma i prema posljednjim koji su izašli najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma može se lako konstatirati kako je tržište telekom rješenja i usluga u Hrvatskoj stabilno i da nastavlja rast. I HT kao najjači domaći telekom bilježi rast prihoda u Hrvatskoj za 0,6 posto, dok je taj prihod nešto manji ako se pribroje i rezultati Crnogorskog Telekoma.

INOVACIJA … i pravosuđe u Australiji

INOVACIJA … i pravosuđe u Australiji

14.02.2019. komentiraj

Kad se kod nas spominju „dobre prakse“ u nekim stranim zemljama, po mojem iskustvu, rezultira automatskim okidanjem tzv. „innovation killer statement“: „To kod nas tako ne može funkcionirati“!