Hoće li 2018. biti godina kada download glazbe umire?

Hoće li 2018. biti godina kada download glazbe umire?

Foto: Pixabay

Dolazak 21. stoljeća donio je i nikad rašireniju pojavu pjojma „download“. Iako u hrvatskom jeziku možemo koristiti umjesto njega „preuzimanje“ ili „skidanje“, za ovu priču daleko je bolji original iz engleskog. Brz internet, jeftiniji internet, piratstvo, a potom streaming glazbene usluge pristigle s iPodom te njegovom konkurencijom... Jednostavno, download je bio pojam, fizički mediji kao CD ili DVD potpuno su izgubili primat.

Ali, svemu jednom mora doći kraj i s 2018. to bi se moglo dogoditi za download. Barem kao pojam. Jer, streaming platforme mijenjaju sve. Nude sve na dlanu, odmah i bez čekanja, što zaljubljenicima u glazbu nudi nešto što jednostavno nisu mogli ne prihvatiti. Stoga, malo će ljudi na zapadu znati odgovoriti kad su posljednji put "skinuli" neki MP3. Vjerojatno ne pamte. Ni ne moraju... Uz Deezer, Spotify, Apple Music, Google Play Music ili Tidal, nije potrebno "skidati". U priči o filmovima te posebno igrama, download još ima značaj, no i to će se uskoro promijeniti, savim sigurno.

Ipak, umjesto priče, brojke neka kažu svoje. U prvih sedam mjeseci prošle godine na području Sjedinjenih Američkih Država zabilježeno je 184 milijardi audio streamova. To je rast od 64 posto na godišnjoj razini, ako je vjerovati izvješću od strane Nielsen Music U.S. Istovremeno, download glazbenih albuma pao je za 18,3 posto, a download glazbe u globalu za 24 posto. Prije pet godina 70 posto prihoda glazbenog tržišta na globalnoj razini činio je download!

I glazbenici bi voljeli da je tako ostalo, ali nije. Naime, nakon što su ploče prestale biti jedina alternativa, krenulo je piratstvo. Kazeta, CD i DVD lako su se mogli "prekopirati", baš kao što se s pojavom interneta diljem svijeta sve moglo lakše podijeliti - besplatno. To je uništavalo velike kuće, zajedno i s autorima. Situacija je sad takva da su korisnici dobili na dlanu "svu glazbu ikad napravljenu" po cijeni do pedesetak kuna mjesečno, što izdavačima donosi enormun zaradu, ali autori nemaju što tražiti u cijeloj priči jer im u prosjeku samo jedan posto prihoda od svega što rade donosi streaming. Tužno, ali istinito. I zato bi se trebali postaviti bolje, ipak su oni ti koji prodaju proizvod.

Stoga, na kraju ove priče, rezultat je identičan kao i toliko puta, kad dođe do transformacije načina distribucije sadržaja, u ovom slučaju glazbenog, netko u cijelom lancu ostaje zakinut.

Još iz kategorije

KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

18.07.2018. komentiraj

Poslovni rezultati Tele2 u Hrvatskoj jako su dobri jer ukupni prihodi rastu, a prihodi od prodaje mobilnih usluga imali su dvoznamenkasti rast. To je vrlo pozitivno za trećeg po veličini domaćeg telekom operatera koji se bori s Hrvatskim Telekom i Vipnetom na vrlo zahtjevnom mobilnom tržištu gdje su tarife i opcije nešto što gotovo više nitko ne može poloviti i shvatiti jer je toga toliko da je to postao zahtjevan posao otkriti što je najbolje za korisnika. Kada se u toj borbi pogledaju i podbrendovi dvaju velikih telekoma HT-ovog Bonbona i Vipnetovog Tomata jasno je da je borba bespoštedna za svakog korisnika.

INOVACIJA …  i „Design Thinking“ u praksi

INOVACIJA … i „Design Thinking“ u praksi

17.07.2018. komentiraj

U prethodnoj sam se kolumni referencirao na vrlo zanimljiva predavanja o korištenju Design Thinking metode u edukaciji, koju je održala prof. Alex Scully sa „d.school“ iz Stanforda. Za pojam inovacije je dala jedno vrlo korisno operativno pravilo,  trijadu: „no, but…“, „yes but…“ i „yes, and…“. Time se ukazuje na nužnost pozitivnog pristupa, umjesto uobičajenog hrvatskog „blaming“ (okrivljavanja) reakcije na svaki prijedlog. Takav negativistički pristup u nas je izražen i u odnosu prema inovaciji Bio sam slobodan na vrh nepoželjnog „stanja svijesti“ u reakciji na inovativnu ideju dodati i razinu „No way!“, dakle odbijanje inovacije bez suvišnih „ako i ali“.

KOMENTAR: Što možemo naučiti od nogometaša

KOMENTAR: Što možemo naučiti od nogometaša

16.07.2018. komentiraj

Hrvatska je druga na svijetu i to je činjenica. Željeli smo više svi mi, a pogotovo igrači na terenu. To se dobro vidjelo u suzama i tužnim licima na kraju utakmice. Međutim, sjetite se prosinca prošle godine kada smo igrali doigravanje s Grčkom, kada smo prije toga bili zaista katastrofa i kada je u to vrijeme na klupu sjeo novi izbornik Zlatko Dalić.