Google je izgubio nit koja je Chrome činila dobrim internet preglednikom

Google je izgubio nit koja je Chrome činila dobrim internet preglednikom

Foto: Antonio Jularić

Google je predstavio internetski preglednik Chrome 2008. i bio je nešto novo, osvježavajuće, prepuno potencijala... Ali, čini se kao da je ponajveća kompanija na svijetu izgubila dodir sa stvarnosti zahvaljujući iznimnoj dominaciji tog browsera, zbog čega napredniji korisnici polako “napuštaju brod”.

Ono što je bila "posljednja kap" jest Googleovo slanje notifikacija korisnicima koji neko vrijeme nisu koristili Chrome. Naravno, kroz notifikaciju ih se poziva da ga počnu koristiti. Developeri u Googleu brane se da će notifikacije isprva stizati samo Android korisnicima te da neće zadirati u privatnost.

Ukratko, evo kako ovaj novitet radi. Kad se otvorit Chrome Custom Tab neke druge aplikacije, Google koristi priliku kako bi provjerio koliko dugo korisnik nije otvorio Chrome. Ako je prošlo neko vrijeme, ako na uređaju postoji konkurentski browser, Google će poslati obavijest u kojoj poziva korisnika da počne koristiti Chrome.

Kako se navodi, trenutno postoje tri alternativne notifikacije koje se može primijetiti. Primjerice, jedna poziva korisnika da kroz Chrome pročita sve novosti iz medija, koje bi ga taj dan mogle zanimati. Zatim, jedna od obavijesti je da se uz Lite mod u Google Chromeu štedi do 60 posto podatkovnog prometa. I, na kraju ona najdirektnija, koja zajednički nudi vijesti i reklamira Lite mod rada.

Ako se uzme u obzir da Chrome ima oko 70 posto udjela na tržištu, potpuno je nepotrebno i narušava imidž okretati se ovakvim stvarima. U Googleu bi to svakako morali znati jer dok su se uspinjali, slične kontraproduktivne metode imao je Microsoft za tad dominantni Internet Explorer.

Chrome se nametnuo kvalitetom, sigurnosti, stabilnosti i inovativnosti. Okretanje prema agresivnom pristupu zadržavanja ili pridobivanja korisnika svakako nije nešto što bi na duge staze zadržalo pozitivan pogled prema najdominantnije internetskom pregledniku na svijetu...

Još iz kategorije

Stvari za koje će svi prodavači složiti da im nisu baš drage u njihovom poslu

Stvari za koje će svi prodavači složiti da im nisu baš drage u njihovom poslu

22.09.2020. komentiraj

Ne biste vjerovali, ali zaista je izazovno za pronaći statistiku koliko je zaposlenih u prodaji globalno. No, statistike za SAD se u vrlo transparentne i lako dostupne. Otprilike 15 milijuna prodavača u Sjedinjenim Državama živi od jedne od najstarijih svjetskih profesija – dakle prodaje. Svi prodajemo različite stvari, a naša iskustva razlikuju se ovisno o industriji, zemljopisnom položaju i vrsti prodaje u kojoj poslujemo. Ali svi prodavači dijele zajedničku vezu u onome s čime se svakodnevno moramo nositi. Samo prodavač (ili bivši prodavač) razumije borbu i stvari koje ljude na terenu mogu izluditi. U nastavku pišem o stvarima za koje mislim da se svi prodavači složiti da ih mrze.

Edge computing i mini podatkovni centri budućnost su industrije podatkovnih centara

Edge computing i mini podatkovni centri budućnost su industrije podatkovnih centara

21.09.2020. komentiraj

Edge computing neće mijenjati industriju podatkovnih centara već će ju nadopuniti sukladno promjenama koje tehnologija i potrebe tržišta donose. Promjene koje nastaju odnose se na povećanu gustoću prisutnosti mikro i mini podatkovnih centara uz tradicionalne velike centralizirane podatkovne centre koji su već prisutni.

Projekt: U Hrvatskoj krenuo razvoj nove metodologije za mjerenje AI kapitala zemalja

Projekt: U Hrvatskoj krenuo razvoj nove metodologije za mjerenje AI kapitala zemalja

18.09.2020. komentiraj

Zemlje se konstantno uspoređuju po nizu kriterija. U zadnjem periodu smo vidjeli usporedbe u reakcijama i metodama borbe sa korona virusom, standardno se rade mjerenja ekonomskih pokazatelja, BDPa, nezaposlenosti, korupcije itd.