Globalno zatopljenje je dobro

Globalno zatopljenje je dobro

Foto: Dražen Tomić

Kud pobogu, pa nema gore apokalipse koja prijeti čovječanstvu, a tebi je dobro? Da, mislim sasvim  ozbiljno, no morat ćete pročitati sve, ili bar dio da saznate zašto ja vjerujem da je globalno zatopljenje jedna od boljih stvari koje nam je moderna civilizacija priskrbila.

Šteta

Šteta što prvo pomislimo na štetu koju nam ta globalna pojava nesumnjivo donosi. O tome jesu li čovjek i blagodati/bahatost moderne civilizacije uzrokom, još bi se dalo i raspravljati, ali da je do promjene došlo vidi se iz aviona, bolje rečeno iz svemira.

Promjena

Definitivno je došlo je do promjene, ali zašto bi promjena bila nešto loše? To me pitanje muči još od djetinjstva. Stalno sam se čudio zašto se prijatelji (i stariji) uvijek nekako nevoljko i sa strahom odnose već prema samoj mogućnosti nečeg novog. Drugačijeg. Zašto odmah pomislimo i lošijeg?

Strah

Razumijem da je strah jedna od osnovnih ljudskih emocija, dakle nije,odnosno najčešće neće biti temeljen na razumu, ali i dalje ne razumijem čemu strah od promjena. Razumijem kako rade primitivni instinkti: BU, nešto nas preplaši – aktivira se fight or flight animalni refleks, pa ukoliko nisi baja, onda crta, spašavaj se tko može. I strah ta, u kontekstu ove kolumne, negativna reakcija nam spašava život. I u ovom se primjeru strah pokazuje dobrim i korisnim. Čemu se onda bojati straha.

Dugoročne promjene

O promjenama koje nisu tako iznenadne stignemo razmisliti. Pripremiti se, oboružati znanjem, aktivno im pristupiti i u najgorem slučaju minimizirati im utjecaj. Ako već nismo dovoljno vješti da ih iskoristimo u svoju korist.

Nemojte molim vas reći da niste primijetili da nastupa doba globalnog zatopljenja. Možda niste razmislili, ali za to vam nemam lijeka.

Na dulje staze

Generalno gledajući ljudsku vrstu, sve dugoročne promjene su nam donijele korist, ne štetu. Koliko smo sjeli i razmislili, koliko je bilo pokušaja i pogrešaka, neuspjelih aktivnosti i nije bitno, bitno je da na evolucija uči da smo se kao vrsta znali prilagoditi PROMJENAMA, sišli s grane i stvorili blagostanje. Civilizacijsko, nemojte me potezati za Vladu i slične organe.

Promjena je dobra

Upravo o tome je ova kolumna. Ako malo razmislimo, savladamo nepotrebni strah i pokrenemo se u pravom smjeru, ja stvarno ne vidim niti jedan razlog za strah. Osim ako ste baš plavuša iz vica – joj kora od banane, opet bum pala.

Promjena je šansa

Uzima se novi špil, dijeli se nova runda, pa tko vas sprečava da se aktivno uključite? Strah od promjene. Pa ako nešto i zeznete, promijenite.

Promjena je nužna

Možda je prva promjena koju svatko mora napraviti ona na sebi. Nadam se da je ovo dovoljno inspirativno za razmisliti, što je gotovo uvijek prvi korak promjene.

A kao i uvijek ne zaboravite učiti od najboljih. Pa ako vam Crvena kraljica iz Zemlje čudesa sa savjetom „moraš trčati najbrže što možeš, da bi ostala na mjestu“ nije dovoljno realna, pogledajte što danas radi Zemlja znanja upravo kako bi ostala na (prvom) mjestu.

Naučite se ne uživati u slavi, nego baš u promjenama, lakše ćete prihvatiti ideju kolumne kako globalno zatopljenje i nije neki Bauk.

Još iz kategorije

Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

03.04.2020. komentiraj

Rasprave vezane uz to traju li SSD diskovi duže od “klasičnih” hard diskova traju već poduže vrijeme, a odgovor na brojna pitanja nude razni stručnjaci. Čak se prije četiri godine i Google odlučio ponuditi neke od odgovora, a sad su se na posao “bacili” i entuzijasti s How-To Geek.

5 osnovnih savjeta za rad od doma

5 osnovnih savjeta za rad od doma

31.03.2020. komentiraj

Svjetska kriza izazvana koronavirusom, epidemija koja je ugrozila gospodarstvo donijela je novu paradigmu i prisilila kompanije na rad od kuće. Iako će se mnogima činiti jednostavno rad od kuće će biti veliki izazov iz nekoliko razloga. Kompanije i pojedinci moraju odgovoriti na te izazove i upravo ćemo vam u ovom tekstu dati možda neke od korisnih smjernica kako se organizirati za rad od kuće.

Kako ne zvučati kao seronja u komuniciranju preko Slacka i e-maila

Kako ne zvučati kao seronja u komuniciranju preko Slacka i e-maila

30.03.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa natjerala je oko dvije milijarde ljudi diljem svijeta na izolaciju, što znači da oni koji mogu, obavljaju posao iz svojih domova, na daljinu. A tako nešto iziskuje prilagodbu u svakom smislu, među kojima je i ona vezana uz komunikaciju.