Gaming TV ili gaming monitor?

Gaming TV ili gaming monitor?

Foto: DepositPhotos

Sony i Microsoft predstavili su PlayStation 5, odnosno Xbox Series X, što je u prvi plan ponovno postavilo rasprave o tome je li bolje imati gamin monitor ili televizor. U nastavku teksta pokušat ćemo pomoći pri izboru! Naravno, nećemo stati samo na konzolama...

Veličina i rezolucija

Naravno, kad se radi o veličini, TV je bez ikakvog premca ispred monitora. Ujedno, za 3500 kuna se može kupiti podosta kvalitetan s 4K rezolucijom veličine 40 inča i time se može ispuniti potrebe svakog "rekreativnog gamera". Monitori koji nude 4K rezoluciju osjetno su manji, između 27 i 32 inča, ali za identičnu cijenu. Nude nešto prisniji način igre jer osoba je bliže. Ali, za konzole TV je daleko bolji, za PC igre monitor.

Refresh rate i adaptive sync

U ovom segmentu su PC monitori itekako evoluirali, kad gledamo u tehnološkom smislu. Primjerice, ASUS ROG Swift 360Hz PG259QN nudi refresh rate od 300Hz ili više, ali košta oko 6000 kuna. No, za takav monitor potrebno je imati moćno računalo, koje će podnijeti sve te napore. Ista je stvar i kad se računalo spaja na 4K TV. Stoga, za ovaj segment, treba se okrenuti profesionalcima. Oni osjete razlike i one kod njih igraju ulogu. Jer, TV dalje od 120Hz rijetko ide, ako ide. I takvi koštaju dvostruko više od monitora koji nude više. Konzole, uostalom, ni ne nude podršku za tako visoki refresh rate. Ipak, na monitorima ove vrste, iskustvo igranja daleko je ljepše i ako netko želi gamin monitor, neka kupi onaj sa što većim refresh rateom.

Brzina i odaziv (eng. response)

Iako su monitori oduvijek brži, televizori su smanjili razliku pa se mogu nadmetati u ovom polju uz manje problema no prije. No, monitori imaju nižu latenciju i po tom su pitanju bolji izbor. Ponovno, za konzole je i u ovom smislu bolje izabrati TV, a za PC igre, monitore. Razlike se mogu vidjeti golim okom već kod piksela, krajolika, boja...

Točnost boja (eng. color fidelity)

Kad smo kod boja, sve, ponovno, vrijedi kao i za sve prije. Kod PC igara, bolje je izabrati monitor, za konzole TV. Također, TV uz HDR ima svog pobjednika, kojim smanjuje razlike u odnosu na monitore. Pa, ako je računalo moćno, spajanje na TV nije nimalo loša ideja.

Sučelja

U ovom slučaju nema neke razlike, spajanje uređaja na monitore i televizore podosta je napredovalo kroz godine i nema greške, što god se izabere.

U konačnici, ako je osobni proračun korisnika tisuću ili više eura za monitor ili TV, teško da se može pogriješiti. Ako je proračun skromniji, TV bi trebao biti prvi izbor jer nudi ipak više...

Još iz kategorije

Kontrolni blockchain popis za tvrtke

Kontrolni blockchain popis za tvrtke

19.01.2021. komentiraj

Koristiti ga ili ne, pitanje je sad. Blockchain: najvrjednija sekvenca na svijetu. Što je nekoć bilo igralište šačice kripto-entuzijasta, tijekom proteklih godina pretvorilo se u hvaljenu i uspješnu tehnologiju s potencijalom da preokrene sve naše (ekonomske) živote. Tvrtke širom svijeta koje se usredotočuju na ovu tehnologiju pitaju se hoće li uspjeti uspješno iskoristiti blockchain i kako?

Rad od 9 do 5 je zastarjeli koncept rada

Rad od 9 do 5 je zastarjeli koncept rada

06.01.2021. komentiraj

Pandemija koronavirusa ne jenjava i svjetske ekonomije to itekako osjete. Naravno, automatski to osjećaju i poslovne organizacije, što njihove lidere uči kako se prilagoditi na najbolji mogući način. Čini se, rad od osam do 16 sati ili od devet do 17 sati (više) nije odgovor.

Kako živi država koja preživi nekoliko potresa

Kako živi država koja preživi nekoliko potresa

04.01.2021. komentiraj

Ovih posljednjih dana svjedoci smo katastrofalnih potresa u Hrvatskoj. No svjesni smo da to nisu jedini potresi koji muče Hrvatsku, koja muku muči sa ekonomijom i preživljavanjem.