Europski pokret protiv Google Analyticsa je tek započeo

Europski pokret protiv Google Analyticsa je tek započeo

Austrijska web stranica za najnovije informacije u svijetu medicine NetDoktor radi kao milijuni drugih - dođete na nju i „kolačić“ s Google Analytics se postavlja na uređaj pa prati sve što radite tijekom posjete. I zbog toga regulatori u Europi imaju pune ruke posla. Ali, krenimo redom...

Prati se sva stranica koja je pročitana na NetDoktor, koliko dugo se provelo ukupno na stranici i koliko na nekim od njenih dijelova. Prikupljaju se i informacije o uređaju s kojeg je izvedena posjeta, kao i internetskom pregledniku. U konačnici, Google svakom posjetitelju dodjeljuje identifikacijski broj kako bi se on mogao vezati uz druge podatke.

I, u konačnici, podatke koje prikupi, Google to šalje na svoje servere u Sjedinjene Američke Države. I tu je problem s Google Analytics, čija praksa je u suprotnosti s odredbama koje propisuje Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR). Zbog toga se NetDoktor našao u centru pažnje i služi kao ključni dokaz u još jednom slučaju protiv Googlea na području Europske unije.

Nevjerojatno je da nakon gotovo četiri godine, koliko je GDPR na snazi, Google još uvijek vidi isplativijim kršiti ga i potom platiti kaznu, nego reagirati preventivno. Aktivisti i brojni stručnjaci su u pravu kad tvrde da zbog toga treba procesuirati lidere kompanije, koji bi počeli djelovati preventivno kad bi osjetili posljedice svojih poteza. Ovako, platiti nekoliko stotina milijuna američkih dolara kazne, pa i nekoliko milijardi, samo je "kap u moru" onoga što se uprihodi kroz godine i godine loše prakse.

Kako god, 22. prosinca je austrijski regulator Datenschutzbehörde pokrenuo slučaj protiv Google Analyticsa, da bi se otprilike u isto vrijeme otkrilo i da stranica Europskog parlamenta ima identičan problem s Google Analyticsom, ali i Stripeom.

Zasad se dogodilo to da Google Analytics ne može funkcionirati u Austriji, no odluka nije finalna. Niti se može očekivati prekid korištenja Google Analyticsa.

Iz Google su naveli da rade kako bi otklonili "tehnički problem i omogućili funkcioniranje Analyticsa u skladu s propisanim regulativama".