Europski pokret protiv Google Analyticsa je tek započeo

Europski pokret protiv Google Analyticsa je tek započeo

Austrijska web stranica za najnovije informacije u svijetu medicine NetDoktor radi kao milijuni drugih - dođete na nju i „kolačić“ s Google Analytics se postavlja na uređaj pa prati sve što radite tijekom posjete. I zbog toga regulatori u Europi imaju pune ruke posla. Ali, krenimo redom...

Prati se sva stranica koja je pročitana na NetDoktor, koliko dugo se provelo ukupno na stranici i koliko na nekim od njenih dijelova. Prikupljaju se i informacije o uređaju s kojeg je izvedena posjeta, kao i internetskom pregledniku. U konačnici, Google svakom posjetitelju dodjeljuje identifikacijski broj kako bi se on mogao vezati uz druge podatke.

I, u konačnici, podatke koje prikupi, Google to šalje na svoje servere u Sjedinjene Američke Države. I tu je problem s Google Analytics, čija praksa je u suprotnosti s odredbama koje propisuje Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR). Zbog toga se NetDoktor našao u centru pažnje i služi kao ključni dokaz u još jednom slučaju protiv Googlea na području Europske unije.

Nevjerojatno je da nakon gotovo četiri godine, koliko je GDPR na snazi, Google još uvijek vidi isplativijim kršiti ga i potom platiti kaznu, nego reagirati preventivno. Aktivisti i brojni stručnjaci su u pravu kad tvrde da zbog toga treba procesuirati lidere kompanije, koji bi počeli djelovati preventivno kad bi osjetili posljedice svojih poteza. Ovako, platiti nekoliko stotina milijuna američkih dolara kazne, pa i nekoliko milijardi, samo je "kap u moru" onoga što se uprihodi kroz godine i godine loše prakse.

Kako god, 22. prosinca je austrijski regulator Datenschutzbehörde pokrenuo slučaj protiv Google Analyticsa, da bi se otprilike u isto vrijeme otkrilo i da stranica Europskog parlamenta ima identičan problem s Google Analyticsom, ali i Stripeom.

Zasad se dogodilo to da Google Analytics ne može funkcionirati u Austriji, no odluka nije finalna. Niti se može očekivati prekid korištenja Google Analyticsa.

Iz Google su naveli da rade kako bi otklonili "tehnički problem i omogućili funkcioniranje Analyticsa u skladu s propisanim regulativama".

Još iz kategorije

Android tableti nikako ne nalaze recept za uspjeh

Android tableti nikako ne nalaze recept za uspjeh

19.05.2022.

Android tableti nikad nisu bili konkurencija za iPad, što je s godinama samo postajalo sve izraženije i stiglo je do te mjere da Google mora poduzimati uistinu velike napore kako bi taj segment poslovanja ostao primamljiv proizvođačima. Jer, u suprotnom, mogli bi se potpuno povući s tržišta.

EU radi na novoj regulativi o kriptovalutama kako bi se iskoristio potencijal i smanjili rizici

EU radi na novoj regulativi o kriptovalutama kako bi se iskoristio potencijal i smanjili rizici

16.05.2022.

Peta Direktiva o sprečavanju korištenja financijskog sustava u svrhu pranja novca ili financiranja terorizma 2018/843 sadrži pravnu definiciju prema kojoj virtualna valuta znači digitalni prikaz vrijednosti koji nije izdala i za koji ne jamči središnja banka ni javno tijelo, koji nije nužno povezan sa zakonski uspostavljenom valutom te nema pravni status valute ili novca, ali ga fizičke ili pravne osobe prihvaćaju kao sredstvo razmjene, i može se prenositi, pohranjivati te se njime može trgovati elektroničkim putem.

KOMENTAR: HT nastavlja s velikim ulaganjima u optiku i 5G, raste dobit i EBITDA

KOMENTAR: HT nastavlja s velikim ulaganjima u optiku i 5G, raste dobit i EBITDA

28.04.2022.

Iako je najjači domaći telekom zabilježio malen pad organskih prihoda, kada se izbije utjecaj Optima Telekom jasno je da najjači domaći telekom u prvom kvartalu ove godine ima zaista jako dobre rezultate. Takvi solidni rezultati mogu se potkrijepiti brojkama koje govore same za sebe.