EU se mora požuriti sa svojim cloud projektom ako misli sustići rivale

EU se mora požuriti sa svojim cloud projektom ako misli sustići rivale

Foto: DepositPhotos

Europska komisija 24. rujna ove godine donijela je prijedlog odluke kojom regulira kako banke i druge financijske institucije koriste cloud usluge, što je nužan korak kako bi Europska unija bila konkurentnija Sjedinjenim Američkim Državama i Kini, koje su već podosta odmakle po pitanju pružanja usluga u oblaku.

Naime, ta uspostava clouda odvijat će se kroz osmišljeni Gaia-X i cilj je stvoriti nadzorni sustav osmišljen za očuvanje stabilnosti financijskog sustava Europske unije te praćenje operativnih rizika financijske infrastrukture koja se oslanja na vanjske usluge. Iz SAD-a tako nešto kritiziraju, što ne čudi jer ipak od tamo dolaze najveći pružatelji cloud usluga - Amazon Web Services, Google Cloud, IBM Cloud i Microsoft Azure.

Kritike dolaze iz razloga što Amerikanci smatraju da Gaia-X prima institucionalnu financijsku potporu, što nije sukladno pravilima Svjetske trgovinske organizacije. Takav projekt bi svakako mogao, imajući na umu sve ove kritike, nakon problematike reguliranja poslovanja velikih internetskih platformi iz SAD kroz regulativu EU dodatno pogoršati odnose na dvama kontinentima.

Ali, jačanje europske kontrole pohrane financijskih podataka u cloudu dio je paketa mjera EU institucija za unapređenje digitalizacije financijskog sektora kao i nastojanja reguliranja digitalnog tržišta kroz Zakon o digitalnim uslugama (Digital Service Act) koji se očekuje do kraja ove godine. Dio tog paketa mjera je i reguliranje plaćanja te tržišta kapitala u što spada i reguliranje kriptovaluta.

Iako Gaia-X u svojim temeljima ima odličnu ideju, odličnu podršku, nezanemariv proračun i ambicije, sve skupa ide podosta sporo. Jer, dok se regulira funkcioniranje sustava, dok se sve zemlje članice dogovore kako implementirati svaki detalj, konkurencija bi mogla "odjuriti". A tako nešto trebalo bi što je moguće bolje anulirati.

Još iz kategorije

Zašto Linux kao operativni sustav ne dominira na desktop PC-ima?

Zašto Linux kao operativni sustav ne dominira na desktop PC-ima?

08.06.2022.

Linux je besplatan i otvoren operativni sustav, koji je kreiran prije više od 30 godina, ali je njegova popularnost počela iznimno rasti tek unazad desetak godina. Uvjetno rečeno jer čini tek 2,35 posto udjela na tržištu.

Kibernetička sigurnost: Što je SBOM i zašto se kompanije sve više njime bave

Kibernetička sigurnost: Što je SBOM i zašto se kompanije sve više njime bave

07.06.2022.

U vrijeme kada korporacije i države trebaju odgovoriti na sve više opasnosti iz softverskog lanca opskrbe, sve važnije postaje imati kvalitetni SBOM.

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

23.05.2022.

Gaming industrija, odnosno industrija video igara (PC igre, mobilne igre, igre na konzolama i browser/social network igre) jedna je od najbrže rastućih industrija čija vrijednost prelazi brojku od 100 milijardi dolara. Time ova nova industrija premašuje globalnu filmsku i glazbenu industriju, a pametni uređaji unijeli su veliku promjenu u razvoj gaminga i učinili ga omiljenom zabavom za sve, bez obzira na godine.