EU se mora požuriti sa svojim cloud projektom ako misli sustići rivale

EU se mora požuriti sa svojim cloud projektom ako misli sustići rivale

Foto: DepositPhotos

Europska komisija 24. rujna ove godine donijela je prijedlog odluke kojom regulira kako banke i druge financijske institucije koriste cloud usluge, što je nužan korak kako bi Europska unija bila konkurentnija Sjedinjenim Američkim Državama i Kini, koje su već podosta odmakle po pitanju pružanja usluga u oblaku.

Naime, ta uspostava clouda odvijat će se kroz osmišljeni Gaia-X i cilj je stvoriti nadzorni sustav osmišljen za očuvanje stabilnosti financijskog sustava Europske unije te praćenje operativnih rizika financijske infrastrukture koja se oslanja na vanjske usluge. Iz SAD-a tako nešto kritiziraju, što ne čudi jer ipak od tamo dolaze najveći pružatelji cloud usluga - Amazon Web Services, Google Cloud, IBM Cloud i Microsoft Azure.

Kritike dolaze iz razloga što Amerikanci smatraju da Gaia-X prima institucionalnu financijsku potporu, što nije sukladno pravilima Svjetske trgovinske organizacije. Takav projekt bi svakako mogao, imajući na umu sve ove kritike, nakon problematike reguliranja poslovanja velikih internetskih platformi iz SAD kroz regulativu EU dodatno pogoršati odnose na dvama kontinentima.

Ali, jačanje europske kontrole pohrane financijskih podataka u cloudu dio je paketa mjera EU institucija za unapređenje digitalizacije financijskog sektora kao i nastojanja reguliranja digitalnog tržišta kroz Zakon o digitalnim uslugama (Digital Service Act) koji se očekuje do kraja ove godine. Dio tog paketa mjera je i reguliranje plaćanja te tržišta kapitala u što spada i reguliranje kriptovaluta.

Iako Gaia-X u svojim temeljima ima odličnu ideju, odličnu podršku, nezanemariv proračun i ambicije, sve skupa ide podosta sporo. Jer, dok se regulira funkcioniranje sustava, dok se sve zemlje članice dogovore kako implementirati svaki detalj, konkurencija bi mogla "odjuriti". A tako nešto trebalo bi što je moguće bolje anulirati.

Još iz kategorije

Rad od 9 do 5 je zastarjeli koncept rada

Rad od 9 do 5 je zastarjeli koncept rada

06.01.2021. komentiraj

Pandemija koronavirusa ne jenjava i svjetske ekonomije to itekako osjete. Naravno, automatski to osjećaju i poslovne organizacije, što njihove lidere uči kako se prilagoditi na najbolji mogući način. Čini se, rad od osam do 16 sati ili od devet do 17 sati (više) nije odgovor.

Kako živi država koja preživi nekoliko potresa

Kako živi država koja preživi nekoliko potresa

04.01.2021. komentiraj

Ovih posljednjih dana svjedoci smo katastrofalnih potresa u Hrvatskoj. No svjesni smo da to nisu jedini potresi koji muče Hrvatsku, koja muku muči sa ekonomijom i preživljavanjem.

Što bi u budućnosti moglo zamijeniti NAND flash?

Što bi u budućnosti moglo zamijeniti NAND flash?

29.12.2020. komentiraj

Unatoč uspjehu, NAND flash pobjeđuje samo zato jer još uvijek ne postoji ništa bolje. Ali, to bi se uskoro moglo promijeniti i tržište vezano uz memoriju samim time doživjelo bi velike promjene.