Edge computing i mini podatkovni centri budućnost su industrije podatkovnih centara

Edge computing i mini podatkovni centri budućnost su industrije podatkovnih centara

Edge computing neće mijenjati industriju podatkovnih centara već će ju nadopuniti sukladno promjenama koje tehnologija i potrebe tržišta donose. Promjene koje nastaju odnose se na povećanu gustoću prisutnosti mikro i mini podatkovnih centara uz tradicionalne velike centralizirane podatkovne centre koji su već prisutni.

Svijet i život, u svakom segmentu, postaju brži. Tvrtke ubrzano implementiraju agilne metode rada, poslovni procesi postaju sve „plići“ a samim time tvrtke adekvatnije odgovaraju na potrebe sve zahtjevnijeg tržišta. Iz korisničke perspektive očekivanja su da nove tehnologije u vrlo kratkom vremenu otklanjaju nastale poteškoće, očekuju isporuku robe isti dan ili najkasnije dan poslije narudžbe, očekuju komunikaciju s bilo kime, bilo kada i bilo gdje. No kako se ovaj trend odrazio na zahtjeve za brzinom razmjene i obrade podataka i posljedično na promjene trendova u industriji podatkovnih centara?

Za poduzeća ovaj trend se ogleda u povećanoj potražnji za obradom podataka u stvarnom vremenu pojavom i razvojem poslovnih inovacija umjetne inteligencije (AI), Internet stvari (IoT) i 5G mreže. Prema posljednjim trendovima do kraja 2020. godine 7,5 milijardi uređaja bit će međusobno povezano. Zanimljiva je činjenica da se danas 89% podataka obrađuje unutar centraliziranih podatkovnih centara. No pojavom Edge computinga do 2022. godine oko 80% podataka će se analizirati i obrađivati „na rubu“ (sintagma „na rubu“ dolazi od tehnološkog trenda Edge computing ili prevedeno „računalstvo na rubu“)

Ovaj trend pokrenut će tehnologiju na globalnoj razini u smjeru povezanih automobila i njihovoj međusobnoj komunikaciji, razvoj pametnih rješenja u industriji dronova, do promjena u industriji proizvodnje, pa čak i u industriji inteligentne maloprodaje i e-prodaje. Sve navedeno trebat će analizu u stvarnom vremenu bez odmaka potrebnih za komunikaciju uređaja i podatkovnog centra i sa što manjom latencijom, gotovo da možemo reći da će zahtjev biti da latencija teži nuli. Tako se navodi i da će do kraja 2024. godine gotovo petina podataka biti storena u stvarnom vremenu i bit će obrađivani gotovo pa na samom mjestu nastanka, što znači da se neće slati u centralizirane podatkovne centre. To znači da će poduzeća graditi mikro podatkovne centre i na taj način obrađene podatke sigurno pohranjivati i sigurno obrađivati na takozvanom „rubu“.

Prema modelu Edge computinga analitika podataka samo se djelomično ili gotovo ništa ne oslanja na mrežnu propusnost jer se većina obrade događa lokalno blizu izvora podataka, u nekom mikro podatkovnom centru, a na taj način su bliže korisnicima i samim uređajima. Čak štoviše prema modelu Edge computinga dio podataka za koje je moguće obrađuju se unutar samog uređaja što za rezultat ima brži komunikaciju među uređajima.

Nova dimenzija podatkovnih centara

Veliki tradicionalni podatkovni centar glavni je izvor računalnih mreža i mreža povezivanja više od pola stoljeća i u osnovi se sva obrada transakcija provodi u centraliziranoj jezgri - ali mobilnost, tehnološki napredak i ekonomska potražnja znače da će tvrtke sve više koristiti „rubni“ elementi ove bitne jezgre.

IoT tehnologije i aplikacije temeljene na umjetnoj inteligenciji zahtijevaju obradu „na rubu“, a to znatno utječe na veličinu i lokaciju podatkovnih centara koji se grade danas ali i one koji će se graditi u budućnosti.

Model centraliziranih velikih podatkovnih centara ni na koji način neće zastarjeti, naprotiv i dalje će se koristiti za širok raspon operacija, ali porast obrade „na rubu“ generirat će veći broj manjih podatkovnih centara izgrađenih bliže populacijskim centrima poput gradova i poslovnih parkova.

Infrastruktura podatkovnog centra stoga će se mijenjati i polako bivati ​​sve više distribuirana. U ovom će slučaju vjerojatno biti više čvorišta za pohranu na regionalnim tržištima i manjim gradovima, kao i mikro podatkovnim centrima na dijelove postojeće komunikacijske infrastrukture, poput npr. telekomunikacijskih tornjeve. Što je i logično jer će uslijed razvoja 5G mreže kao sljedeće generacije standarda bežične komunikacije, zahtjev za obradom veće količine podataka u čim kraćem roku postati standard i potreba.

Porast mikro i mini podatkovnih centara

Mikro podatkovni centri mogli bi se postaviti u podnožju telekomunikacijskih tornjeva i drugih važnih točaka u postojećoj bežičnoj mreži. Stoga će postojati daleko veći broj podatkovnih centara, ali većina njih neće biti prepoznatljiva niti vidljiva kao današnji centralizirani podatkovni centri.

Porastom podatkovnih centara znači da i sigurnosni i sigurnosni zahtjevi postaju imperativi. Tvrtke će zahtijevati da se ista razina performansi i sigurnosti koju uživaju od centraliziranih centara podataka replicira i kod mini i mikro podatkovnih centara. Da bi se to dogodilo, sigurnosna i skladišna rješenja moraju se planirati na početku procesa i ne smiju se rješavati na kraju kada novi modeli budu spremni za uvođenje.

Edge sustavi funkcionirat će zajedno s rješenjima temeljenim na cloud tehnologijama, a ogromni podatkovni centri i dalje će napredovati i biti od vitalne važnosti za sve vrste tvrtki. Kako se povećava potražnja za edge uređajima i aplikacijama, ovaj dio mreže svakako će zabilježiti velik rast.