Društvenom mrežom u glavu – nisu svi novinari

Društvenom mrežom u glavu – nisu svi novinari

Bomba u Bostonu, uhvaćen bombaš, lažne optužbe, krivi ljudi, najnoviji je pokazatelj kolika je stvarna odgovornost medija i koliku u konačnici imaju moć. s tom moći treba znati, stoga blogere, tviteraše i sve druge koji „šire“ najrazličitije informacije na društvenim mrežama nikako ne smijemo zvati novinarima.

I sad samo čekam lokalne dušebrižnike da me opet napadnu, ali izgovorit ću što mislim jer vrijeme da se stane nakraj optužbama bez razloga i jurnjavom za vijesti. Cijenim otvorenu, konkretnu, provjerenu informaciju, naravno koliko to može biti. Volim pročitati i o spekulacijama, ali optužbe bez razloga da bi se bilo prvi jednostavno su nešto što treba spriječiti ako je to ikako moguće.

Baš pred neki dan na gostujućem predavanju budućim PR-ovcima i onima koji to tek žele postati ispričao sam o tome kako pronaći relevantnu informaciju, kako biti konkretan i uspješan u novinarskom poslu koji je na kraju zanat koji se uči godinama, neki ga nauče neki jednostavno nisu za njega. I zbog toga novinarstvo kakvo je danas našlo se na meti društvenih mreža gdje se informacije šire poput munje i mnogi uopće ne shvaćaju koliki to utjecaj  na nekoga može  imati.

Nije važno tko će donijeti i tko će biti prvi u ekskluzivnoj informaciji već su problemi lažne informacije s kojima se mediji susreću danas, a tome pogoduju ponajviše društvene mreže. Tako je jadni student, koji je navodno nestao kako prenose američki mediji Sunil Tripathi optužen da je kriv za bombaški napad iako nitko zapravo ne zna gdje je. Bilo je to objavljeno na društvenim medijima poput Twittera i Reddita. Nekoliko sati poslije NBC prvi javlja da su pravi osumnjičenici za napad dvojica čečenske braće Tamerlan i Džohar Carnajev koji s Tripathijem nemaju nikakve veze.

Medijski kaos, neslućenih razmjera, pokrenut na društvenim stranicama dodatno su pogoršali prominentni mediji koji su preuzeli informaciju, pa je tako 'napadač' Tripathi završio i u tiskanim izdanjima nekih uglednih novina u svijetu koja su se pojavila na kioscima prije nego li je vijest opovrgnuta.

U priči nitko nije nevin, pa niti mediji, jer jurnjava za informacijom stvarno je ponekad dovedena do apsurda, pogotovo kad su ključne informacije skrivene iza gomile nebitnog i nevažnog.

Ali vratimo se mi malo preko bare gdje se događalo svašta pa je tako i New York Post objavio  u srijedu fotografiju dvojice ljudi s torbom pokraj cilja Bostonskog maratona, implicirajući da se radi o počiniteljima napada, iako se nije radilo o dvojici braće. Dva ugledna medijska diva kao što su CNN i Associated Press nisu ništa bolje prošli nego su i oni učinili početničke pogreške.

Naime objavili su još u srijedu da je prvi sumnjivac uhićen, što su nadležne institucije uključene u istragu vrlo brzo demantirale. CNN i AP potom su se ispričali za pogrešku. Medijski kaos koji je nastao dokazao je da i veliki mogu pogriješiti i da novinarstvo nije dječja igra i zaista nije, a društvene mreže mogu biti pogubne za relevantnu informaciju i da se širenje vrlo teško može zaustaviti.

Analitičari medija već se dulje vrijeme slažu da ako pogledate  Facebook i Twitter, vijesti o događajima šire se brže  nego što ih prenose portali, a pogotovo su brže od onih iz radijskog ili TV prostora. To stvara jako veliki pritisak na medije i tjera ih da brzaju što donosi pogreške i to ponekad i vrlo opasne.

Stoga svatko ne može biti novinar!

Još iz kategorije

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

17.07.2019. komentiraj

Za švedskog vlasnika Tele2 Hrvatska priča je završena. Tele2 AB je odmah na početku svog šestomjesečnog izvješća istaknuo kako Tele2 podaje svoje poslovanje u Hrvatskoj i kao takvog ga smatraju završenim i posebno to ističu tijekom cijelog izvješća. Čak ga i ne prikazuju u grupnim rezultatima nego navode kao „Tele2 Croatia is reported as a discontinued operation for all periods“ odnosno nema više Tele2 Hrvatska kao dijela grupacije.

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom A1 Hrvatska objavio je svoje rezultate za prvih šest mjeseci ove godine i oni su sasvim solidni. Očekivani, no ono što slijedi je velika utrka na telekom tržištu za Optima Telekomom odnosno bolje rečeno korisnicima i infrastrukturom. Kako Hrvatski Telekom koji upravlja Optima Telekom mora prodati Optimu, a Zagrebačka banka kao najveći pojedinačni dioničar također će prodavati istovremeno svoj udjel jer im u portfelju telekom ne treba jasno je da ima nekoliko jasno zainteresiranih strana. Prije svega tu je A1 Hrvatska koji bi time ojačao svoju poziciju, pridodao dio infrastrukture i korisnike i to bi za njih značilo još veću trku na tržištu s najjačim domaćim telekom Hrvatskim Telekom.

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.