Dosta je – zdravstvo košta

Dosta je – zdravstvo košta

Ponukan različitim raspravama oko toga zašto su bolnice završile u sanaciji mora se jednom reći „Dosta je – zdravstvo košta“ i koštat će. I nije problem kako neki misle cijena rada, odnosno kako ga neki nazivaju hladni pogon nego sve drugo iz sustava jer kako sam već jednom napisao – tone poput torpediranog broda.

I iskreno nije me briga jesmo li-ili nismo sanirali zdravstveni sustav 13, 15 ili 50 puta jer još uvijek po Ustavu svi imaju pravo na zdravstveni skrb.

Problem je dragi moji dušebrižnici zdravstvenog sustava to što se rade bespotrebne pretrage, bespotrebne operacije, neznanje, radi se stotine dijagnostika koje su proizvod neznanja, nerada ili mnogih drugih stvari i to je činjenica.

Kako mi reče nedavno jedan liječnik – svojim specijalizantima ne bih išao na preglede jer ih uopće ne zanima da nešto nauče. Nije to uvijek tako, ali je vrlo često i sve češće. A drugi mi kaže postavljaju se krive dijagnoze, iste pretrage rade po nekoliko puta bez ikakvog razloga. A to sve koša, a ne koštaju ljudi, liječnici i medicinske sestre jer sustav bez njih su samo lijepo ili manje lijepo, dobro ili manje dobro opremljene zgrade.

I sad eto, netko će reći što ovaj priča, ali postat ću sa zadovoljstvom pokretna meta, ali me nećete pronaći jer govori vam to zdrav razum i svi u zdravstvenom sustavu to jako dobro znate. I bit ću meta raznim mešetarima koji prodaju skupu opremu s ogromnim maržama, ali vjerujte mi nećete me lako uloviti, ali ja bih mogao vas.

Problem su ogromne marže u farmaceutici, prodaji medicinske opreme, marže od kojih vas zaboli glava jer su si svi utuvuli u glavu da to jednostavno tako mora biti. Da bi se plaćala raznozarna putovanja liječnicima, a afere se otkrivaju tek na kapaljku. A more ih je.

Problem su kao što sam već rekao pretrage, pregledi, operacije koje jednostavno nemaju smisla, primanja preko hitne službe da se zaobiđu bolnički proračuni i odjelni proračuni koji su sve manji i manji. Tko misli da nije tako ne zna pravo stanje, reže se u zadnje dvije godine 20, 30, pa čak i 50 posto. Mnogi rade s manjkom i liječnika i medicinskih sestara i onda netko kaže da je trošak hladni pogon. Nije trošak hladni pogon, trošak neučinkovitost i to neće riješiti sanacijski upravitelji, to će riješiti IT sustav.

I eto mene opet o IT sustavima u zdravstvu, tu su i rade, ali nedovoljno se koriste za analitiku jer svi znaju i prave se da su slijepi, a to dugo neće ići. Jer neće se dopustiti smanjenje zdravstvene skrbi, treba reći još jednom „Dosta je!“.

Sanirajte sustav na zdrav način, trebat će ne dvije ili četiri godine kako je to napisala Vlada i ministar zdravlja Rajko Ostojić, trebat će deset godina i to se može riješiti. Ali na pravi način, a toga se nitko ne želi uhvatiti.

Još iz kategorije

9 stvari koje sigurno niste znali o PlayStation konzoli (a jako su zanimljive!)

9 stvari koje sigurno niste znali o PlayStation konzoli (a jako su zanimljive!)

05.01.2022.

Ako mislite kako znate sve o megapopularnoj PlayStation igraćoj konzoli, vjerojatno se varate. Primjerice, znate li kako je nastala ova igraća konzola ili koja je najpopularnija PlayStation? Znate li kako je PlayStation 3 korišten je u istraživanju crnih rupa?

Ključni elementi izrade product roadmap-a za digitalne produkte

Ključni elementi izrade product roadmap-a za digitalne produkte

31.12.2021.

Kod plasiranja novih digitalnih produkata i usluga, sa željom što brže distribucije na tržište, razvoj se odvija ubrzano - proces razvoja se maksimalno krati, štedi se na vremenu i budžetu, izostavljaju neke aktivnosti.

Gradimo bolju digitalnu budućnost

Gradimo bolju digitalnu budućnost

28.12.2021.

Nakon 2020., pandemija je očekivano obilježila i ovu godinu, ostavljajući neizbrisiv trag na svjetskoj i domaćoj ekonomiji. U A1 Hrvatska, kao i u ostatku telekomunikacijskog sektora, osjećamo utjecaj globalne krize koja je promijenila potrebe korisnika i naš pristup poslovanju.