Dosta je – zdravstvo košta

Dosta je – zdravstvo košta

Ponukan različitim raspravama oko toga zašto su bolnice završile u sanaciji mora se jednom reći „Dosta je – zdravstvo košta“ i koštat će. I nije problem kako neki misle cijena rada, odnosno kako ga neki nazivaju hladni pogon nego sve drugo iz sustava jer kako sam već jednom napisao – tone poput torpediranog broda.

I iskreno nije me briga jesmo li-ili nismo sanirali zdravstveni sustav 13, 15 ili 50 puta jer još uvijek po Ustavu svi imaju pravo na zdravstveni skrb.

Problem je dragi moji dušebrižnici zdravstvenog sustava to što se rade bespotrebne pretrage, bespotrebne operacije, neznanje, radi se stotine dijagnostika koje su proizvod neznanja, nerada ili mnogih drugih stvari i to je činjenica.

Kako mi reče nedavno jedan liječnik – svojim specijalizantima ne bih išao na preglede jer ih uopće ne zanima da nešto nauče. Nije to uvijek tako, ali je vrlo često i sve češće. A drugi mi kaže postavljaju se krive dijagnoze, iste pretrage rade po nekoliko puta bez ikakvog razloga. A to sve koša, a ne koštaju ljudi, liječnici i medicinske sestre jer sustav bez njih su samo lijepo ili manje lijepo, dobro ili manje dobro opremljene zgrade.

I sad eto, netko će reći što ovaj priča, ali postat ću sa zadovoljstvom pokretna meta, ali me nećete pronaći jer govori vam to zdrav razum i svi u zdravstvenom sustavu to jako dobro znate. I bit ću meta raznim mešetarima koji prodaju skupu opremu s ogromnim maržama, ali vjerujte mi nećete me lako uloviti, ali ja bih mogao vas.

Problem su ogromne marže u farmaceutici, prodaji medicinske opreme, marže od kojih vas zaboli glava jer su si svi utuvuli u glavu da to jednostavno tako mora biti. Da bi se plaćala raznozarna putovanja liječnicima, a afere se otkrivaju tek na kapaljku. A more ih je.

Problem su kao što sam već rekao pretrage, pregledi, operacije koje jednostavno nemaju smisla, primanja preko hitne službe da se zaobiđu bolnički proračuni i odjelni proračuni koji su sve manji i manji. Tko misli da nije tako ne zna pravo stanje, reže se u zadnje dvije godine 20, 30, pa čak i 50 posto. Mnogi rade s manjkom i liječnika i medicinskih sestara i onda netko kaže da je trošak hladni pogon. Nije trošak hladni pogon, trošak neučinkovitost i to neće riješiti sanacijski upravitelji, to će riješiti IT sustav.

I eto mene opet o IT sustavima u zdravstvu, tu su i rade, ali nedovoljno se koriste za analitiku jer svi znaju i prave se da su slijepi, a to dugo neće ići. Jer neće se dopustiti smanjenje zdravstvene skrbi, treba reći još jednom „Dosta je!“.

Sanirajte sustav na zdrav način, trebat će ne dvije ili četiri godine kako je to napisala Vlada i ministar zdravlja Rajko Ostojić, trebat će deset godina i to se može riješiti. Ali na pravi način, a toga se nitko ne želi uhvatiti.

Još iz kategorije

INOVACIJA … i „apsolutiziranje“ edukacije

INOVACIJA … i „apsolutiziranje“ edukacije

19.02.2019. komentiraj

Kao namjernu ili slučajnu reakciju na www.facebook.com/EdukacijaNajvaznija/ saborski zastupnik Marko Vučetić (nezavisni) je objavio sljedeće osporavanje: „Kada se izolira određeni segment stvarnosti i pritom se apsolutizira, nikada se ne rješava problem, nego se otvara put za neku novu tiraniju. Obrazovanje se rješava obrazovanjem i obrazovnim politikama (a ne politikom u obrazovanju), zdravstvo zdravstvom i zdravstvenim politikama (a ne politikom u zdravstvu), vladavina prava poštivanjem zakona i kreiranjem zakona koje treba provoditi (a ne provođenjem politike u pravosuđu).... No, kontekst u kojem djelujemo kontekst je simulacije zbilje i dominacije PR-a. Tu se gubi razlika između zbilje i privida, odnosno privid i zbilja se promatraju kao istorazinske datosti. Onaj tko zbilja zna i onaj tko prividno zna, onaj tko zbilja liječi i onaj tko prividno liječi, onaj tko zbilja provodi zakone i onaj tko prividno provodi zakone postaju isti.

Kako nas je SaaS učinio uspješnijom tvrtkom?

Kako nas je SaaS učinio uspješnijom tvrtkom?

18.02.2019. komentiraj

Poslovna klima u Hrvatskoj daleko je od motivirajuće ili inspirativne. No, postoje pojedinci i njihove kompanije koji ne posustaju i kao iznimke koje potvrđuju pravilo prkose gospodarskoj letargiji. Svjedočimo raznim strukturama društva koji podliježu dostupnim regulativama i zakonima: mladi se kroz HUB-ove i start-up projekte bore za svoje mjesto, uz očigledno da će, ako im se pruži prilika, napustiti Hrvatsku. Starije koji će ostati na svojim radnim mjestima jer ne vide bolje pozicije ili su uz brojne obveze u svojoj zemlji onemogućeni otići. I one nas između koji pokušavamo pronaći svoje mjesto i to mjesto napraviti uspješnijim.

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

15.02.2019. komentiraj

Kompletirani su rezultati svih domaćih telekoma i prema posljednjim koji su izašli najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma može se lako konstatirati kako je tržište telekom rješenja i usluga u Hrvatskoj stabilno i da nastavlja rast. I HT kao najjači domaći telekom bilježi rast prihoda u Hrvatskoj za 0,6 posto, dok je taj prihod nešto manji ako se pribroje i rezultati Crnogorskog Telekoma.