Dosta je – zdravstvo košta

Dosta je – zdravstvo košta

Ponukan različitim raspravama oko toga zašto su bolnice završile u sanaciji mora se jednom reći „Dosta je – zdravstvo košta“ i koštat će. I nije problem kako neki misle cijena rada, odnosno kako ga neki nazivaju hladni pogon nego sve drugo iz sustava jer kako sam već jednom napisao – tone poput torpediranog broda.

I iskreno nije me briga jesmo li-ili nismo sanirali zdravstveni sustav 13, 15 ili 50 puta jer još uvijek po Ustavu svi imaju pravo na zdravstveni skrb.

Problem je dragi moji dušebrižnici zdravstvenog sustava to što se rade bespotrebne pretrage, bespotrebne operacije, neznanje, radi se stotine dijagnostika koje su proizvod neznanja, nerada ili mnogih drugih stvari i to je činjenica.

Kako mi reče nedavno jedan liječnik – svojim specijalizantima ne bih išao na preglede jer ih uopće ne zanima da nešto nauče. Nije to uvijek tako, ali je vrlo često i sve češće. A drugi mi kaže postavljaju se krive dijagnoze, iste pretrage rade po nekoliko puta bez ikakvog razloga. A to sve koša, a ne koštaju ljudi, liječnici i medicinske sestre jer sustav bez njih su samo lijepo ili manje lijepo, dobro ili manje dobro opremljene zgrade.

I sad eto, netko će reći što ovaj priča, ali postat ću sa zadovoljstvom pokretna meta, ali me nećete pronaći jer govori vam to zdrav razum i svi u zdravstvenom sustavu to jako dobro znate. I bit ću meta raznim mešetarima koji prodaju skupu opremu s ogromnim maržama, ali vjerujte mi nećete me lako uloviti, ali ja bih mogao vas.

Problem su ogromne marže u farmaceutici, prodaji medicinske opreme, marže od kojih vas zaboli glava jer su si svi utuvuli u glavu da to jednostavno tako mora biti. Da bi se plaćala raznozarna putovanja liječnicima, a afere se otkrivaju tek na kapaljku. A more ih je.

Problem su kao što sam već rekao pretrage, pregledi, operacije koje jednostavno nemaju smisla, primanja preko hitne službe da se zaobiđu bolnički proračuni i odjelni proračuni koji su sve manji i manji. Tko misli da nije tako ne zna pravo stanje, reže se u zadnje dvije godine 20, 30, pa čak i 50 posto. Mnogi rade s manjkom i liječnika i medicinskih sestara i onda netko kaže da je trošak hladni pogon. Nije trošak hladni pogon, trošak neučinkovitost i to neće riješiti sanacijski upravitelji, to će riješiti IT sustav.

I eto mene opet o IT sustavima u zdravstvu, tu su i rade, ali nedovoljno se koriste za analitiku jer svi znaju i prave se da su slijepi, a to dugo neće ići. Jer neće se dopustiti smanjenje zdravstvene skrbi, treba reći još jednom „Dosta je!“.

Sanirajte sustav na zdrav način, trebat će ne dvije ili četiri godine kako je to napisala Vlada i ministar zdravlja Rajko Ostojić, trebat će deset godina i to se može riješiti. Ali na pravi način, a toga se nitko ne želi uhvatiti.

Još iz kategorije

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

04.06.2019. komentiraj

Googleova odluka o oduzimanju licence za Android Huaweiju, koju je vrlo brzo ublažio, ukazala je na cijeli niz problema u tehnološkom sektoru i već nakon desetak dana potpuno je jasno da se naredbe kao ona američkog predsjednika Donalda Trumpa ne mogu donositi ishitreno, prvenstveno jer zabrana trgovanja na najvišim razinama štete apsolutno svima. Osim Samsungu...

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

01.06.2019. komentiraj

Kada je i službeno potvrđeno da je Tele2 Hrvatska prodan United Grupi postalo je jasno da se dugo najavljivana prodaja napokon dogodila. Iako su neki isticali kako je Tele2 AB, kao vlasnik Tele2 Hrvatska, objavom u poslovnom izvješću o tome kako su zadovoljni poslovanje i kako nastavljaju s ulaganjima zapravo otklonio mogućnost prodaje to je zapravo bio dokaz da su na nju spremni. Pogotovo prikazani svi parametri poslovanja koji su rasli čime se vrijednost prodaje povećavala.