Blockchain nije samo još jedna nova tehnologija

Blockchain nije samo još jedna nova tehnologija

Foto: DepositPhotos

Blockchain nije samo nova tehnologija, on će služiti kao novi ekonomski sustav. Treba razmišljati dalje od kriptovaluta, koje mogu i ne moraju propasti, ali blockchain na kojem se temelje transakcije, može se implementirati dalje od njih, toliko daleko da bi mogao mijenjati ekonomske prilike kakve danas poznajemo.

Jer, kao u ekonomiji, blockchain dizajneri moraju definirati monetarnu politiku (inflacija), fiskalnu politiku (veličina blokova), oporezivanje (naknade), glasovanje (održavanje sustava, nadopune, nadogradnje) i omogućiti sigurnost (zaštita mreže). Ali, za razliku od tradicionalnih ekonomija, blockchain nudi veću slobodu i transparentnost jer se ne mora boriti s problemima centralizacije i koncentracije moći.

I to su dobre vijest. Postoje i one loše. Naime, ekonomija bazirana na blockchainu dolazi s ekstremno visokim rizicima, a jedan od njih, ironično, jest zapravo najveća snaga blockchaina. Naime, kad se implementiraju blockchain sustavi, iznimno ih je teško promijeniti. Ne samo zato s tehničke strane. Problematično je to što bi u trenucima promjena transakcije mogle jednostavno nestati, a ako je riječ o milijardama... Ne treba detaljnije napominjati što to znači.

Nije ni to sve, dok se algoritmi brinu o kriptovalutama i sve je dovedeno do potpunog savršenstva, u ekonomskim sustavima podosta određuje nepredvidljivo ponašanje čovjeka. Ono se ne može odrediti kao kodovi softvera i samim time dolazimo do još jednog bitnog rizika. Dovoljno je vidjeti primjere, jedemo i pijemo svojom voljom nešto što nije dobro za naše zdravlje, glasujemo na izborima za ljude ili stranke čija ekonomska politika ne odgovara našoj samo zato jer nam se nešto drugo svidjelo... Na dnevnoj bazi donosimo cijeli niz odluka koje znaju biti potpuno kontradiktorne svemu što bismo trebali, ali svejedno ih donosimo. Identični smo kad se radi o ulaganjima i samim time ne može se predvidjeti kako će se i kada odviti određena situacija.

Stoga, čini se da će ova godina ipak potrošena na istraživanje blockchaina te da će implementacija koja bi donijela revolucionarne promjene ipak pričekati neka bolja i jasnija vremena.

Još iz kategorije

INOVACIJA …  i kako je odbiti

INOVACIJA … i kako je odbiti

13.07.2018. komentiraj

Ne, ovo nije pogreška u naslovu! Stvarno se mislilo „odbiti“, a ne a „dobiti“! To je tema koju smo u raznim instancama vidjeli u više članaka u ovoj kolumni. Od recentnih katastrofalnih promašaja tipa Kodak („digitalna kamera bi nam uništila postojeći posao!“), do prastarih izjava kojima se odbijala inovacija (''Lord Kelvin, Predsjednik The Royal Society, 1895: ''Nemogući su strojevi za letenje teži od zraka.).

INOVACIJA …  i individualni „case study“

INOVACIJA … i individualni „case study“

03.07.2018. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli da se alternativne izvore financijske i druge potpore inovatorima mora smatrati „nužnim zlom“ jednostavno zato, jer inovaciji nedostaje institucionalna potpora. Tako imamo start-up-ove zato, jer je „golu“ ideju nemoguće prodati. Štoviše, ne može je se niti provesti na način da bi je netko čak i BESPLATNO prihvatio za realizaciju. Svatko tko nešto izmisli, „osuđen“ je i na „egzekuciju“: osnivanje tvrtke, papirologiju zaštite intelektualnog vlasništva, pribavljanje resursa, uspostavu proizvodnje, marketing, te konačno osiguranje tržišnog uspjeha proizvoda nastalog na osnovi inovativne ideje.

INOVACIJA …  i potpora razvoju

INOVACIJA … i potpora razvoju

27.06.2018. komentiraj

Prije prikaza konkretnog slučaja razvoja inovativne ideje potrebno je malo pojasniti kakav je eko-sustav potpora istraživanju i razvoju. Za potrebe financiranja razvoja imamo čak i specijaliziranu banku – EBRD. U ranijoj kolumni INOVACIJA … i poslovni anđeli je prikazano kako je poslovna politika te banke financiranje „samo“ poslovnih poduhvata u visokom stadiju implementacije Na postavljeno pitanje potpore jednoj inovativnoj ideji, za koju je načinjeno istraživanje, prijavljen patent, objavljen preliminarni znanstveni rad i načinjen funkcionirajući prototip, off-record odgovor je bio negativan („To nije područje investiranja za EBRD – daleko prerani stadij razvoja proizvoda. Srdačan pozdrav,...“).