5 osnovnih savjeta za rad od doma

5 osnovnih savjeta za rad od doma

Foto: Shutterstock

Svjetska kriza izazvana koronavirusom, epidemija koja je ugrozila gospodarstvo donijela je novu paradigmu i prisilila kompanije na rad od kuće. Iako će se mnogima činiti jednostavno rad od kuće će biti veliki izazov iz nekoliko razloga. Kompanije i pojedinci moraju odgovoriti na te izazove i upravo ćemo vam u ovom tekstu dati možda neke od korisnih smjernica kako se organizirati za rad od kuće.

S obzirom na cijelu situaciju vrlo je važno da zajedno sa svojim poslodavcem stvorite i adekvatan set softverskih alata za komunikaciju na daljinu, održavanje radne i timske atmosfere. Analize stručnjaka koji proučavaju rad na daljinu kao fenomen koji nam je donijela tehnologija preporučuju da unutar tima, ali i s vašim pretpostavljenima stvorite okruženje povećane komunikacije uz pomoć tehnologije i da uvedete mini kolegije ujutro na početku radnog dana, ali i na kraju radnog dana.

Najbolje je to obaviti nekim od videokonferencijskih alata kako biste se međusobno i vidjeli jer mnogima će ostanak kod kuće predstavljati i problem jer ljudi su socijalna bića koja vole i žele osobni kontakt. Družite se i sa svojim ukućanima ovo je izvanredna situacija i uobičajena pravila za rad od kuće ne vrijede.

Također, bitno je imati na umu pet važnih detalja kako ne biste psihički patili, a samim time i kako ne bi patio posao koji obavljate na daljinu. U nastavku teksta donosimo tih pet detalja.

1.Postavite osobne ciljeve

Ako radite od kuće, morate se tjerati na neke stvari, da ne "zalutate" mislima. Odredite koliko vremena ćete nešto raditi, koliko će vam biti pauza i obavite te zadatke koje postavite.

2. Budite prisutni

Teško je održavati komunikaciju na daljinu, zato provjeravajte sve kanale za komunikaciju redovito. Ili, jednostavno, imajte namještene notifikacije tako da ispuštaju zvuk i da iskaču kao pop up, kako ne biste propustili bilo što.

3. Nosite cipele

Tako ostaje dojam kao da ste otišli na posao i onima kojima treba konstantno podsjećanje, to će biti iznimno korisno.

4. Hodajte

Uzmite si vremena i prošećite, to je dobro za razbristriti um, ali i dobro je za zdravlje.

5. Poseban prostor

Probajte osigurati prostor u kojem ne spavate kao onaj u kojem ćete raditi, čisto da napravite vizualnu promjenu te si ostavite dojam odvajanja privatnog od poslovnog.

Još iz kategorije

Zašto je Windows 10 gaming i dalje tako superioran Linuxu?

Zašto je Windows 10 gaming i dalje tako superioran Linuxu?

06.06.2020. komentiraj

Windows 10 još uvijek je glavni Microsoftov adut kad se govori o gaming svijetu na računalima. Iako se u Linux okruženju nude sjajna rješenja, još uvijek “to nije to” da bi Microsoft osjetio ikakvu prijetnju ili se morao prilagođavati da zadrži dominaciju.

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

05.06.2020. komentiraj

Apple je sa svojim iPhone X 2017. probio granicu od tisuću američkih dolara za bazni model, što je skoro pa u potpunosti pratio Samsung s Galaxy Note 8 i cijenom od 929 dolara. Nakon toga su se stvari promijenile, luksuzni su uređaji preplavili tržište i nije bilo povratka, no zbog toga treba mijenjati pravila.

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

04.06.2020. komentiraj

Facebookov virtualni OCP skup početkom svibnja imao je dvije provokativne prezentacije, koje sugeriraju da će NVMe postati univerzalni protokol za pristup bloku. Ipak, upitno je ima li to još uvijek svojih temelje i je li realno, no ako jedan Facebook prognozira takvu situaciju, sve je moguće.