2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

Foto: DepositPhotos

Apple je sa svojim iPhone X 2017. probio granicu od tisuću američkih dolara za bazni model, što je skoro pa u potpunosti pratio Samsung s Galaxy Note 8 i cijenom od 929 dolara. Nakon toga su se stvari promijenile, luksuzni su uređaji preplavili tržište i nije bilo povratka, no zbog toga treba mijenjati pravila.

Prema njima, proizvođači nude svega do dvije godine softverskih nadopuna za Android operativni sustav, što je podosta nepravedno jer uređaji koji koštaju tisuću ili više dolara jednostavno mogu biti iskoristivi i za tri ili četiri godine. Mogu čak i oni najnižeg ranga jer današnji procesori nude mnogo. Pa tako Qualcommov Snapdragon 730 može "podnijeti" oko tri godine nadopuna bez problema. Primjerice, Apple nudi četiri do pet godina nadopuna za svoje iPhone.

Istina jest, Google za Pixel brand nudi tri godine nadopuna pa će tako Pixel 2 dobiti ove godine garantirano Android 11 i to je pošteno. Odnosno, poštenije od onoga što dobiva korisnik koji kupi Samsung Galaxy S20 Ultra 5G za 1400 dolara ili 11.000 kuna. Takve cijene moraju za sobom povlačiti i nekakve privilegije, kojih nema.

Na potezu je Samsung, koji može zbog svoje veličine i značaja "potegnuti" sve druge u smjeru dugotrajnijih nadopuna, koje bi možda poboljšala kompletni ekosustav vezan za Android operativni sustav. Primjerice, Apple je ove godine s iPhone SE 2020 i cijenom od 399 dolara ili 4000 kuna, koliko je u hrvatskim trgovinama, promijenio paradigmu.

Ostali veliki proizvođači okrenuli su se nešto jeftinijim rješenjima, koja su potrebnija u vrijeme nakon pandemije koronavirusa, kad je platežna moć potrošača pala i kad vlada nesigurnost, zbog koje se luksuz slabije prodaje. Dakle, jedno od rješenja jest omogućiti dugotrajniju uslugu korisnicima. To bi bilo uistinu pošteno, ali i poželjno. Možda se i dogodi.

Još iz kategorije

Rad od 9 do 5 je zastarjeli koncept rada

Rad od 9 do 5 je zastarjeli koncept rada

06.01.2021. komentiraj

Pandemija koronavirusa ne jenjava i svjetske ekonomije to itekako osjete. Naravno, automatski to osjećaju i poslovne organizacije, što njihove lidere uči kako se prilagoditi na najbolji mogući način. Čini se, rad od osam do 16 sati ili od devet do 17 sati (više) nije odgovor.

Kako živi država koja preživi nekoliko potresa

Kako živi država koja preživi nekoliko potresa

04.01.2021. komentiraj

Ovih posljednjih dana svjedoci smo katastrofalnih potresa u Hrvatskoj. No svjesni smo da to nisu jedini potresi koji muče Hrvatsku, koja muku muči sa ekonomijom i preživljavanjem.

Što bi u budućnosti moglo zamijeniti NAND flash?

Što bi u budućnosti moglo zamijeniti NAND flash?

29.12.2020. komentiraj

Unatoč uspjehu, NAND flash pobjeđuje samo zato jer još uvijek ne postoji ništa bolje. Ali, to bi se uskoro moglo promijeniti i tržište vezano uz memoriju samim time doživjelo bi velike promjene.