2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

Foto: DepositPhotos

Apple je sa svojim iPhone X 2017. probio granicu od tisuću američkih dolara za bazni model, što je skoro pa u potpunosti pratio Samsung s Galaxy Note 8 i cijenom od 929 dolara. Nakon toga su se stvari promijenile, luksuzni su uređaji preplavili tržište i nije bilo povratka, no zbog toga treba mijenjati pravila.

Prema njima, proizvođači nude svega do dvije godine softverskih nadopuna za Android operativni sustav, što je podosta nepravedno jer uređaji koji koštaju tisuću ili više dolara jednostavno mogu biti iskoristivi i za tri ili četiri godine. Mogu čak i oni najnižeg ranga jer današnji procesori nude mnogo. Pa tako Qualcommov Snapdragon 730 može "podnijeti" oko tri godine nadopuna bez problema. Primjerice, Apple nudi četiri do pet godina nadopuna za svoje iPhone.

Istina jest, Google za Pixel brand nudi tri godine nadopuna pa će tako Pixel 2 dobiti ove godine garantirano Android 11 i to je pošteno. Odnosno, poštenije od onoga što dobiva korisnik koji kupi Samsung Galaxy S20 Ultra 5G za 1400 dolara ili 11.000 kuna. Takve cijene moraju za sobom povlačiti i nekakve privilegije, kojih nema.

Na potezu je Samsung, koji može zbog svoje veličine i značaja "potegnuti" sve druge u smjeru dugotrajnijih nadopuna, koje bi možda poboljšala kompletni ekosustav vezan za Android operativni sustav. Primjerice, Apple je ove godine s iPhone SE 2020 i cijenom od 399 dolara ili 4000 kuna, koliko je u hrvatskim trgovinama, promijenio paradigmu.

Ostali veliki proizvođači okrenuli su se nešto jeftinijim rješenjima, koja su potrebnija u vrijeme nakon pandemije koronavirusa, kad je platežna moć potrošača pala i kad vlada nesigurnost, zbog koje se luksuz slabije prodaje. Dakle, jedno od rješenja jest omogućiti dugotrajniju uslugu korisnicima. To bi bilo uistinu pošteno, ali i poželjno. Možda se i dogodi.

Još iz kategorije

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

03.07.2020. komentiraj

Svijet ima 10 godina za riješiti svoje hitne izazove ili će biti prekasno. U svojoj novoj knjizi „DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja (4. kolovoza 2020.; Berret-Koehler), Blair Sheppard objašnjava zašto je taj vremenski okvir tako presudan, koji su najhitniji izazovi i ključni elementi rješenja.

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

25.06.2020. komentiraj

Kako funkcioniraju tržišta Srednje Europe? Poslovni stručnjak Andreas Schwabe, viši ekonomist u Raiffeisen Bank International AG (RBI) i diplomant MBA programa Global Executive na poslovnoj školi WU Executive Academy, analizirao je utjecaj koronavirus krize na regiju CEE s posebnim fokusom na ekonomije Hrvatske, Rusije, Rumunjske i Bugarske.

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

24.06.2020. komentiraj

Rad na daljinu postao je potreba kao nikad prije u trenucima pandemije koronavirusa pa su se zaposlenici morali prilagođavati, što je podrazumijevalo nabavku ključnih “alata” za kvalitetan rad. A jedan od njih za neke je svakako printer.