Kada smo najkreativniji?

Kada smo najkreativniji?
Fotolia

Mnogi od nas rade od 9 do 17h , no često u tom periodu nismo baš najkreativniji. Nekima je ujutro vrlo teško biti kreativan, dok je drugima muka raditi popodne nego jedva čekaju sitne sate da pozavršavaju poslove jer su upravo tada „najbolje raspoloženi“.

Postoje poslovi koji se moraju odraditi od 9 do 17 i u to spadaju administrativni zadaci koje često odrađujemo kao po traci i tu nema nikakve filozofije  - no, što je s onim poslovima koji zahtijevaju određenu dozu kreative, mašte, smišljanje i pisanje raznih tekstova, osmišljavanje grafičkih rješenja, dizajniranje i slično.

E, tu nastaje problem. Velika većina tvrdi kako im je najbolji period za kreativnost vremensko razdoblje od 22h do 4 ujutro i da su tada u naponu snage. Međutim, određene tvrtke koje se bave kreativnim poslovanjem ne uzimaju u obzir navike svojih zaposlenike nego traže od njih da se prilagode radnom vremenu. Te tvrtke bi trebale znati kako u tom slučaju ideje i kreativnost možda neće biti na razini koja bi se ostvarila u vremenu između 22h i 04 ujutro.

Mnoge tvrtke u SAD-u već su uvele radno vrijeme koje počinje u 20h pa traje do 4 ujutro i slično. Shvatilo se kako se zaposlenici samo muče sa svojom kreativnošću ako počnu raditi od 9 ujutro te da većina njih u tom periodu....spava.

Pogrešno se misli kako treba „odraditi“ svojih osam sati a da se pri tome ne misli o tome u kom smo periodu najproduktivniji. Kreativnost i produktivnost su danas ključne značajke za određene tvrtke, a ako nam zaposlenici samo „odrađuju“ zadatke, onda je to vrlo loše za tu tvrtku i njezin položaj na tržištu. Kada ste vi najproduktivniji, kada vam na pamet padaju najbolje ideje i rješenje...