ICTbusiness TV: Suradnja hrvatskog i kanadskog ICT sektora

ICTbusiness TV: Suradnja hrvatskog i kanadskog ICT sektora
Dražen Tomić

ICT sektor u Kanadi visoko je inovativan pokazuju podaci koje su iznijeli predstavnici kanadskih ICT tvrtki koji su posjetili Zagreb i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca razgovarali s predstavnicima domaćih tvrtki. ICT sektor u Kanadi najzaslužniji je za istraživanja i razvoj (R&D), čak 31.8 posto svih ulaganja privatnog sektora u istraživanje i razvoj dolazi baš iz ICT-a.

Ono što je zanimljivo kanadski, ICT sektor čine uglavnom manje tvrtke koji je ukupno 37 tisuća pri čemu je 86  posto tvrtki u ICT sektoru u Kanadi su male tvrtke, dok je broj velikih tvrtki u ICT sektoru u Kanadi relativno mali. U  2013. godini zabilježeno je tek oko 80 tvrtki s više od 500 zaposlenika, za razliku od njih čak 32 tisuće s manje od 10 zaposlenika.

ICT sektor u Kanadi odgovoran je za 3 posto ukupne nacionalne zaposlenosti, broj zaposlenih u ICT sektoru u 2013. godini narastao je za 0.9 posto, s ukupno 530.957 zaposlenika, ICT sektor karakterizira visoko obrazovana radna snaga, 47.2 posto zaposlenih ima fakultetsko obrazovanje, za razliku od nacionalnog prosjeka gdje taj udio iznosi 27.4 posto, Uz to, u 2013. godini zaposleni u ICT sektoru u  Kanadi zaradili su 48 posto više od prosjeka.

Kanadski ICT sektor usmjeren je na izvoz, oko 81 posto ICT proizvoda izvezeno je iz Kanade u 2013. Godini, pori čemu je izvoz komunikacijskih usluga je u 2013. godini bio u porastu od 3.9 posto, iznosi 2.3 milijarde američkih dolara.

O mogućoj suradnji razgovarali smo s prvim čovjekom kanadske delegacije Johnom Ruffolom, predsjednikom Uprave OMERS Ventures inače jednim od najvećih ulagača u kanadski ICT sektor.