Ako radite od doma, izbjegavajte ove distrakcije

Ako radite od doma, izbjegavajte ove distrakcije

Posao u uredu može biti zamoran, a često i nepraktičan jer od kuće bi sve što radite bilo jednako izvedivo. Uz to, ne biste trošili vrijeme i novac na putovanje, bili biste opušteniji i lakše biste se nosili sa svim problemima jer ste u svom prostoru, svojoj atmosferi i sve to učiniti će vas opuštenijima. Ali, da biste sve to postigli ipak trebate stvoriti preduvjete, inače bi privilegija koju imate mogla postati teret, a posao koji obavljate bi mogao istinski patiti.

Naime, za rad od kuće potrebne su određene vještine, a ove vještine su ključ uspjeha.

Fokusiranost

Pristigle privatne e-mail poruke i društvene mreže su vrlo lak način da izgubimo fokusiranost na zadatak. Tih stvari koje odvraćaju pažnju u tvrtkama gotovo da i nema, al ih kod kuće ima na pretek. Na poslu obično posjetite kuhinju ujutro i za vrijeme stanke za ručak, kod kuće će to vjerojatno biti svakih sat vremene ako ne i manje. Kako bi ostali fokusirani potrebno je postaviti pravila i ponašati se kao da radite u tvrtkinom uredu. A u tome vam uvelike može pomoći buđenje i spremanje kao da idete na posao u sjedište tvrtke.

Organizacijske vještine

Na poslu ste uvijek držali do urednosti svog stola ili ureda kako bi izgledali organizirano, no kod kuće ja to sasvim druga priča. Ne upadajte u ovu zamku pogotovo ako su video konferencijski razgovori dio vaše svakodnevice . Još jedan nedostatak rada od kuče je i osoblje koje je nakon radnog vremena čistilo urede, te je sada taj posao na vama. Kako bi sve ovo uspjeli potrebno se je jako dobro organizirati,a u tome vam može pomoći zapisivanje stvari i zadataka u bilježnicu ili na kalendar.

Sposobnost da radite sami

Mnogi vole popričati s kolegama na poslu, podružiti se nakon posla, sjesti i popiti piće na radnom sastanku. U ovom slučaju toga nema i osjećat će te se usamljeno. Ali i usamljenost ima svojih prednosti, štiti vas od onog iritirajućeg ogovaranja i tračanja na poslu. No i za takvu usamljenost ima rješenja , postoje brojne aplikacije za slanje poruke i online video razgovore, kojim možete razbiti takvu usamljenost.

Izvrsne komunikacijske vještine

Kada radite u uredu uvijek možete otići do kolege ili šefa i pitati za savjet oko projekta, te popričati o idejama. No radom od kuće oni postaju samo zelene točkice koje označavaju da su online te ih kontaktirate putem chat poruka. Kod takve komunikacije potrebno je biti vrlo oprezan, jer je potrebno kratko i jasno pisati ono što mislimo kako se razgovor ne bi krivo shvatio.

Motiviranje samog sebe

Znajući da nema nadređenog koji nas može kontrolirati, polako gubimo motivaciju i sve će nas više zanimati od posla. Pa čak i pranje rublja samo da se ne moramo odmah baciti na posao. Kako bi se motivirali odredite dnevne, tjedne pa čak i ciljeve po satima, koje će te izvršavati i samim time se osjećati produktivno,zadovoljno i motivirano.

Jedite pravu hranu

Kuhajte si, jedi tople obroke i držite se one "u zdravom tijelu, zdrav duh". Uz to, poželjno je i da ako već radite, vježbate.

Slušajte glazbu bez riječi

Divno je slušati što volite, ali to može ometati, zato slušajte glazbu koja nema riječi već samo melodiju. Vjerujte, na taj način najbolje ćete se koncentrirati.