4 savjeta kako se boriti protiv poduzetničkog izgaranja

4 savjeta kako se boriti protiv poduzetničkog izgaranja
DepositPhotos

Poslodavci djeluju kao otporni, izdržljivi i snažni u svakom smislu zbog uspjeha koji postižu, no iza takvog dojma kriju se slabosti kao kod bilo koje druge osobe. Stres, tjeskoba, depresija, zdravstveni problemi nastali takvim načinom života...

Nadalje, takvo stanje može dovesti do ovisnosti o drogi i alkoholu, nesanice i prejedanju. Istražio je to The Wall Street Journal, a rješenja je ponudio BrainTrust. U nastavku teksta donosimo četiri savjeta koji život znače, doslovno. Pomoću njih se može doskočiti problemima pa ostati dovoljno psihički jak da se suprostavite svemu što će vas pokušati opteretiti.

1. Sjetite se svog razloga

Pod time se misli na razlog zašto ste krenuli u posao. Po putu će se često zaboraviti taj detalj, ponajprije zbog silnih kompromisa učinjenih kako bi posao funkcionirao. Nemojte si to dozvoliti, sjetite se zašto ste pokrenuli posao i koji su vam bili ciljevi. Činite ono što vas zadovoljava, ipak je to poanta priče u kojoj ste sam svoj šef i živite od svog posla. Ganjati nešto što u konačnici može biti nedostižno, ili nešto što nije dio vaše vizije, dovest će do kontraefekta. Ukratko, sve dok imate odgovor na "Zašto?", niste skrenuli s puta.

2. Imajte vremena za interese nepovezane s poslom

Ovaj savjet je vrlo jednostavan. Ne dopustite da vam posao bude jedina stavka u životu, dok ne spavate. Provodite vrijeme s bližnjima, čitajte knjige koje nemaju veze s poslom koji radite, gledajte takve filmove, serije, bavite se sportom... Inače možete pregorjeti.

3. Imajte neutralnu perspektivu

Bitno je imati u blizini osobu koja može sagledati situaciju i realno reći kako stoje stvari. Ne samo s poslom nego i vama samima. Iskrenost može povrijediti, dovesti do svađe i sukoba, ali je bitno čuti istinu, barem tuđu. To pomaže da se "sredite" pa racionalnije razmislite o svemu, od posla do privatnog života.

4. Ne dvoumite se

Naravno, nitko nije savršen, greške se događaju. No, ako imate nešto na umu, krenete to učiniti i stignete do kraja, nemojte odustati. Na greškama se također uči. Zamislite samo situaciju, u kojoj su mnogi bili, kad ste promijenili odluku i na kraju shvatili da ste na taj način propustili veliku priliku, možda životnu. Vjerujte sebi i upoznajte svoje limite, sposobnosti...