Storm grupa bilježi dvoznamenkasti rast prihoda i dobiti u 2022. godini

Storm grupa bilježi dvoznamenkasti rast prihoda i dobiti u 2022. godini
Roman Martin

Poslovnu 2022. godinu tvrtke iz STORM Grupe (Storm Computers, Proaxis, DataBox, Supra Net, Notus, Supra Control, Rinels, Poligon) obilježile su rast prihoda i dobiti, dvoznamenkasti rast u odnosu na prošlu godinu, ističe za ICTbusiness.info predsjednik Uprave Storma Vladimir Olujić.

Prema njegovim riječima to je posljedica pozitivnog poslovnog ozračja i zaleta od kraja 2021. i početka 2022. godine, usprkos negativnim događajima vezanim uz rizike i utjecaj ruske agresije u Ukrajini.

Što je za vas bilo ključno u prošloj godini?

Iako je 2022. godina donijela mnogo poslovnih uspjeha STORM Grupi, istaknut ću samo nekolicinu njih. Za STORM Computers bih istaknuo da smo za jednu od vodećih banaka u hrvatskoj uspješno implementirali SD-WAN rješenje te za jednu od najvećih tvrtki iz farmaceutske industrije uspješno smo isporučili sustave za pohranu podataka, poslužitelje te nadogradnje aplikativnih rješenja.

Proaxis je radio na brojnim hotelskim projektima gdje su nadograđivali ICT sustave (TV, telefonija, Wi-Fi, pametne sobe) te bi istaknuli sustav digitalnog oglašavanja, Samsung Magic info rješenje i Samsung ekrane za poslovnice vodeće osiguravateljske kuće.

Tvrtka Supra Net radila je na najvećem neboderu u hrvatskoj i na tom projektu bila izvođač za sva EKMI rješenja te je u neboderu postavila preko 15 različitih električnih sustava kao što su vatrodojava, nadzor, klima, komunikacije, rasvjeta.

Na tržištu je i dalje vidljiva povećana potreba za razvojem custom web i mobilnih rješenja koje radi naša tvrtka Notus.

Istovremeno, DataBox se u 2022. godini suočio s velikim izazovom s obzirom na to da su na energetskom tržištu probijeni svi rekordi cijene električne energije, a globalni izvještaji energetske zajednice predviđaju samo rast cijena električne energije i u narednom razdoblju. S obzirom na rast cijena energenata jedan od najvažnijih ciljeva naše tvrtke je pokrivanje kompletne potrošnje električne energije proizvodnjom iz obnovljivih izvora. Volatilnost i nepredvidivost cijena energenata samo je ubrzalo našu intenciju za izgradnjom vlastite solarne elektrane, zahvaljujući kojoj namjeravamo postati jedini klimatski neutralan podatkovni centar na ovim prostorima.

Također, osim svega navedenog, STORM Grupa je narasla za jednu novu tvrtku članicu. Radi se o tvrtki Poligon koja se bavi projektiranjem, proizvodnjom, implementacijom i održavanjem svih vrsta energetskih rasklopnih i procesnih industrijskih sustava. . Ova akvizicija prati našu strategiju pružanja najboljih i cjelovitih tehnoloških  rješenja na jednom mjestu, tako da korisnici svu brigu oko ICT tehnologija u najširem smislu, kao i pripadnim energetskim rješenjima za računalne sustave i podatkovne centre prepuste nama.

Što očekujete u 2023. godini?

U 2023. godini predviđam pad inflatornih kretanja i revitalizaciju tržišta te nastavak ulaganja u digitalizaciju svih poslovnih sustava. Što se naše Grupacije tiče, očekujem daljnji rast prihoda i dobiti, sporiji i s nižim trendom u usporedbi s prošlom godinom, ali sigurno sa strogo pozitivnim predznakom.