Tehnologija u praksi

Kvaliteta zvuka i ergonomija čine razliku

Kvaliteta zvuka i ergonomija čine razliku
Benoit Burette, zadužen za rješenja za zvuk u TP Visionu
Dražen Tomić / Tomich Productions

Kada je riječ o ergonomiji, a to je često slučaj kod slušalica koje dolaze u uho ne postoji rješenje koje će odgovarati baš svima, pojašnjava za ICTbusiness.info Benoit Burette, zadužen za rješenja za zvuk u TP Visionu i dodaje da se svi na tržištu trude pronaći dobitnu formulu koja će zadovoljiti najveći broj korisnika.

Prema njegovim riječima potrebno je pronaći način da se stvore slušalice koje će pomiriti činjenicu da je svako uho drugačije, ali i dati iznimno kvalitetan ergonomski dizajn koji će osigurati da su mnogobrojni korisnici zadovoljni.

Ono što Burette posebno naglašava jest činjenica da se u TP Visionu trude da korisnicima daju opcije bez obzira da li je riječ o slušalicama koje se „guraju u uho“, onima koje su male i pokrivaju uho ili je pak riječ o veliki slušalicama koje pokriju cijelo uho.

„Uvijek mora postojati neko rješenje i to želimo osigurati našim korisnicima, naravno uz besprijekornu kvalitetu zvuka koju očekuju“, objašnjava Burette.

Kada je riječ o tehnologiji u TP Visionu su uspjeli iskoristiti mogućnosti koje im pruža minijaturizacija membrane u slušalici (slično kao i u zvučniku), tako da bez obzira na veličini slušalice daju kvalitetan zvuk. Kako je cjenovni rang slušalica viši tako je u kvaliteta zvuka bolja, slušalice daju veće mogućnosti uklanjanja pozadinske buke bez obzira na sam tip slušalica, objašnjava Burette.

Danas se proizvođači trude napraviti takve slušalice koje će dati najbolji i najprirodniji zvuk stereo kvalitete, a što se toga tiče ima još puno prostora za razvoj smatra Burette i dodaje da je želja postići reprodukciju zvuka gdje će se točno osjetiti iz kojeg smjera on zaista dolazi.

Philips je predstavio svoje prve  slušalica za spavanje pod imenom N7808 koje su razvijene u suradnji sa znanstvenicima za spavanje iz tvrtke Kokoona. Prema Burettovim riječima mogućnosti stvaranja novog proizvoda bile su komplementarne je TP Vision nema iskustva u mjerenju, ocjenjivanju spavanja, ali imaju kod dizajna i ergonomije slušalica.

„Tu smo se jednostavno našli, spojili svaki svoju ekspertizu u novi proizvod koji za početak dolazi na odabrana tržišta i vjerujem da će biti veliki uspjeh. Spajanjem slušalica s aplikacijom moguće je prikupiti kroz slušalice mnogo informacije koje mogu pomoći u boljem i lakšem spavanju. Nakon najmanje tri noći moguće je dobiti analizu sna i to je nešto što nitko drugi na tržištu nema“, zaključuje Burette.