YouTube redizajnirao sustav kažnjavanja korisnika

YouTube redizajnirao sustav kažnjavanja korisnika

Foto: Antonio Jularić

YouTube se kroz godine mnogo puta našao na udaru kritika zbog sustava kažnjavanja onih koji krše pravila, često i s pravom jer korisnici bi ostali zbunjeni oko toga što su učinili ili bi bili suspendirani za prijestup koji propisuje slabije kazne. Zato se od 25. veljače mijenjaju pravila i YouTube uvodi pravilo po kojem će prvi prijestup biti blaže tretiran, samo uz opomenu.

Primjerice, prije je bilo slučajeva da su korisnici postavili nekoliko spornih videa, neovisno o tome jesu li znali da krše pravila ili ne, a YouTube bi na temelju prvog pronađenog suspendirao račun i onemogućio ikakvo djelovanje po njemu, zatim bi tijekom suspenzije pronašao i ostale sporne pa tretirao prijestupnika kao ponavljača i dodjelio mu trajnu suspenziju, iako bi nakon opomene sav sadržaj bio uklonjen. Neki korisnici su čekali i više od deset godina na uklanjanje suspenzije, što je apsurdno jer su istovremeno kroz Google korisnički račun mogli do svih ostalih usluga neometano.

Dakle, to sad više neće biti moguće. Prijestupnici će prvo dobiti opomenu i kad budu kažnjeni, neće im se onemogućiti pristup kanalu, već će samo biti uklonjen sporni sadržaj. Ako ni to ne bude dovoljno, druga opomena bit će tjedan dana suspenzije, što znači da će korisniku biti onemogućeno postavljanje sadržaja i sve druge aktivnosti na kanalu. Ali, dobra je vijest da se kazna briše iz "povijesti" nakon 90 dana. Ukoliko se pak u periodu te "uvjetne kazne" ponovi kršenje pravila, slijedi dva tjedna suspenzija i novih 90 dana "uvjetne kazne". Ukoliko ni to ne bude dovoljno, poslije trećeg prijestupa potpuno se uklanja kanal.

Ipak, ono što je možda najzanimljivije jest to da YouTube više ništa neće ostaviti "u zraku", svaki će korisnik znati zašto je kažnjen jer će prijestup biti objašnjen i dostavljen na sve adrese koje je kažnjeni korisnik ostavio kao kontakte. Samim time, nepoznanica neće biti i osobe koje postavljaju sadržaj bit će svjesnije onoga što smiju ili ne smiju.

Još iz kategorije

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

23.03.2019. komentiraj

Norveška tvrtka Auka angažirala je britansku istraživačku agenciju LM Research da provede istraživanje među 28 tisuća malih i velikih trgovaca te tvrtki u ugostiteljstvu i hotelijerstvu na razini svih 28 zemalja Europske unije. Rezultati ovog istraživanja danas su predstavljeni u Zagrebu na događanju organiziranom u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške.

Redizajnirana web stranica WWW.HR

Redizajnirana web stranica WWW.HR

22.03.2019. komentiraj

Osnovne informacije o Hrvatskoj sada su dostupne na novoj redizajniranoj mrežnoj stranici WWW.HR. Uz atraktivan izgled i poboljšane funkcionalnosti početna stranica Hrvatske posjetiteljima nudi i nov sadržaj.

Mozilla predstavila besplatnu kriptiranu platformu Firefox Send za dijeljenje datoteka

Mozilla predstavila besplatnu kriptiranu platformu Firefox Send za dijeljenje datoteka

21.03.2019. komentiraj

Mozilla je predstavila Firefox Send, kriptiranu i besplatnu platformu za dijeljenjem kojoj se može pristupiti sa svih internetskih preglednika jednostavno preko adrese send.firefox.com. Usluga radi kao i svaka druga koja se tiče dijeljenja sadržaja, samo što ova omogućava postavljanje na Mozilline servere i potom se putem linka dijeli bilo kome. Uz to, podaci su kriptirani, samim time sigurni, ali ni to nije nešto što konkurencija ne nudi.