U Facebooku ne znaju što se događa s većinom podataka korisnika

U Facebooku ne znaju što se događa s većinom podataka korisnika

Foto: DepositPhotos

Facebook navodno uopće ne zna što se događa s većinom podataka svojih oko 1,9 milijardi aktivnih korisnika, pokazuje interni izvještaj kompanije, koji je "procurio" do Motherboarda, a možete ga u cijelosti vidjeti OVDJE.

Podosta je zabrinjavajuće ono što se vidi u njemu jer pisali su ga ljudi koji stoje iza platforme. Pa tako, primjerice, inženjeri zaduženi za privatnost unutar Facebook Ad i Business Product alata, tvrde da "su u mraku oko toga što se radi s privatnim podacima aktivnih korisnika". Ako to ne znaju točno oni koji bi u teoriji svakako morali, tad je vrijeme za alarm.

Tako nešto sad je dio internih rasprava baš u posljednje vrijeme jer novi zakoni i regulative dolaze čak i u zemljama u razvoju, koje su donedavno bile podosta "labave" po pitanju privatnosti, baratanja podacima, ali i sigurnosti u online sferi. Te su zemlje Indija i Južna Afrika, u prvom redu. Tržišta su to s potencijalom od gotovo milijardu korisnika u naredne otprilike tri godine. Zato u Facebooku moraju nešto promijeniti na bolje.

"Nemamo adekvatnu razinu kontrole nad podacima, niti imamo adekvatna objašnjenja za to kako uopće sustav koristi podatke. Zato ne možemo u tajnosti napraviti promjene u pravilima korištenja platforme, niti se možemo obvezati da nećemo koristiti određene podatke za određene svrhe. Ne znamo što se i za što može koristiti. Regulatori od nas očekuju odgovore na pitanja, no mi ih nemamo", pišu zabrinuti inženjeri.

Problem je što platforma na jednom mjestu prikuplja podatke prve i treće strane, kao i osjetljive podatke.

"Razdvojiti sve i ispraviti štetu bilo bi kao da izlijete bocu tinte u jezero i potom pokušate vratitit tintu natrag u bocu. Ako je ostavimo u jezeru, kako izvesti da teče samo tamo gdje smije, a ne i gdje ne smije", upotrijebili su se u Facebooku metaforom.

U svijetu sa sve više regulativa koje štite korisnika, Facebook se teško snalazi jer više nema vremena baviti se jednom zemljom ili regijom zasebno, već s njih podosta odjednom. Zbog toga je teško ili moguće izvesti što se traži.

"S obzirom na to da ovaj dokument ne opisuje naše detaljne procese i kontrole za usklađenost s propisima o privatnosti, jednostavno je netočno zaključiti da pokazuje nepoštivanje zakona i regulativa", kratko su priopćili iz Facebooka.

Još iz kategorije

EU za 26 milijuna eura nabavlja digitalni novčanik

EU za 26 milijuna eura nabavlja digitalni novčanik

27.06.2022.

Europska komisija raspisala je javni natječaj procijenjene vrijednosti 26 milijuna eura kako bi se stvorio novi europski digitalni proizvod – europski digitalni novčanik. Ako se tvrdi u pozivu na natječaj svrha mu je razvoj i implementaciju europskog digitalnog novčanika kao digitalnog identiteta na temelju prijedloga europskog okvira za digitalni identitet i pratećih preporuka Europske komisije.

Google Chat dodao banere upozorenja kako bi vas zaštitio od phishing napada

Google Chat dodao banere upozorenja kako bi vas zaštitio od phishing napada

26.06.2022.

Google Chat zamijenio je Hangouts i uveo neke zanimljive novitete, od kojih se onaj posljednji posebno ističe jer veže se za sigurnost. Naime, slat će korisniku obavijesti o potencijalnoj opasnosti od phishinga i ostalog malwarea koji vreba u online prostoru.

Najviše otkupnine za ransomware plaćaju Japan i Nizozemska

Najviše otkupnine za ransomware plaćaju Japan i Nizozemska

26.06.2022.

Kibernetički kriminalci iznimno su skloni korištenju ransomware metoda napada na žrtve jer ukoliko su uspješne, mogu jako unosno naplatiti vraćanje podataka. Jer, poanta ovog napada jest oteti važne informacije vlasniku uređaja, kriptirati ih i ponuditi natrag uz određenu otkupninu.