U 3 godine Facebook bi mogao izgubiti 80 posto korisnika? Sorry Princeton, ali ne vjerujemo

U 3 godine Facebook bi mogao izgubiti 80 posto korisnika? Sorry Princeton, ali ne vjerujemo

Već smo navikli na otkačena predviđanja u svijetu tehnologije, a jedno takvo predviđanje stiže nam sa poznatog sveučilišta Princeton u SAD-u. Naime, znanstvenici s Princetona predviđaju da će Facebook izgubiti nevjerojatnih 80 posto svoje korisničke baze u naredne tri godine.

Istraživački tim s Princetona svoje pomalo smiješno predviđanje temelji na podacima s Google Trends grafikona koji pokazuju da je interes za Facebookom dostigao svoj vrhunac u 2012. godini, te da od tada taj interes konstantno pada.

Google Trends podaci ne moraju nužno značiti da je u tijeku odljev korisnika s Facebook društvene mreže, jer korisnici mogu ovoj društvenoj mreži pristupiti direktnim putem, bez nepotrebnog pretraživanja putem Google tražilice. Isto tako, korisnici koji su preuzeli Facebook mobilnu aplikaciju na svojim smartphone uređajima nemaju potrebu za traženjem Facebooka putem Google tražilice, kada im je za pristup društvenoj mreži potreban samo jedan dodir prstom.

Da Google Trends nije dobar pokazatelj popularnosti pokazuje igra World of Warcraft, koja je prema Google Trends podacima svoj vrhunac popularnosti dosegla 2005. godine, a broj igrača ove igre je rastao sve do 2010. godine kada je World of Warcraft zabilježio 12 milijuna pretplatnika.

Istraživači navode da bi Facebook mogao završiti kao Friendster i MySpace društvene mreže, a svoje tvrdnje potkrepljuju navodima da su društvene mreže poput bolesti, koja se širi među ljudima prije nego što umru, uspoređujući tako Facebook s nekim uspješno opisanim epidemiološkim modelima.

Facebook u ovom trenutku ima 1,2 milijarde korisnika i malo je vjerojatno da bi njihova baza korisnika mogla još dodatno rasti, međutim sa sigurnošću možemo tvrditi da Facebook neće završiti kao Friendster društvena mreža, koja je u samo tri godine postala virtualni grad duhova.

Još iz kategorije

Zagrebačka banka uvela plaćanje na internetu metodom biometrijske autentifikacije

Zagrebačka banka uvela plaćanje na internetu metodom biometrijske autentifikacije

24.11.2020. komentiraj

Klijenti Zagrebačke banke od sada svoja plaćanja na internetu mogu obavljati još brže i sigurnije. Kako bi svojim klijentima dodatno olakšali korištenje kartica na internetu, a pritom se pridržavali najvišeg stupnja sigurnosti, Zagrebačka banka uvela je plaćanje metodom 3D Secure biometrije.

Nakon dugotrajne procedure Hrvatska pošta postaje regionalni partner Amazona

Nakon dugotrajne procedure Hrvatska pošta postaje regionalni partner Amazona

23.11.2020. komentiraj

U ovom trenutku Hrvatska pošta postat će regionalni partner Amazona za Hrvatsku i Sloveniju, a u narednom periodu i za cijelu našu regiju, saznaje ICTbusiness.info. Iz Hrvatske pošte rekli su nam kako te informacije komentirati, no jasno je da se ulaganje u novi sortirni centra vrijedan oko 50 milijuna eura itekako isplatilo. Pogotovo jer je u Velikoj Gorici instaliran jedan od najmodernijih na svijetu uređaja za sortiranje paketa što je omogućilo suradnju s Amazonom i ostalim velikim trgovcima poput About You, ali i domaćim kao što je e-Kupi.

Najveće streaming platforme na svijetu

Najveće streaming platforme na svijetu

23.11.2020. komentiraj

Platforme za streaming video sadržaja pojavile su se početkom stoljeća s razvojem brzog i neograničenog interneta, a do današnjih su dana nastavile evoluciju te postale neizostavni dio svakodnevice ljudi diljem svijeta.