PORAZNI REZULTATI

Timovi za podatke i analitiku ne pružaju vrijednost svojim organizacijama

Timovi za podatke i analitiku ne pružaju vrijednost svojim organizacijama
Depositphotos / Ilustracija

Rukovodeće osobe u odjelima podataka i analitike (D&A) otkrile su porazne rezultate, svega njih 44 posto tvrdi da je njihov tim učinkovit u pružanju vrijednosti njihovoj organizaciji, navodi Gartner u izvješću.

Kako bi se to postiglo, šefovi za podatke i analitiku (CDAO) moraju se usredotočiti na prisutnost, upornost i učinak kako bi uspjeli u svojim ulogama i ostvarili mjerljive poslovne rezultate.

"D&A se bavi povećanjem vrijednosti dionika. Najuspješniji CDAO-i nadmašuju konkurente projiciranjem izvršne prisutnosti i izgradnjom agilne i strateške D&A funkcije koja oblikuje poslovne performanse i operativnu izvrsnost vođene podacima", kažu u Gartneru.

Izvješće pokazuje da su voditelji D&A sebe ocijenili kao "učinkovite" ili "vrlo učinkovite" u 17 različitih osobina izvršnog vodstva u korelaciji s onima koji su prijavili visok organizacijski i timski učinak. Primjerice, 43 posto D&A voditelja s najboljim rezultatom izvijestilo je o učinkovitosti u posvećivanju vremena vlastitom profesionalnom razvoju, u usporedbi s 19 posto s lošijim učinkom.

"Uspješni CDAO-i moraju biti elitni lideri. Također, CDAO-i s najboljim učinkom ulažu u uspjeh razvijanjem vještina za napredovanje u dvosmislenim okolnostima, artikuliranjem uvjerljivih vrijednosnih priča i identificiranjem D&A proizvoda i usluga koji mogu potaknuti poslovni učinak", piše u Gartnerovom izvješću.

Istraživanje je pokazalo da CDAO-i imaju širok raspon odgovornosti, uključujući definiranje i provedbu D&A strategije (60 posto), nadzor D&A strategije (59 posto), stvaranje i provedbu D&A upravljanja (55 posto) i upravljanje kulturom utemeljenom na podacima promjena (54 posto).

Nadalje, mnoge D&A funkcije primaju povećana ulaganja, uključujući upravljanje podacima (65 posto), upravljanje podacima (63 posto) i naprednu analitiku (60 posto). Prosječni prijavljeni proračun za D&A iznosi 5,41 milijuna američkih dolara, a 44 posto D&A timova povećalo se u prošloj godini.

S obzirom na opseg i složenost zahtjeva koji se postavljaju pred D&A timove, nedostatak raspoloživog talenta brzo je postao glavna prepreka uspjehu D&A, kako je izvijestilo 39 posto ispitanika.

Kako bi izgradili učinkovit D&A tim, CDAO-i moraju imati snažnu strategiju upravljanja talentima koja nadilazi zapošljavanje gotovih talenata. To bi trebalo uključivati obrazovanje, osposobljavanje i podučavanje za kulturu i podatkovnu pismenost vođenu podacima, kako unutar glavnog D&A tima tako iu širim poslovnim i tehnološkim zajednicama.

"CDAO-i koji daju prioritet strategiji nad taktikom su najuspješniji", zaključuju u Gartneru.