MOBILNI PODACI

Švicarci i Amerikanci imaju najskuplji internet, u Izraelu i Italiji je praktički besplatan

Švicarci i Amerikanci imaju najskuplji internet, u Izraelu i Italiji je praktički besplatan
Depositphotos

Korištenje mobilnog interneta u konstantnom je porastu i prošle godine 96 posto svih korisnika interneta pristupalo mu je s pametnih telefona. To je pet posto bolji rezultat nego u 2022., bez obzira što cijene usluga ne padaju. Dapače, u nekim zemljama svijeta su vrtoglavo visoke.

Prema podacima kojima barata Stocklytics, uvjerljivo najskuplje je u Švicarskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Novom Zelandu. Njihove su cijene mobilnog interneta i do dvostruko skuplje od svjetskog prosjeka.

Neovisno o svemu tome, kroz posljednjih deset godina se mobilni internetski promet više nego udvostručio. Primjerice, u posljednjem kvartalu prošle godine je 55 posto kompletnog prometa na web stranicama pristigao s mobilnih uređaja, a u 2013. radilo se o 25 posto. Naravno, tad je bilo i manje korisnika pametnih telefona, a i bili su tehnološki inferiorniji u odnosu na one koje imamo danas, kad i oni najnižeg ranga višestruko premašuju mogućnosti flagshipova iz 2013.

Što se tiče prosječne cijene na globalnoj razini, gigabajt (1GB) mobilnih podataka koštao je oko 2,5 eura ili 2,59 američkih dolara. U Švicarskoj, koja je na samom vrhu, kad gledamo najskuplji mobilni internet na svijetu, cijena je 7,29 dolara. To je gotovo pa triput iznad prosjeka.

Slijede SAD sa šest dolara, a iza je Novi Zeland s 5,89 dolara. Iznad svjetskog prosjeka su i Kanada (5,37 dolara), Južna Koreja (5,01 dolara), Ujedinjeni Arapski Emirati (4,61 dolara), Norveška (4,07 dolara), Japan (3,48 dolara), Češka (3,12 dolara) i Grčka (2,79 dolara).

Hrvatska je u ovoj priči jako primamljiva za sve koji žele jeftini mobilni internet jer u košta 1,19 dolara, prema podacima kojima barata Stocklytics. Ipak, uvjerljivo najjeftinije je u Izraelu s 0,02 dolara ili oko jednog euro centa! Jeftine su i Velika Britanija s 0,62 dolara, Rusija s 0,25, Francuska s 0,2 Indija s 0,16 dolara. Italija je pak najjeftinija u Europi s devet američkih centi za gigabajt mobilnog interneta.

Cijene određuje infrastruktura i mogućnosti posluživanja. I tu imamo paradoks da neke od najnaprednijih zemalja svijeta kaskaju u ovom smislu pa zapravo internet postaje svojevrsni luksuz za korisnike.