Starije generacije skloniji prijaviti cyber kriminal spram milenijalaca i generacije Z

Starije generacije skloniji prijaviti cyber kriminal spram milenijalaca i generacije Z

Foto: DepositPhotos

Predrasuda je da starije generacije imaju zadršku prema tehnologiji i da je ne razumiju, ali posljednje istraživanje pokazuje da su odgovorniji i skloniji učenju, posebno ako ih se usporedi s mlađim generacijama.

Naime, Atlas VON donosi istraživanje koje je obavio National Cybersecurity Alliance uz pomoć 676 odraslih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji kroz razdoblje od 10. do 18. kolovoza ove godine, a tiče se kibernetičke sigurnosti i sklonosti prijavljivanja problema.

Dok će se mlađe generacije hvaliti boljim razumijevanjem tehnologije, praksa pokazuje da se ne mogu pohvaliti i bogatijim životnim iskustvom ili mudrosti, za razliku od starijih. Baš zato će, najčešće jer osjećaju neugodu, ignorirati probleme vezane za kibernetičku sigurnost, umjesto da to prijave nadležnima.

Starije generacije to neće učiniti, prijavit će problem i na taj način doći do rješenja. Što je logično i što bi se trebalo raditi.

Konkretnije, kad se gledaju brojke i dobne skupine "baby boomers" (57-75 godina) će u 64 posto slučajeva prijaviti problem, "tiha generacija" (76+) će ga u 55 posto slučajeva prijaviti, a generacija X (41-56) u 43 posto.

Milenijalci (25-40) će probleme prijaviti samo u 32 posto slučajeva, a generacija Z (18-24) u još manje - svega 21 posto slučajeva.

Iako uzorak nije dovoljno velik da bi se istraživanje uzelo potpuno ozbiljno, svakako je solidan pokazatelj navika i načina ponašanja pri radu s tehnologijom i stvarima koje možda baš pripadnici navedenih generacija ne razumiju najbolje, odnosno, u potpunosti...

Ali, sve to je proces učenja kroz život, s vremenom će i mlađi staviti po strani ego i ponos te se odlučiti potražiti pomoć kad vide da se nalaze pred zidom ili potencijalnim problemom. Posebno bi se tako trebali postavljati u radnoj okolini gdje posljedice mogu biti devastirajuće.

Još iz kategorije

CES 2022: Google obećao bolju povezanost uređaja

CES 2022: Google obećao bolju povezanost uređaja

13.01.2022.

Appleovi korisnici jako vole isticati jednostavnost postavljanja, uparivanja i prebacivanja između svih njihovih uređaja. Ali, uz nekoliko iznimaka, to je nešto što korisnici Androida nisu uistinu mogli iskoristiti. I Google to najavljuje promijeniti, odnosno, najavio je tijekom CES sajma u Las Vegasu.

Nastavak odličnog poslovanja DataBoxa uz dvoznamenkasti rast

Nastavak odličnog poslovanja DataBoxa uz dvoznamenkasti rast

11.01.2022.

Tržište podatkovnih centara i cloud rješenja nastavlja rast, potvrđuje za ICTbusiness.info direktor DataBoxa Filip Olujić i dodaje da je u svakodnevnom poslovanju, za njih ključno stalno pratiti razvoj tehnoloških rješenja i pravovremeno reagirati na potrebe korisnika.

U 2021. detektiran rekordan broj mjesta curenja podataka

U 2021. detektiran rekordan broj mjesta curenja podataka

08.01.2022.

Tehnologija je toliko napredovala da je malo tko može ignorirati, što znači da većina ljudi s pristupom internetu čuva u digitalnom smislu podosta osobnih podataka, a tako nešto itekako je primamljivo hakerima. I brojke napada koji se tiču „curenja“ podataka ili „data leak site“ (DLS) to itekako dobro otkrivaju.