Starije generacije skloniji prijaviti cyber kriminal spram milenijalaca i generacije Z

Starije generacije skloniji prijaviti cyber kriminal spram milenijalaca i generacije Z

Foto: DepositPhotos

Predrasuda je da starije generacije imaju zadršku prema tehnologiji i da je ne razumiju, ali posljednje istraživanje pokazuje da su odgovorniji i skloniji učenju, posebno ako ih se usporedi s mlađim generacijama.

Naime, Atlas VON donosi istraživanje koje je obavio National Cybersecurity Alliance uz pomoć 676 odraslih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji kroz razdoblje od 10. do 18. kolovoza ove godine, a tiče se kibernetičke sigurnosti i sklonosti prijavljivanja problema.

Dok će se mlađe generacije hvaliti boljim razumijevanjem tehnologije, praksa pokazuje da se ne mogu pohvaliti i bogatijim životnim iskustvom ili mudrosti, za razliku od starijih. Baš zato će, najčešće jer osjećaju neugodu, ignorirati probleme vezane za kibernetičku sigurnost, umjesto da to prijave nadležnima.

Starije generacije to neće učiniti, prijavit će problem i na taj način doći do rješenja. Što je logično i što bi se trebalo raditi.

Konkretnije, kad se gledaju brojke i dobne skupine "baby boomers" (57-75 godina) će u 64 posto slučajeva prijaviti problem, "tiha generacija" (76+) će ga u 55 posto slučajeva prijaviti, a generacija X (41-56) u 43 posto.

Milenijalci (25-40) će probleme prijaviti samo u 32 posto slučajeva, a generacija Z (18-24) u još manje - svega 21 posto slučajeva.

Iako uzorak nije dovoljno velik da bi se istraživanje uzelo potpuno ozbiljno, svakako je solidan pokazatelj navika i načina ponašanja pri radu s tehnologijom i stvarima koje možda baš pripadnici navedenih generacija ne razumiju najbolje, odnosno, u potpunosti...

Ali, sve to je proces učenja kroz život, s vremenom će i mlađi staviti po strani ego i ponos te se odlučiti potražiti pomoć kad vide da se nalaze pred zidom ili potencijalnim problemom. Posebno bi se tako trebali postavljati u radnoj okolini gdje posljedice mogu biti devastirajuće.

Još iz kategorije

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

12.08.2022.

Vivaldi je internetski preglednik, kalendar, RSS „feed reader“, a po novome i e-mail klijent. Upravo tako, developeri su integrirali pravi i potpuni e-mail klijent unutar internetskog preglednika, što znači da se korisnici više ne moraju zamarati oko preuzimanja posebne desktop aplikacije.

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

11.08.2022.

Kompanija Snap, koja stoji iza popularnog Snapchata, je najavila pokretanje novog premium paketa za korisnike koji žele malo više značajki i bržu podršku nego što je ona u besplatnom 'paketu'.

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

11.08.2022.

Neprofitna organizacija Cloud Security Alliance je uz pomoć 700 stručnjaka iz industrije vezane za cloud računalstvo i kibernetičku sigurnost napravila istraživanje o najvećim prijetnjama za cloud u ovom trenutku.