Sa brzim rastom telemedicine došli su i ozbiljni hakerski proboji

Sa brzim rastom telemedicine došli su i ozbiljni hakerski proboji

Foto: DepositPhotos

Britanska kompanija za telemedicinu Babylon Health, u lipnju je bio žrtva napada te je ostao bez osjetljivih i povjerljivih podataka pacijenata. Nažalost po tu kompaniju, procijenjenu na dvije milijarde američkih dolara, sigurnosni propust putem Twittera razotkrio je jedan od korisnika Babylonove aplikacije za videokonzultacije.

Naime, primijetio je da ima uvid u dogovorene preglede drugih pacijenata pa mu je bilo sumnjivo kako je to moguće. Dalje je pregledao situaciju i brzo reagirao, očito svjestan da kompanija nešto skriva. Nakon toga više se nije moglo ništa skrivati i sad treba vidjeti kakva će reakcija uslijediti, odnosno, hoće li zbog Opće uredbe za zaštitu podataka (GDPR) biti kakvih dodatnih sankcija.

Ali, prije je potrebno uopće čuti o kolikom se proboju radi, odnosno, koliko je pacijenata ugroženo. Inače, Babylon Health ima 2,3 milijuna registriranih korisnika u Velikoj Britaniji, a početkom svibnja pokrenuta je aplikacija, kao rezultat sve veće popularnosti telemedicine, uslijed pandemije koronavirusa.

Pojam "telemedicina" označava daljinsku medicinu ili "medicinu na daljinu". Telemedicina sama po sebi nije medicinska struka, nije neka medicinska specijalnost, već način na koji medicinske struke realiziraju svoju djelatnost. Stoga se govori o teleotorinolaringologiji, telekardiologiji ili telepatologiji.

"Telemedicina je sustav koji podupire proces zdravstvene zaštite osiguravajući sredstva i načine za učinkovitiju razmjenu informacija što omogućuje mnoštvo aktivnosti vezanih uz zdravstvenu zaštitu, uključuje korisnika zdravstvene zaštite i zdravstveno osoblje, uključuje edukaciju, administraciju i liječenje", definirao je telemedicinu A. M. Bennet.

Uvođenje telekomunikacijskih tehnologija omogućuje slanje podataka o bolesniku, umjesto slanja samog bolesnika, na velike udaljenosti. Podaci se šalju stručnjacima u druge zemlje koji mogu pomoći u rješavanju zdravstvenog problema bolesnika u daleko kraćem vremenu nego što bi to bilo moguće kada bi se umjesto podataka prenosio bolesnik.

Još iz kategorije

Uber širi Connect uslugu dostave paketa na tri nova grada na obali i to Dubrovnik, Rijeku i Zadar

Uber širi Connect uslugu dostave paketa na tri nova grada na obali i to Dubrovnik, Rijeku i Zadar

03.08.2020. komentiraj

Mjesec dana nakon što je Uber korisnicima u Splitu i Zagrebu predstavio uslugu dostave paketa, pozitivne reakcije korisnika i velika potražnja za dostavom kompaniju su motivirale da uslugu proširi na tri nova grada na obali. Uber Connect tako je od danas dostupan u Dubrovniku, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu. Riječ je o pristupačnoj usluzi dostave pošiljki težine do 20 kg isti dan, a koju je moguće naručiti izravno kroz Uber aplikaciju. Kroz Uber Connect mogu se slati paketi koji stanu u prtljažnik srednje velikog automobila, do vrijednosti 750 kuna.

Brojne uštede za 200.000 korisnika besplatne PayDo aplikacije

Brojne uštede za 200.000 korisnika besplatne PayDo aplikacije

03.08.2020. komentiraj

Posljednjih mjeseci zbog koronavirusa zabilježen je pad prodaje parkirališnih karata, ali povratkom u novo normalno te zahvaljujući dolasku stranih turista, u srpnju i kolovozu u Hrvatskoj je zabilježen znatan oporavka ovog sektora. Točnije, trenutno najpopularnija hrvatska aplikacija za parkiranje PayDo obara rekorde te u se u ovom trenutku približava brojci od 200.000 korisnika, aktivna je u 77 hrvatskih gradova, u potpunosti besplatna te s nacionalnom pokrivenosti jamči dostupnost usluge na gotovo svakom koraku.

Koliko su sigurni internet preglednici?

Koliko su sigurni internet preglednici?

29.07.2020. komentiraj

Internetski preglednici često se na tržištu pokušavaju izdvojiti po brzini, utrošku energije i dodacima koje nude korisnicima, ali iznimno bitna stavka svakako je i sigurnost. Kako bi imali bolji uvid u to koliko su browseri sigurni, pobrinuo se kroz istraživanje NSS Labs.