Sa brzim rastom telemedicine došli su i ozbiljni hakerski proboji

Sa brzim rastom telemedicine došli su i ozbiljni hakerski proboji

Foto: DepositPhotos

Britanska kompanija za telemedicinu Babylon Health, u lipnju je bio žrtva napada te je ostao bez osjetljivih i povjerljivih podataka pacijenata. Nažalost po tu kompaniju, procijenjenu na dvije milijarde američkih dolara, sigurnosni propust putem Twittera razotkrio je jedan od korisnika Babylonove aplikacije za videokonzultacije.

Naime, primijetio je da ima uvid u dogovorene preglede drugih pacijenata pa mu je bilo sumnjivo kako je to moguće. Dalje je pregledao situaciju i brzo reagirao, očito svjestan da kompanija nešto skriva. Nakon toga više se nije moglo ništa skrivati i sad treba vidjeti kakva će reakcija uslijediti, odnosno, hoće li zbog Opće uredbe za zaštitu podataka (GDPR) biti kakvih dodatnih sankcija.

Ali, prije je potrebno uopće čuti o kolikom se proboju radi, odnosno, koliko je pacijenata ugroženo. Inače, Babylon Health ima 2,3 milijuna registriranih korisnika u Velikoj Britaniji, a početkom svibnja pokrenuta je aplikacija, kao rezultat sve veće popularnosti telemedicine, uslijed pandemije koronavirusa.

Pojam "telemedicina" označava daljinsku medicinu ili "medicinu na daljinu". Telemedicina sama po sebi nije medicinska struka, nije neka medicinska specijalnost, već način na koji medicinske struke realiziraju svoju djelatnost. Stoga se govori o teleotorinolaringologiji, telekardiologiji ili telepatologiji.

"Telemedicina je sustav koji podupire proces zdravstvene zaštite osiguravajući sredstva i načine za učinkovitiju razmjenu informacija što omogućuje mnoštvo aktivnosti vezanih uz zdravstvenu zaštitu, uključuje korisnika zdravstvene zaštite i zdravstveno osoblje, uključuje edukaciju, administraciju i liječenje", definirao je telemedicinu A. M. Bennet.

Uvođenje telekomunikacijskih tehnologija omogućuje slanje podataka o bolesniku, umjesto slanja samog bolesnika, na velike udaljenosti. Podaci se šalju stručnjacima u druge zemlje koji mogu pomoći u rješavanju zdravstvenog problema bolesnika u daleko kraćem vremenu nego što bi to bilo moguće kada bi se umjesto podataka prenosio bolesnik.

Još iz kategorije

Počela je online nastava uz CARNET-ove e-Škole digitalne sadržaje

Počela je online nastava uz CARNET-ove e-Škole digitalne sadržaje

20.01.2021. komentiraj

Da neki predmeti poput fizike i matematike ne moraju uvijek biti teški i nerazumljivi dokazuju e-Škole digitalni sadržaji. Izrađeni su kako bi učenicima i nastavnicima olakšali učenje i poučavanje te ga učinili zanimljivijim i kreativnijim.

Aplikacije za društvene mreže najpopularnije među Hrvatima, sve više ih kupuje online

Aplikacije za društvene mreže najpopularnije među Hrvatima, sve više ih kupuje online

18.01.2021. komentiraj

Hrvati svoje pametne telefone najviše upotrebljavaju za slanje poruka i pretraživanje interneta, dok 67,4 % njih koristi aplikacije za online kupovinu. Rezultati su to istraživanja koje je Huawei proveo na uzorku od preko 800 ispitanika iz cijele zemlje. Internetsko bankarstvo koristi tri četvrtine ispitanika, dok aplikacije za dating i klađenje koristi gotovo svaki deseti ispitanik.

Viber oštro protiv WhatsAppa nakon promjena politika privatnosti

Viber oštro protiv WhatsAppa nakon promjena politika privatnosti

18.01.2021. komentiraj

Viber je izrazio svoje ogorčenje najnovijom verzijom WhatsAppove politike privatnosti. Iako su korisnici WhatsAppa dosad imali pravo izbora i aplikaciji mogli zabraniti dijeljenje njihovog broja mobitela s Facebookom, to će ubuduće biti obavezno. Korisnici moraju pristati na nove uvjete u roku od 30 dana ili više neće moći koristiti svoje račune.