Predstavljena web aplikacija za informiranje građana o kakvoći zraka

Predstavljena web aplikacija za informiranje građana o kakvoći zraka

“U protekla dva desetljeća gradska vlast uvodila je digitalne tehnologije samo po inerciji, od čega je najviše koristi imala upravo zatvorena, netransparentna i neučinkovita vlast – nekorištenje novih tehnologija pomoglo joj je da ostane upravo takva. Mi smo pak velik naglasak u našem izbornom programu stavili upravo na digitalne tehnologije, kao jednu od važnih poluga za transformaciju modela upravljanja gradom; iz perspektive transparentnosti i participativnosti. Proračun će građanima biti vidljiv sve do četvrte razine, odnosno uvest ćemo detaljnu prezentaciju plana proračuna i njegove realizacije. Razvit ćemo i tzv. dashboardove koji će građane ažurno informirati o ključnim pokazateljima rada gradske uprave, ali i transformirati gradsku digitalnu infrastrukturu kako bismo iskoristili sve potencijale koje nam tzv. Internet stvari (IoT) za poboljšanje sustava i mreža: gradskog prometnog sustava, reduciranja skupocjenih gubitaka u toplovodnoj i vodovodnoj mreži, pripremi energetske mreže za masovnu primjenu obnovljivih izvora energije i drugih mreža”, istaknuo je gradonačelnički kandidat Tomislav Tomašević.

“U proteklih 20 godina gradska vlast nije bila sposobna osigurati pouzdane i lako dostupne informacije o kvaliteti zraka u gradu Zagrebu. Mi smo zato odlučiti iskoristiti sredstva kojeg kao stranka dobivamo iz gradskog proračuna za nabavku opreme za mjerne stanice i uz pomoć volonterskog rada naših članova, u samo nekoliko tjedana predanog rada napravili ono što gradska uprava nije bila u stanju tolike godine. Ovim predstavljanjem uređaja i web aplikacije za informiranje građana o kvaliteti zraka koju su izradili volonteri naše platforme želimo praktički i simbolički pokazati kako će stvari izgledati nakon što preuzmemo upravljanje Gradom.”, rekao je Tomašević.

Radna grupa za digitalni grad platforme Možemo! razvila je već niz digitalnih alata, kao što je tražilica “Otvoreni akti”, predstavljena na prošlogodišnijm parlamentarnim izborima, a kojom je javnost dobila mogućnost duboke pretrage gradonačelnikovih akata.

Više o kvaliteti zraka u Zagrebu te razlozima i inicijativi za razvoj uređaja i aplikacije “Otvoreni zrak” pojasnio je Tonko Bogovac, doktorand na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu: “Lebdeće čestice (PM) čest su zagađivač zraka, a označavaju sve tvari (tekuće ili krute) koje lebde u zraku i manje su od 10 mikrometara u promjeru, odnosno 5-6 puta su manje od debljine ljudske dlake. Upravo zbog svoje veličine lako prodiru u pluća, a time mogu doći i u krvotok. Kratkoročna, ali i dugoročna izloženost može izazvati sve od napadaja astme, nepravilnog razvoja pluća, pa do raka pluća i krvožilnog sustava. Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da ograničavanjem koncentracije lebdećih čestica u zraku možemo spriječiti i do 400 000 preuranjenih smrti godišnje samo u Europi. Zagađenje zraka problem je na kojeg su posebno osjetljivi stanovnici Novog Zagreba zbog blizine odlagališta i kompostane otvorenog tipa koja ispušta nesnosan smrad. Građani često provjeravaju kvalitetu zraka, međutim na gradsku mrežu teško se pouzdati - podaci su često nedostupni jer mjerne stanice ne rade, a ne postoji ni centralni servis gdje građani mogu provjeriti stanje kvalitete zraka u cijelom Zagrebu. Mjerne stanice u Zagrebu raštrkane su u četiri različite mreže.”

Dražen Lučanin, programer i stručnjak za energetsku učinkovitost IT sustava, predstavio je funkcioniranje sustava “Otvoreni zrak”, koji kakvoću zraka mjeri putem uređaja odnosno mjernih stanica koje su članovi platforme Možemo! projektirali i sastavili u Hrvatskoj te postavili na različite lokacije u Zagrebu: “Uspostavili smo vlastitu mrežu od 10 mjernih stanica, a podaci se prikazuju na web aplikaciji koju smo implementirali - Otvoreni zrak. Podatke s naših mjernih stanica objedinili smo s podacima najveće mreže mjernih stanica u Zagrebu kako bi građani dobili sveobuhvatne i što potpunije informacije o kakvoći zraka koji udišu. “Otvoreni zrak” primjer je javnog servisa koji se temelji na rješenjima otvorenog koda, transparentnosti i pristupačnosti. Mjerne stanice koje smo izradili temelje se na postojećem rješenju otvorenog koda klimerko.org, a sukladno s time i naše je rješenje također dostupno u obliku otvorenog koda na adresi https://github.com/mozemo-hr/zrak.

Za dizajn aplikacije zaslužne su članice Sara Pavleković Preis i Sarah Baron-Brljević. Sarah, dizajnerica i stručnjakinja za pristupačnost sučelja, demonstrirala je web servis: “Web aplikacija je prilagođena mobilnim uređajima. Za ovaj pristup smo se odlučili kako bi servis bio dostupan što većem broju ljudi - statistike pokazuju da starije stanovništvo, koje je često marginalizirano digitalizacijom, koristi pretežito uređaje manjih ekrana poput mobitela i tableta. Dizajn sučelja slijedi načela pristupačnosti (en. accessibility) i testiran je s pripadnicima svih dobnih skupina. U cijelom procesu dizajna korisnici su stavljeni u središte (metodama tzv. human-centred designa), a time je postignuto ugodno iskustvo uporabe servisa s ciljem poticanja korisnica i korisnika da se informiraju o temi zagađenosti zraka.”

Još iz kategorije

EON OTT platforma United Grupe stiže u Hrvatsku i to preko Telemach Hrvatska

EON OTT platforma United Grupe stiže u Hrvatsku i to preko Telemach Hrvatska

24.06.2021.

EON, jedna od najpopularnijih OTT platformi u jugoistočnoj Europi, stigla je u Hrvatsku s bogatom ponudom najboljih domaćih i međunarodnih programa, kao i nagrađivanom tehnologijom koja nudi vrhunsko iskustvo gledanja gdje god se korisnici nalazili, neovisno o pružatelju internetske usluge, ističe predsjednik Uprave Telemach Hrvatska Adrian Ježina čija će tvrtka prodavati uslugu u Hrvatskoj. Prema njegovim riječima hrvatski korisnici mogu odabrati jedan od triju ponuđenih paketa, ovisno o tome koji najbolje odgovara njihovu budžetu i potrebama.

Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

24.06.2021.

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) koja se jučer održala u Bruxellesu, zastupnici su održali javno saslušanje s predstavnicima nekih od najznačajnijih digitalnih platformi kao što su Google, Apple, Twitter i Facebook.

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

23.06.2021.

Firefox za Desktop&Mobile dobio je poveće promjene po pitanju dizajna kroz posljednju predstavljenu verziju. Redizajnirano korisničko sučelje i druge nove mogućnosti dostupne su s krajem svibnja korisnicima diljem svijeta, no dobiva ih se postepeno.