TV usluge

Pada broj korisnika pay-TV usluga, raste broj korisnika YouTubea, Netflixa, Disneya, Amazona

Pada broj korisnika pay-TV usluga, raste broj korisnika YouTubea, Netflixa, Disneya, Amazona
Depositphotos / Ilustracija

Udio američkih kućanstava koja su pretplaćena na tradicionalne pay-TV usluge prvi je put pao ispod polovice, jer je skok u „rezanju“ kabela bio veći od očekivanog, prema Insider Intelligenceu. Do kraja 2027. taj će se udio približiti nešto više od jedne trećine.

Samo 65,1 milijun kućanstava u SAD-u još uvijek je imalo tradicionalnu pay TV do kraja prošle godine, što je pad od 9,0 posto u odnosu na 2021. To je smanjilo postotak američkih kućanstava koja se pretplate na pay TV na 49,7 posto, u usporedbi s 55,4 posto u 2021. Ovo je strmiji pad od predviđenog u prognozi Insider Intelligencea iz rujna 2022., kada su procijenili da ovaj udio neće pasti ispod 50 posto do 2023.

"Streaming usluge razvile su se tako da nude mnoge prednosti u odnosu na kabelske i satelitske pakete", rekao je Paul Verna, glavni analitičar u Insider Intelligenceu.

„Pristupačniji su unatoč povećanju cijena, pružaju veću fleksibilnost za zaustavljanje i pokretanje usluge i sve više prenose programe koji su prije postojali samo na naslijeđenim sustavima, poput sportova uživo. Također, kako sazrijevaju, usluge "strujanja" grade biblioteke digitalnih sadržaja koje morate pogledati. To daje gledateljima sve više i više poticaja da prekinu vezu i prijave se s pružateljima digitalnih video zapisa“, ističe Verna.

Trenutne prognoze sada predviđaju da će broj kućanstava s plaćenom televizijom pasti za dodatnih 7,1 posto ove godine na 60,5 milijuna, ili 45,6 posto američkih kućanstava. Do kraja 2027. ta će brojka pasti na 34,9 posto. To znači da je broj kućanstava koja režu vrpcu prošle godine skočio više od očekivanog.

Broj se popeo 17,7 posto na 43,0 milijuna. U rujnu 2022. Insider Intelligence prognozirao je skok od 14,2 posto. Sada očekuju da će se do kraja ove godine broj kućanstava koja režu vrpcu povećati za dodatnih 10,8 posto na 47,6 milijuna, čime će po prvi put premašiti jednu trećinu (35,9 posto) kućanstava. Do kraja 2027. brojka će premašiti 60 milijuna, odnosno 44,1 posto američkih kućanstava.

"Dostupnost ključnih sadržaja, posebno sportskih događaja uživo, na platformama za streaming potaknut će smanjenje broja u nadolazećim godinama", rekao je Oscar Bruce, analitičar predviđanja u Insider Intelligenceu.

“Thursday Night Football prešao je s Foxa na Amazon Prime Video 2022. godine. NFL Sunday Ticket će se prebaciti s DirecTV-a na YouTube kada nova sezona počne ove jeseni. Kako sve više marquee programiranja migrira online, očekujemo da će sve više kućanstava prekinuti vezu u korist jeftinijih digitalnih alternativa“, pojašnjava Bruce.

Među digitalnim video uslugama, YouTube vodi s 236,1 milijuna gledatelja ove godine, što uključuje i gledatelje koji plaćaju i one koji ne plaćaju. Među uslugama samo s pretplatom prednjači Netflix sa 170,6 milijuna gledatelja. Ove godine očekuje se lagani pad gledanosti Netflixa jer kompanija suzbija dijeljenje lozinki, ali predviđamo povratak pozitivnom rastu u 2024. Amazon je drugi ove godine sa 157,3 milijuna, a slijedi ga Hulu sa 127,8 milijuna. Disney+ trenutno je na četvrtom mjestu sa 112,7 milijuna gledatelja. Daleki peti je HBO Max s 89,7 milijuna. Paramount+ će preteći Peacock, koji ograničava slobodan pristup, i doći na začelje sa 72,6 milijuna gledatelja.