Nedavni pad Facebooka pokazuje potrebu za više izbora

Nedavni pad Facebooka pokazuje potrebu za više izbora

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager komentirala je na Twitteru privremeni prekid rada Facebooka 4. listopada ove godine i napisala da je incident pokazao potrebu za većim izborom na tehnološkom tržištu te smanjenim oslanjanjem na nekoliko velikih igrača u industriji.

U tom smjeru su komentarima otišli mnogi čelnici institucija, organizacija pa čak i država ili gradova. Dakle, nekako se stvara zajednička premisa kako se kreirala potreba za regulativama i preispitivanjem tehnoloških moćnika. U ovom slučaju - Facebooka.

Nadalje, Vestager je navela da su alternative i izbor u tehnologiji nužni, dodajući da je to specifičan cilj Zakona o digitalnim tržištima. Njime se želi nametnuti stroža pravila za digitalne platforme kako bi se osigurala interoperabilnost i zabranila diskriminacija u korist vlastitih usluga.

To bi, također, rezultiralo time da veliki igrači ne bi mogli iskoristiti nepošteno ponašanje. Nažalost, to je dosad bio slučaj i zapravo je sve te kompanije doveo u centar (negativne) pozornosti. Što bi reklo, sami su se doveli u ovu situaciju. Iako, to je nepravedno obzirom da korisnici imaju izbor ne sudjelovati. Svejedno, biraju sudjelovati.

Facebook je priznao da je do kvara došlo zbog greške tijekom rutinskog održavanja mreže podatkovnih centara. Pogreška je uzrokovala kolaps njegovog globalnog sustava na više od šest sati, što je dovelo do bujice problema koji su odgodili popravke, priopćila je ta kompanija odmah nakon što se sve saniralo.

Ali, možda je baš ta greška dovela do konačnog shvaćanja potrebe za promicanjem alternativa na tržištu, a ne ovisnosti o jednom proizvodu, usluzi ili, u ovom slučaju, društvenoj mreži. Stoga, kroz narednih godinu do dvije svakako možemo očekivati podosta noviteta u smislu "borbe" protiv aktualne situacije u kojoj nekoliko kompanija na raznim područjima ima praktički pa potpunu kontrolu...

Još iz kategorije

CES 2022: Google obećao bolju povezanost uređaja

CES 2022: Google obećao bolju povezanost uređaja

13.01.2022.

Appleovi korisnici jako vole isticati jednostavnost postavljanja, uparivanja i prebacivanja između svih njihovih uređaja. Ali, uz nekoliko iznimaka, to je nešto što korisnici Androida nisu uistinu mogli iskoristiti. I Google to najavljuje promijeniti, odnosno, najavio je tijekom CES sajma u Las Vegasu.

Nastavak odličnog poslovanja DataBoxa uz dvoznamenkasti rast

Nastavak odličnog poslovanja DataBoxa uz dvoznamenkasti rast

11.01.2022.

Tržište podatkovnih centara i cloud rješenja nastavlja rast, potvrđuje za ICTbusiness.info direktor DataBoxa Filip Olujić i dodaje da je u svakodnevnom poslovanju, za njih ključno stalno pratiti razvoj tehnoloških rješenja i pravovremeno reagirati na potrebe korisnika.

U 2021. detektiran rekordan broj mjesta curenja podataka

U 2021. detektiran rekordan broj mjesta curenja podataka

08.01.2022.

Tehnologija je toliko napredovala da je malo tko može ignorirati, što znači da većina ljudi s pristupom internetu čuva u digitalnom smislu podosta osobnih podataka, a tako nešto itekako je primamljivo hakerima. I brojke napada koji se tiču „curenja“ podataka ili „data leak site“ (DLS) to itekako dobro otkrivaju.