Microsoft Edge u zadnjih 12 mjeseci narastao 1300 posto i prestigao Mozillin Firefox

Microsoft Edge u zadnjih 12 mjeseci narastao 1300 posto i prestigao Mozillin Firefox

Microsoft je prelaskom na chromium za svoj Edge internetski preglednik potpuno pogodio jer broj korisnika povećao se za 1308 posto kroz posljednjih 12 mjeseci i to je bilo dovoljno za premašiti Mozillin Firefox.

Naravno, potrebno je uzeti u obzir da rastom broja Windows 10 korisnika raste i broj korisnika za Edge, baš kao nekad za Internet Explorer u prijašnjim verzijama Windows operativnih sustava. Svejedno, ne treba zanemariti ove sjajne rezultate.

A prema njima vidi se da je u ožujku prošle godine Edge bio na 0,57 posto udjela na tržištu, a u ožujku ove godine na 8,03 posto. Najveći skok zbio se u lipnju 2020. jer je Microsoft "pojačao" ponudu Edgea prema korisnicima kroz Windows Update.

Nakon tog samo je krenulo prema naprijed i trenutno je Edge treći na svijetu, a Firefox četvrti sa 7,95 posto udjela na tržištu. Nažalost po Mozillu, kako je Edge rastao, tako je Firefox gubio udio, što znači da korisnici prelaze s njega na Microsoftovo rješenje za surfanje.

Tako nešto uopće ne "dira" Google jer njegov Chrome je u godini dana izgubio tek djelić udjela i pao sa 68,11 posto na 67,14 posto. Appleov Safari se pak također može pohvaliti odličnim rezultatima jer je u godinu dana skočio s 8,93 posto na 10,11 posto. Dovoljno za drugo mjesto, što nije čest slučaj, gledajući povijesno.

Microsoft se na chromium odlučio prijeći 15. siječnja prošle godine. Tad je krenula tranzicija i "tradicionalni" Edge te njegov EdgeHTML, koji je kreirao Microsoft, zamijenio je chromium bazirani Edge te je renderiranje stranica palo "na njegova leđa".

Što se promijenilo? Pa, za oko je zapeo novi logo, koji više nije potpuno plave boje već ima i svjetlije nijanse, ali i podosta zelene. Nadalje, promijenilo se i korisničko sučelje preglednika, kao i njegova funkcionalnost. Podsjeća na Chrome i Firefox, što je potpuno logično s obzirom na chromium.

Još iz kategorije

Broj IoT napada se udvostručio u prvih 6 mjeseci 2021.

Broj IoT napada se udvostručio u prvih 6 mjeseci 2021.

26.09.2021.

Kibernetički napadi na Internet stvari (IoT) izvedene uređaje porastao je za više od sto posto kroz prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, otkrio je analizom Kaspersky.

Mozilla Firefox za dlaku ispred Microsoft Edgea

Mozilla Firefox za dlaku ispred Microsoft Edgea

25.09.2021.

Firefox i Edge vode žestoku bitku za treće mjesto najkorištenijeg internetskog preglednika na svijetu, a čini se da je i dalje u vodstvu Microsoftov “prvak”, no jedva. Naime, prema Statcounteru, u kolovozu ove godine je Firefox bio na 3,55 posto udjela, a Edge na 3,57 posto.

Mozilla tvrdi da najnovije značajke Chromea omogućuju praćenje korisnika

Mozilla tvrdi da najnovije značajke Chromea omogućuju praćenje korisnika

24.09.2021.

Google je predstavio Chrome 94 i predstavio cijeli niz noviteta, ali neki od njih izazivaju sumnju da baš nisu prijateljski naklonjeni korisnicima, na što upozoravaju u Mozilli, koja stoji iza konkurentskog Firefoxa.