Microsoft Edge prestigao Firefox

Microsoft Edge prestigao Firefox

Microsoftov Edge internetski preglednik uspio je prema svim mjerenjima postati drugi najpopularniji browser na svijetu, što znači da se nakon niza godina Mozillin Firefox “strmoglavio” na treće mjesto. Što se nekako moglo naslutiti kroz posljednjih nekoliko mjeseci, no moralo se i službeno dogoditi.

Brojke donosi Netmarketshare, a prema njima Edge ima 8,09 posto udjela na tržištu, dok je Firefox na 7,36 posto. Riječ je o stanju u srpnju, no još od ožujka situacija daje za naslutiti da će biti upravo ovako kako jest - Edge drugi i Firefox treći. Razlog za to jest što Internet Explorer korisnici polako prelaze na Edge, koji je unaprijed određeni browser na svim Windows 10 uređajima.

A njih je trenutno oko 1,1 milijardi diljem svijeta, pa samim time Edge dobiva na značaju. I nije to ništa čudno, riječ je o ispoliranom i poprilično zanimljivom browseru, s mnogo potencijala. Posebno otkako se Microsoft odlučio prijeći na chromium pa dodatno poboljšati stabilnost i performanse.

No, ima li Edge svojih prednosti pred Firefoxom? U principu nema. I nije to ništa negativno, Edge je nešto brži, ali "golim okom" to se teško vidi. Siguran je kao Firefox, to se Microsoftu mora priznati, ali na području privatnosti, Firefox je ipak osjetno bolji. Boljka je to za Microsoft, ali u toj se kompaniji ne opterećuju previše tim detaljem jer Edge se koristi u velikoj većini kroz poslovni sektor, dok Firefox i nakon gotovo dva desetljeća ostaje u "individualnoj domeni".

Na kraju, možemo kazati da se prava bitka odvija između Mozille i Microsofta jer Chrome ima više od 70 posto udjela, s tim da Google uživa iznimno veliko nepovjerenje korisnika u ovom trenutku, pa mnogi traže alternative njegovih proizvoda. Dok je za Search, Gmail, YouTube ili Android to teško pronaći, za browser svakako nije, ne može se pogriješiti ni s Edgeom ni Firefoxom...

Još iz kategorije

Niti Googleovi inžinjeri ne razumiju Googleove kontrole za privatnost korisnika

Niti Googleovi inžinjeri ne razumiju Googleove kontrole za privatnost korisnika

18.09.2020. komentiraj

Tehnološke kompanije u svom uzletu nisu previše marile za privatnost korisnika jer to jednostavno nisu ni morale. Vremena su se promijenila, ali iste te kompanije muku muče s prilagodbom. Naime, teško se riješiti starih i profitabilnih navika.

Mladi zaposlenici češće budu žrtve phishinga od starijih

Mladi zaposlenici češće budu žrtve phishinga od starijih

18.09.2020. komentiraj

Stariji zaposlenici imaju jednu poveću prednost pred mlađim generacijama, a ona je da se ne osjećaju toliko samopouzdano kad se radi o mogućnosti “phishing” vrste napada. Svjesni su da im se može dogoditi pa više paze, dok se mladi “zaletavaju” i onda zapravo češće završavaju kao žrtve pa time ulaze češće u statistiku.

Google i Hrvatska turistička zajednica omogućuju online uvid u bogatu nematerijalnu baštinu Hrvatske

Google i Hrvatska turistička zajednica omogućuju online uvid u bogatu nematerijalnu baštinu Hrvatske

17.09.2020. komentiraj

Hrvatska je jedna od zemalja s najvećim brojem predmeta nematerijalne kulturne baštine na popisu UNESCO-a, a kroz suradnju Google Arts & Culture i Hrvatske turističke zajednice omogućen je online uvid u bogatu hrvatsku nematerijalnu baštinu koja je od sada dostupna na linku (g.co/travelcroatia) na hrvatskom i engleskom jeziku. U projektu sudjeluju i Muzej za umjetnost i obrt te Muzej Sinjske alke koji su tako postali dijelom više od 2000 kulturnih institucija iz 80 zemalja koje sudjeluju u projektu Google Arts & Culture.