Lažni antivirusi haraju Androidom

Lažni antivirusi haraju Androidom

Foto: Antonio Jularić

Android korisnici ponovno su u opasnosti jer antivirusne aplikacije koje bi ih trebale štititi čine upravo suprotno i dovode ih u opasnost, razotkrila je kompanija VPNpro kroz svoje istraživanje na Google Play Storeu.

Riječ je o antivirusnim aplikacijama s ukupno više od 1,5 milijardi preuzimanja! Dakle, to su redom Security Master (500 milijuna instalacija), Virus Cleaner (50 milijuna instalacija), Antivirus Free (10 milijuna instalacija), 360 Security (100 milijuna instalacija), Virus Cleaner 2019 (50 milijuna instalacija), Super Phone Cleaner (50 milijuna instalacija), 360 Security Lite (50 milijuna instalacija), Super Cleaner (100 milijuna instalacija), Clean Master (milijarda instalacija), Super Security (10 milijuna instalacija), Antivirus Free (50 milijuna instalacija), Antivirus Free 2019 (milijun instalacija), Antivirus Android (milijun instalacija), Antivirus & Virus Cleaner (10 milijuna instalacija) te Antivirus Mobile s nepoznatim brojem instalacija.

Treba naglasiti da je šest aplikacija od svih navedenih iz Kine, koja često nudi tržištu malware u aplikacijama, najčešće onaj koji se tiče praćenja ili lažnih oglasa, s ciljem "pumpanja" brojki te u konačnici zarade. U Europi i Sjedinjenim Američkim Državama pak nema nijedne aplikacije. Odnosno, nijedna nije tamo utemeljena.

Ono što čine ove zaražene aplikacije jest traženje povećeg broja dozvola, a zatim prate korisnike na razne načine, bez zadrške i potom sve te podatke plasiraju na strane koje nisu poznate, ali svakako donose onima koji stoje iza malwarea zaradu. Samo, problematično je u ovoj priči što aplikacija prilikom instalacije traži sve te dozvole i ukoliko ih ne dobije, ništa se neće dogoditi, osim što je korisnik neće moći pokrenuti. No, ako pristane na sve što se traži, bit će praćen.

Zato stručnjaci u VPNpro naglašavaju da korisnici trebaju preuzimati aplikacije koje su provjerene, ali i naglašavaju da na mobilnim uređajima u principu antivirusne aplikacije ni nisu potrebne, pa da nema smisla preuzimati ih i dovoditi se u nepotreban rizik...

Još iz kategorije

Složen sustav e-Propusnica podignut u samo nekoliko dana

Složen sustav e-Propusnica podignut u samo nekoliko dana

04.04.2020. komentiraj

Jedna od usluga države e-Propusnice nastala je u samo nekoliko dana i profunkcionirala u ranim jutarnjim satima 2. travnja ove godine. Prema najnovijim podacima koji su izneseni danas u 14 sati na pressici stožera Civilne zaštite izdano je 382.191 e-Propusnica i dosad je odbijeno 9.625 zahtjeva za e-Propusnicama.

Broj e-Propusnica dosegao 370 tisuća

Broj e-Propusnica dosegao 370 tisuća

04.04.2020. komentiraj

Najnovije brojke govore kako je dosad izdano oko 370 tisuća propusnica što je zaista iznimno velik broj. Jučer je, kako smo objavili ministar unutarnjih poslova u 14 sati istaknuo da je broj propusnica 192.262. U večernjim satima ministar uprave Ivan Malenica da e-propusnica izdano više od 306 tisuća. Ministar uprave Malenica tada je potvrdio kako je odbijeno čak 7 tisuća zahtjeva.

Novi pokušaj internetske prijevare – ne otvarajte ovakve mailove i ne klikajte na linkove

Novi pokušaj internetske prijevare – ne otvarajte ovakve mailove i ne klikajte na linkove

04.04.2020. komentiraj

Ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je na novi način prijevare koji se pojavio na internetu obliku e-mail poruke koja za cilj imaju krađu podataka za pristup Internet bankarstvu građana. Ponovno je riječ o phishing mailu, odnosno mailu koju vas želi „upecati“ da kliknete na njegov sadržaj.