Kraj zlatne ere za streaming TV

Kraj zlatne ere za streaming TV
DepositPhotos

Netflix je ulaskom u streaming vode potpuno promijenio način na koji gledamo filmove i serije, što se moglo vidjet po enormnom rastu te vrste usluga kroz posljednjih desetak godina, no s 2022. se moglo naslutiti ono što se u 2023. slobodno može kazati - zlatno doba za TV streaming je završilo.

Kako je bio pokretač promjena u pozitivnom smjeru, tako je Netflix i pokretač promjena u nekom još uvijek nepoznatom smjeru. Ili, bolje rečeno, Netflix je označio kraj perioda neometanog rasta.

S prošlom je godinom prvi put zabilježio pad broja korisnika, odlučio se za uvođenje reklama i suočio s problemima kakvih prije nije bilo. Identično je na cijelom tržištu. Tek Disney+ i Amazon Prime Video pronalaze prostor, ali samo zato što još nisu dosegli vrhunac poput Netflixa. No, stići će uskoro i to.

Također, što se Netflixa tiče, učinjene su neke "greške u koracima" i potom naprasno izvedeni zaokreti za 180 stupnjeva, koji su saom pogoršali situaciju. Malo tko može shvatiti kako su lideri tako moćnog igrača uspjeli biti toliko nesvjesni svijeta oko sebe.

U želji da konstantno bude lider, Netflix je sredino prošlog desetljeća odlučio otići u nešto originalnijem smjeru, okrenuo se raznovrsnosti, manjinama i to ukomponirao kroz sadržaj. Zbog toga ih se kritiziralo, ali to je uobičajeno s promjenama. Nažalost, u Netflixu su željeli propagirati određene skupine ljudi kroz sadržaj, ali nisu bili spremni na nešto lošiji rezultat.

Potom, kad je izostao, odlučili su srezati sve što algoritmi utvrde da nema smisla gurati u nove sezone i potpuno zanemarili kvalitetu. Naravno, pritom je bilo podosta kolateralnih žrtava. I u konačnici, posljednje dvije do tri godine strategija Netflixa je kvantiteta, čime se poništio pokušaj te platforme da se nadmeće s onime što čini HBO.

Stoga, sad svjedočimo poplavi reality televizije, od koje su mnogi željeli pobjeći upravo na Netflix i konkurente. Koji imaju svojih problema pa ih nadomještaju ili previsokim cijenama ili također poplavom reklama i lošeg sadržaja.

Sve u svemu, bilo je lijepo dok je trajalo, ali investitori sad žele povrat novca koji su ulagali godinama. Sreća u nesreći je da ipak publika određuje trendove pa će ono što joj ne odgovara netko poslušati i postati neki novi Netflix, lider jedne nove ere za streaming.