Koliko Twitch streameri stvarno zarađuju?

Koliko Twitch streameri stvarno zarađuju?

Foto: Antonio Jularić

Twitch kao platforma uistinu ima sjajnu priču jer se uzdigla zahvaljujući ljubavi gamerske zajednice prema video igrama i načinu na koji se one predstavljaju svijetu, što se počelo vraćati i u financijskom smislu onima koji doprinose najviše svojim angažmanom.

Konkretno, tijekom svog streaminga N3RDFUSION CMO i bivši CEO CLG-a Devin Nash otkrio je enormne svote novca koje zarađuju "streameri" na Twitchu. I to samo od sponzora, što je dodatno zanimljiviji dio cijele priče.

Riječ je o prosječno 15 tisuća do 20 tisuća američkih dolara mjesečno po sponzoru za one najpopularnije. Ujedno, prosjek najvećima su četiri sponzora pa znači da u prosjeku zarađuju do 80 tisuća dolara mjesečno. Oni manji zarađuju nešto manje, ali zarada od sponzora i dalje se broji u tisućama ili stotinama dolara mjesečno.

Nadalje, Nash tvrdi da 99 posto streamera koji imaju bazu od barem nekoliko tisuća pretplatnika, zarađuje za život zahvaljujući Twitchu, što znači da samo jedan posto njih to ne uspije. Naravno, nije lako doći do svih tih pretplatnika, morate imati kvalitetan sadržaj, ponuditi nešto novo i zanimljivo. A tu pričamo samo o pretplatnicima, ne i onima koji plaćaju da bi bili pretplatnici, to je razina više.

S njom dolazi i dodatna zarada. Jer, Twitch daje 70 posto od svakog pretplatnika "streameru" pa na taj način od pet dolara njemu ide 3,5 dolara. Upravo zato se svi oni sadržajem bore za što je više pretplatnika moguće. Dijele im nagrade, obraćaju im se, čine sve kako bi personalizirali iskustvo. I vraća im se.

Najbolji primjer je MOONMOON, koja ima 500 tisuća pogleda tjedno na dva objavljena videa i kad se tome pridoda YouTube, zaradi godišnje oko dva milijuna dolara, što je izniman novac. Naravno, ne mogu svi dosegnuti toliku brojku, no zarađuje se na godišnjoj razini na desetke i stotine tisuća dolara samo zahvaljujući nekoliko tisuća pretplatnika i barem jednom sponzoru.

Ukratko, Twitch je jako unosna platforma za one najkreativnije i one sposobne prepoznati trendove u gaming industriji, ali i samoj zajednici.

Još iz kategorije

WhatsApp probio brojku od 2 milijarde aktivnih korisnika

WhatsApp probio brojku od 2 milijarde aktivnih korisnika

18.02.2020. komentiraj

Facebook ima razloga za ponos jer WhatsApp koji je kupio 2014. i pritom nije učinio neke značajne promjene s aplikacijom te njenim mogućnostima, ima nevjerojatnih dvije milijarde aktivnih korisnika mjesečno! To je pola milijarde više no 2018. kad ih je bilo 1,5 milijardi.

Platforma za upravljanje influencerima

Platforma za upravljanje influencerima

18.02.2020. komentiraj

Webfluential global otvorio je u ured u Zagrebu, a kako bi olakšao brendovima i agencijama olakšao angažman influencera, vođenje influencer kampanja te im omogućio praćenje rezultata i marketinških investicija u ovom kanalu komunikacije.

Dugotrajni cyber napad na INA-u

Dugotrajni cyber napad na INA-u

17.02.2020. komentiraj

INA Grupa je pod kibernetičkim napadom koji je započeo oko 22 sata 14. veljače 2020. te uzrokovao poteškoće u radu pojedinih informatičkih sistema, što povremeno može utjecati na normalan rad, primjerice, izdavanja bonova za mobitele, elektroničkih vinjeta, plaćanja komunalnih računa, ističu iz najveće domaće naftne kompanije.  Opskrba tržišta je sigurna, ističu iz INA-e i dodaju da je prodaja goriva na njihovim maloprodajnim mjestima se nastavlja neometano. Provedba svih plaćanja je sigurna, neovisno o tome radi li se o gotovinskom plaćanju, INA kartici ili bankovnoj kartici, pojašnjavaju dalje iza INA-e. Pritom napominju kako rade na tome kako bi žurno otklonili poteškoće u radu sustava.