Koliko Twitch streameri stvarno zarađuju?

Koliko Twitch streameri stvarno zarađuju?

Foto: Antonio Jularić

Twitch kao platforma uistinu ima sjajnu priču jer se uzdigla zahvaljujući ljubavi gamerske zajednice prema video igrama i načinu na koji se one predstavljaju svijetu, što se počelo vraćati i u financijskom smislu onima koji doprinose najviše svojim angažmanom.

Konkretno, tijekom svog streaminga N3RDFUSION CMO i bivši CEO CLG-a Devin Nash otkrio je enormne svote novca koje zarađuju "streameri" na Twitchu. I to samo od sponzora, što je dodatno zanimljiviji dio cijele priče.

Riječ je o prosječno 15 tisuća do 20 tisuća američkih dolara mjesečno po sponzoru za one najpopularnije. Ujedno, prosjek najvećima su četiri sponzora pa znači da u prosjeku zarađuju do 80 tisuća dolara mjesečno. Oni manji zarađuju nešto manje, ali zarada od sponzora i dalje se broji u tisućama ili stotinama dolara mjesečno.

Nadalje, Nash tvrdi da 99 posto streamera koji imaju bazu od barem nekoliko tisuća pretplatnika, zarađuje za život zahvaljujući Twitchu, što znači da samo jedan posto njih to ne uspije. Naravno, nije lako doći do svih tih pretplatnika, morate imati kvalitetan sadržaj, ponuditi nešto novo i zanimljivo. A tu pričamo samo o pretplatnicima, ne i onima koji plaćaju da bi bili pretplatnici, to je razina više.

S njom dolazi i dodatna zarada. Jer, Twitch daje 70 posto od svakog pretplatnika "streameru" pa na taj način od pet dolara njemu ide 3,5 dolara. Upravo zato se svi oni sadržajem bore za što je više pretplatnika moguće. Dijele im nagrade, obraćaju im se, čine sve kako bi personalizirali iskustvo. I vraća im se.

Najbolji primjer je MOONMOON, koja ima 500 tisuća pogleda tjedno na dva objavljena videa i kad se tome pridoda YouTube, zaradi godišnje oko dva milijuna dolara, što je izniman novac. Naravno, ne mogu svi dosegnuti toliku brojku, no zarađuje se na godišnjoj razini na desetke i stotine tisuća dolara samo zahvaljujući nekoliko tisuća pretplatnika i barem jednom sponzoru.

Ukratko, Twitch je jako unosna platforma za one najkreativnije i one sposobne prepoznati trendove u gaming industriji, ali i samoj zajednici.

Još iz kategorije

Niti Googleovi inžinjeri ne razumiju Googleove kontrole za privatnost korisnika

Niti Googleovi inžinjeri ne razumiju Googleove kontrole za privatnost korisnika

18.09.2020. komentiraj

Tehnološke kompanije u svom uzletu nisu previše marile za privatnost korisnika jer to jednostavno nisu ni morale. Vremena su se promijenila, ali iste te kompanije muku muče s prilagodbom. Naime, teško se riješiti starih i profitabilnih navika.

Mladi zaposlenici češće budu žrtve phishinga od starijih

Mladi zaposlenici češće budu žrtve phishinga od starijih

18.09.2020. komentiraj

Stariji zaposlenici imaju jednu poveću prednost pred mlađim generacijama, a ona je da se ne osjećaju toliko samopouzdano kad se radi o mogućnosti “phishing” vrste napada. Svjesni su da im se može dogoditi pa više paze, dok se mladi “zaletavaju” i onda zapravo češće završavaju kao žrtve pa time ulaze češće u statistiku.

Google i Hrvatska turistička zajednica omogućuju online uvid u bogatu nematerijalnu baštinu Hrvatske

Google i Hrvatska turistička zajednica omogućuju online uvid u bogatu nematerijalnu baštinu Hrvatske

17.09.2020. komentiraj

Hrvatska je jedna od zemalja s najvećim brojem predmeta nematerijalne kulturne baštine na popisu UNESCO-a, a kroz suradnju Google Arts & Culture i Hrvatske turističke zajednice omogućen je online uvid u bogatu hrvatsku nematerijalnu baštinu koja je od sada dostupna na linku (g.co/travelcroatia) na hrvatskom i engleskom jeziku. U projektu sudjeluju i Muzej za umjetnost i obrt te Muzej Sinjske alke koji su tako postali dijelom više od 2000 kulturnih institucija iz 80 zemalja koje sudjeluju u projektu Google Arts & Culture.