Je li došao kraj haktivistima?

Je li došao kraj haktivistima?

Foto: Fotolia

Haktivisti nisu kao što su nekad bili i to potvrđuju brojke njihovih napada na razne mete. Naime, u padu su za 95 posto u odnosu na 2015. godinu i nekako se čini kao da je val aktivizma u smislu hakerskih napada iščeznuo.

Istražio je to IBM i naveo da se u 2015. dogodio vrhunac velikih haktivističkih napada - njih 35. No, nakon toga su krenule strože mjere sigurnosti, strože kazne za haktiviste i samim time im se podosta stalo na kraj. Rezultat jest pet napada u 2017., dva u 2018. i nijedan u prvim mjesecima ove godine. Neki će to nazvati pobjedom, neki porazom. Jer, haktivisti nikad nisu tražili financijsku korist, borili su se za neki viši cilj. Barem ako se njih pita.

Naravno, najveći razlog potpunog kolapsa ove priče jest nestanak Anonymousa, kolektiva koji je uistinu sijao strah i trepet među one koji su im prokazani kao krivci za lošu situaciju u svijetu. Ali, taj kolektiv bio je jak kao njegova najslabija karika i kad je pala jedna osoba, zbio se domino efekt. No, to ne znači da nema haktivista u svijetu, dapače.

Jer, Anonymousi koji su bili poznati, činili su svega 45 posto svih haktivističkih napada, što znači da je 55 posto ipak pripadalo drugim haktivističkim skupinama ili anonimnim pojedincima. Pa tako devet posto čini Lizard Squad, četiri posto DownSec, New World Hackers, NHSC, Phantom Squad i Moonstar Team. Na dva posto je LulzSec, Kurdistan Worker's Party i Team Hans. A 20 posto otpada na anonimne pojedince ili razne druge skupine.

"Anonymous skupina proslavila se borbom za socijalna i građanska prava, zbog čega su joj prilazili članovi diljem svijeta. Ali, s 2016. počeli su se uključivati u političke kampanje, što je udaljilo od njih brojne članove", navodi IBM jedan od razloga raspada Anonymousa i naglašava da je taj raspad stvorio lažne Anone, skupine koje su željele profitirati od slave Anonymousa.

Ali, glavni razlozi nestanka haktivista jesu spomenute strože mjere. Od 2011. samo u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i Turskoj uhićena su 62 haktivista i svako to uhićenje dovelo je do niza drugih mjera razotkrivanja skupina i mreža haktivista.

Još iz kategorije

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

23.09.2019. komentiraj

Firefox je napokon omogućio svim korisnicima mjeru zaštite protiv trackinga, najavljenu još u listopadu prošle godine. Naime, s verzijom Firefox 69 stigla je obrana protiv napasti koja posljednjih godina čini podosta štete po pitanju privatnosti korisnicima raznih internetskih preglednika, ne samo ovog Mozillinog.

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

23.09.2019. komentiraj

Facebook je tijekom drugog kvartala ove godine bilježio 2,41 milijarde aktivnih korisnika na mjesečnoj razini, što je rast od osam posto u odnosu na isto razdoblje lani, no u sjevernoj Americi taj pozitivni trend jedva da vrijedi.

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

20.09.2019. komentiraj

Digitalni život ili na engleskom “digital life” postala je realnost u današnje vrijeme, pojam koji označava koliko je određena sredina omogućila ljudima u njoj pristup digitalnoj sferi, prvenstveno po pitanju onoga što bi im pomoglo u svakodnevici. Kao, primjerice, što Estonija praktički sve nudi u digitalnom obliku i tako olakšava živote građanima.