Google najavio Chrome Lite Pages

Google najavio Chrome Lite Pages

Foto: DepositPhotos

Google ja najavio novu mogućnost pod nazivom Lite Pages, kojima se namjerava ubrzati “podizanje” HTTPS stranica na uređajima s Android mobilnim operativnim sustavom i Chrome internetskim preglednikom.

Ovaj novitet pridodat će se postojećem kojeg znamo pod imenom Data Saver i dostupan je već četiri godine, ali odsad će funkcionirat i s HTTPS stranicama, što je korak prema naprijed, u budućnost. Baš kao što će u nju ući i svi oni iz zemalja u razvoju, gdje se još uvijek nerijetko koriste 2G mreže, a one su iznimno spore i ubrzati iskustvo surfanja izniman je plus od strane Googlea.

"Podizanje web stranice s Lite Pages ubrzava se di 90 posto na sporim internetskim vezama, kojima inače treba nekoliko desetaka sekundi, pa i minuta, da to obave", ponosno ističu u Googleu i navode da se Lite Pages ne može koristiti ako Data Saver nije također omogućen u Chrome za Android.

Što se dodatnih tehničkih detalja tiče, Lite Pages će utjecati samo na statični sadžaj kao što su fotografije i tekst, ali ostali osjetljivi podaci neće se dirati te će "komunicirati" direktno samo između Chrome internetskog preglednika i odredišta. Ukratko, kad Chrome optimizira HTTPS stranicu, samo se URL dijeli s Googleom, ništa više.

"Druge informacije, kao kolačići, informacije o prijavama i personalizirani sadržaj sa stranice, ne dijeli s se Googleom", navedeno je u pojašnjenjima i to bi trebalo zadovoljiti sve korisnike, čak i one koji nisu otvoreni prema dijeljenju svojih podataka s tehnološkim kompanijama.

Moguće je čak i postaviti Chrome u trajno 2G stanje, što znači da bi Lite Pages mogućnost bila uključena konstantno, što zvuči poprilično praktično. Ali, problematično je što Google omogućava webmasterima zabraniti pokretanje Lite Pages na njihovim stranicama kako bi se oglasi mogli neometano pokretati. I, tim se detaljom zapravo cijela priča "baca u vjetar"... Ali zapravo je sve na kraju moguće!

Još iz kategorije

Građani žele plaćati mobitelom i koristiti biometriju te traže veću razinu sigurnosti pri kupnji online

Građani žele plaćati mobitelom i koristiti biometriju te traže veću razinu sigurnosti pri kupnji online

19.06.2019. komentiraj

Hrvati koriste sve više digitalnih usluga te traže više inovacija u segmentima zdravstva, obrazovanja, javnom prijevozu i financijskim uslugama, a kad je riječ o digitalnim uslugama bitni su im sigurnost i troškovi, pokazuje istraživanje o digitalizaciji koje je Mastercard danas predstavio u Zagrebu. Studija, koju je Ipsos proveo u 13 europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, donosi uvid u stavove građana prema digitalnim uslugama, digitalnim plaćanjima i digitalnoj sigurnosti.

INFOGRAFIKA: Gdje pristup internetu najviše košta?

INFOGRAFIKA: Gdje pristup internetu najviše košta?

19.06.2019. komentiraj

Internet u Hrvatskoj nije skup, dostupan je u praktički svim dijelovima Lijepe Naše po poprilično velikoj brzini i po tom pitanju situacija je napredna, daleko naprednija i bolja no u povećem dijelu svijeta.

Facebook najavio vlastitu kriptovalutu nazvanu Libra

Facebook najavio vlastitu kriptovalutu nazvanu Libra

19.06.2019. komentiraj

Najavom o vlastitoj kriptovaluti Facebook je izazvao veliku pozornost, a tek odabirom imena – Libra odnosno ako to prevedemo na hrvatski Vaga. Nova će valuta biti lansirana već sljedeće godine i biti ono što je poznato kao stabilcoin - digitalna valuta koja je podržana od strane valuta i vrijednosnih papira. Cilj je izbjeći masovne fluktuacije vrijednosti tako da se Vaga može koristiti za svakodnevne transakcije tako da više ne postoje problemi kao kod drugih kriptovaluta zbog velikih fluktuacije kao što je to slučaj kod Bitcoina.