Google najavio Chrome Lite Pages

Google najavio Chrome Lite Pages

Foto: DepositPhotos

Google ja najavio novu mogućnost pod nazivom Lite Pages, kojima se namjerava ubrzati “podizanje” HTTPS stranica na uređajima s Android mobilnim operativnim sustavom i Chrome internetskim preglednikom.

Ovaj novitet pridodat će se postojećem kojeg znamo pod imenom Data Saver i dostupan je već četiri godine, ali odsad će funkcionirat i s HTTPS stranicama, što je korak prema naprijed, u budućnost. Baš kao što će u nju ući i svi oni iz zemalja u razvoju, gdje se još uvijek nerijetko koriste 2G mreže, a one su iznimno spore i ubrzati iskustvo surfanja izniman je plus od strane Googlea.

"Podizanje web stranice s Lite Pages ubrzava se di 90 posto na sporim internetskim vezama, kojima inače treba nekoliko desetaka sekundi, pa i minuta, da to obave", ponosno ističu u Googleu i navode da se Lite Pages ne može koristiti ako Data Saver nije također omogućen u Chrome za Android.

Što se dodatnih tehničkih detalja tiče, Lite Pages će utjecati samo na statični sadžaj kao što su fotografije i tekst, ali ostali osjetljivi podaci neće se dirati te će "komunicirati" direktno samo između Chrome internetskog preglednika i odredišta. Ukratko, kad Chrome optimizira HTTPS stranicu, samo se URL dijeli s Googleom, ništa više.

"Druge informacije, kao kolačići, informacije o prijavama i personalizirani sadržaj sa stranice, ne dijeli s se Googleom", navedeno je u pojašnjenjima i to bi trebalo zadovoljiti sve korisnike, čak i one koji nisu otvoreni prema dijeljenju svojih podataka s tehnološkim kompanijama.

Moguće je čak i postaviti Chrome u trajno 2G stanje, što znači da bi Lite Pages mogućnost bila uključena konstantno, što zvuči poprilično praktično. Ali, problematično je što Google omogućava webmasterima zabraniti pokretanje Lite Pages na njihovim stranicama kako bi se oglasi mogli neometano pokretati. I, tim se detaljom zapravo cijela priča "baca u vjetar"... Ali zapravo je sve na kraju moguće!

Još iz kategorije

Cijene .com domena kreću prema gore

Cijene .com domena kreću prema gore

19.02.2020. komentiraj

Američka Nacionalna uprava za telekomunikacije i informacije (NTIA) pri američkom Ministarstvu trgovine produljila je 2018. sporazum s Verisignom, koji određuje način na koji može koristiti „.com“ jer on se veže ugovorom s Internetskom korporacijom za dodjelu imena i brojeva (ICANN).

5 smjernica za bolju sigurnost IoT uređaja

5 smjernica za bolju sigurnost IoT uređaja

19.02.2020. komentiraj

Internet stvari (IoT) s dolaskom mobilnih mreža pete generacije (5G) polako dobiva zamah i ispunjava zacrtani potencijal, što znači da se ponovno na površinu “izbacuje” činjenica da ta tehnologija još uvijek nije dovoljno sigurna za korisnike, kao ni dovoljno transparentna.

WhatsApp probio brojku od 2 milijarde aktivnih korisnika

WhatsApp probio brojku od 2 milijarde aktivnih korisnika

18.02.2020. komentiraj

Facebook ima razloga za ponos jer WhatsApp koji je kupio 2014. i pritom nije učinio neke značajne promjene s aplikacijom te njenim mogućnostima, ima nevjerojatnih dvije milijarde aktivnih korisnika mjesečno! To je pola milijarde više no 2018. kad ih je bilo 1,5 milijardi.