Google najavio Chrome Lite Pages

Google najavio Chrome Lite Pages

Foto: DepositPhotos

Google ja najavio novu mogućnost pod nazivom Lite Pages, kojima se namjerava ubrzati “podizanje” HTTPS stranica na uređajima s Android mobilnim operativnim sustavom i Chrome internetskim preglednikom.

Ovaj novitet pridodat će se postojećem kojeg znamo pod imenom Data Saver i dostupan je već četiri godine, ali odsad će funkcionirat i s HTTPS stranicama, što je korak prema naprijed, u budućnost. Baš kao što će u nju ući i svi oni iz zemalja u razvoju, gdje se još uvijek nerijetko koriste 2G mreže, a one su iznimno spore i ubrzati iskustvo surfanja izniman je plus od strane Googlea.

"Podizanje web stranice s Lite Pages ubrzava se di 90 posto na sporim internetskim vezama, kojima inače treba nekoliko desetaka sekundi, pa i minuta, da to obave", ponosno ističu u Googleu i navode da se Lite Pages ne može koristiti ako Data Saver nije također omogućen u Chrome za Android.

Što se dodatnih tehničkih detalja tiče, Lite Pages će utjecati samo na statični sadžaj kao što su fotografije i tekst, ali ostali osjetljivi podaci neće se dirati te će "komunicirati" direktno samo između Chrome internetskog preglednika i odredišta. Ukratko, kad Chrome optimizira HTTPS stranicu, samo se URL dijeli s Googleom, ništa više.

"Druge informacije, kao kolačići, informacije o prijavama i personalizirani sadržaj sa stranice, ne dijeli s se Googleom", navedeno je u pojašnjenjima i to bi trebalo zadovoljiti sve korisnike, čak i one koji nisu otvoreni prema dijeljenju svojih podataka s tehnološkim kompanijama.

Moguće je čak i postaviti Chrome u trajno 2G stanje, što znači da bi Lite Pages mogućnost bila uključena konstantno, što zvuči poprilično praktično. Ali, problematično je što Google omogućava webmasterima zabraniti pokretanje Lite Pages na njihovim stranicama kako bi se oglasi mogli neometano pokretati. I, tim se detaljom zapravo cijela priča "baca u vjetar"... Ali zapravo je sve na kraju moguće!

Još iz kategorije

Dodijeljene nagrade Web trgovac godine 2019

Dodijeljene nagrade Web trgovac godine 2019

18.04.2019. komentiraj

Na Konferenciji Ecommerce Day 2019. podijeljene su 22 nagrade za izvrsnost u web prodaji. Naziv najboljih web trgovina, prema mišljenju međunarodne stručne komisije, ali i domaćih potrošača su trgovine lafaboo.com i namještaj.hr, prva u kategoriji malih, a druga velikih web trgovina. Kupci su najboljom trgovinom ocijenili specijaliziranu web trgovinu cvjecarnicaljubica.com.

Uber uvodi opciju ostavljanja napojnice putem aplikacije

Uber uvodi opciju ostavljanja napojnice putem aplikacije

17.04.2019. komentiraj

Korisnici Ubera od danas vozačima mogu ostaviti napojnicu i putem aplikacije. Uber tako uvodi novi način nagrađivanja partnera u Hrvatskoj te će uz dosadašnje ocjenjivanje putem zvjezdica, svi korisnici ostavljanjem napojnice unutar aplikacije moći dodatno nagraditi vozača za odličnu uslugu. Ovako nešto moguće je putem Uber aplikacije već je moguće na mnogim drugim tržištima.

Firefox blokira skrivene skripte za rudarenje kriptovaluta

Firefox blokira skrivene skripte za rudarenje kriptovaluta

17.04.2019. komentiraj

Mozilla s najnovijom nadopunom Firefoxa donosi nešto iznimno korisno, mogućnost blokiranja ostavljanja “otisaka” unutar internetskog preglednika tijekom surfanja i blokiranja skripti za rudarenje kriptovaluta. Naime, nijedna od dviju skripti nema značaj za korisnike, što ih u konačnici čini nepotrebnima i poruka koju Mozilla šalje je jasna - korisnici su na prvom mjestu.