Google najavio Chrome Lite Pages

Google najavio Chrome Lite Pages

Foto: DepositPhotos

Google ja najavio novu mogućnost pod nazivom Lite Pages, kojima se namjerava ubrzati “podizanje” HTTPS stranica na uređajima s Android mobilnim operativnim sustavom i Chrome internetskim preglednikom.

Ovaj novitet pridodat će se postojećem kojeg znamo pod imenom Data Saver i dostupan je već četiri godine, ali odsad će funkcionirat i s HTTPS stranicama, što je korak prema naprijed, u budućnost. Baš kao što će u nju ući i svi oni iz zemalja u razvoju, gdje se još uvijek nerijetko koriste 2G mreže, a one su iznimno spore i ubrzati iskustvo surfanja izniman je plus od strane Googlea.

"Podizanje web stranice s Lite Pages ubrzava se di 90 posto na sporim internetskim vezama, kojima inače treba nekoliko desetaka sekundi, pa i minuta, da to obave", ponosno ističu u Googleu i navode da se Lite Pages ne može koristiti ako Data Saver nije također omogućen u Chrome za Android.

Što se dodatnih tehničkih detalja tiče, Lite Pages će utjecati samo na statični sadžaj kao što su fotografije i tekst, ali ostali osjetljivi podaci neće se dirati te će "komunicirati" direktno samo između Chrome internetskog preglednika i odredišta. Ukratko, kad Chrome optimizira HTTPS stranicu, samo se URL dijeli s Googleom, ništa više.

"Druge informacije, kao kolačići, informacije o prijavama i personalizirani sadržaj sa stranice, ne dijeli s se Googleom", navedeno je u pojašnjenjima i to bi trebalo zadovoljiti sve korisnike, čak i one koji nisu otvoreni prema dijeljenju svojih podataka s tehnološkim kompanijama.

Moguće je čak i postaviti Chrome u trajno 2G stanje, što znači da bi Lite Pages mogućnost bila uključena konstantno, što zvuči poprilično praktično. Ali, problematično je što Google omogućava webmasterima zabraniti pokretanje Lite Pages na njihovim stranicama kako bi se oglasi mogli neometano pokretati. I, tim se detaljom zapravo cijela priča "baca u vjetar"... Ali zapravo je sve na kraju moguće!

Još iz kategorije

Esport na Digital Shapersima

Esport na Digital Shapersima

18.11.2019. komentiraj

Digitalna transformacija društva i gospodarstva nije zaobišla niti sportsku industriju što je dovelo do razvoja novog oblika sporta – esporta ili natjecanja u igranju videoigara. Procjenjuje se da će vrijednost te industrije do 2020. godine doseći čak 1, 4 milijarde dolara. Virtualni sport u kojem pojedini igrači zarađuju i nekoliko milijuna dolara po samo jednom turniru, koji puni arene i apsolutni je hit u svijetu, stiže i na ovogodišnje izdanje RTL-ove konferencije Digital Shapers.

Alibaba ponovno oborila rekord online prodaje za Singles Day

Alibaba ponovno oborila rekord online prodaje za Singles Day

16.11.2019. komentiraj

Alibaba je na Dan samaca 11.11. uprihodila nevjerojatnih 38,4 milijardi američkih dolara od prodaje putem svoje e-trgovine, ali i uz partnerstva s maloprodajnim i veleprodajnim trgovačkim lancima u Kini. I to sve za samo 24 sata! To je za 7,6 milijardi dolara bolji rezultat nego prošle godine. Ali, krenimo redom...

Addiko Bank osvojila nagradu za najbolju europsku inovaciju bankarskog proizvoda odnosno uslugu

Addiko Bank osvojila nagradu za najbolju europsku inovaciju bankarskog proizvoda odnosno uslugu

16.11.2019. komentiraj

Addiko Virtualna poslovnica proglašena je najboljom europskom bankarskom inovacijom u cijeloj Europi te je Addiko banci na svečanoj ceremoniji u Pragu uručena nagrada 'Retail Banking Europe Awards 2019 - Best Product Innovation'.